29 March 2010

Jom Berniaga !



Now I'm Thinking to earn more moneyyyyyyy!!! Rezeki memang ada dimana kalau kita berusaha keras.Tapi aku nak cerita hari ini, dengan berniaga insyaAllah aku boleh dapat rezeki berlipat ganda dari aku melanguk duduk dekat ofis ni. Sampai sekarang gaji aku tak naik2 lagi. Padahal dah nak masuk setahun dah kerja. Berniaga ni ada 1001 jenis cara. Korang kena pilih dan fokus jenis perniagaan mana yang korang minat untuk buat duit lebih..........



Ada orang buat duit dengan menulis blog
Ada orang sara hidup dengan baking cake atau cupcakes.
Ada student boleh sara hidup dengan jual tudung online.
Ada orang jadi jutawan dengan jadi Middleman je.
Ada orang tiba-tiba jadi kaya dengan hanya menggunakan air liur dia je. ( maksud nya bercakap)

Ada orang sara hidup dengam hanya buat Adsense.

Ada orang buat duit dengan jual barang- barang branded 2nd hand.
Ada orang buat duit dengan berniaga sayur di pasar.
Ada orang buat duit dengan menjahit manik dan tudung.
Ada orang buat duit dengan bukak kedai makan.
Ada orang buat duit dengan hasil kerja kraftangan yang dibuat sendiri.
Ada orang buat duit dengan menjadi photograger.
Ada orang buat duit dengan berniaga apam balik di pasar malam. Ada orang buat duit dengan jual kain pelikat di Bazar.
Ada orang buat duit dengan memasak
Ada orang buat duit dengan menjadi make up artist Ada orang buat duit dengan menggunakan kepakaran beliau di dalam bidang IT.


Wah, banyak kan kalau nak dihitung-hitung.Memang bnyk pilihan korang kalau nak berniaga ni. Yang penting korang kena berusaha lebih , sabar, dan selalu memohon pertolongan daripadaNya. Sebab kalau orang berniaga syok tau!!takda majikan. Majikannya hanyalah Allah. 9/10 punca rezeki ialah daripada berniaga. Allah suka dengan orang yang sabar dan beristiqamah. Jangan duduk dekat ofis je kawan2. Korang kene pandai grab peluang ok!!! Tengoklah artis-artis, meraka tahu kehidupan derang sebagai penyanyi/pelakon tak akan kemana. Kita dapat lihat ramai celebrity perlahan2 menceburi bidang perniagaan. So , apa lagi korang!!!jgn malas2 ok!!Jangan syok sangat dengan kehidupan sekarang tu. Fikirkan kehidupan lagi 2 tahun. hu3..


p/s Teringin nak bg mak duit belanja RM 1k untuk dia bawak gi soping.hu3






16 comments:

sasha* said...

senangnya jd org kaya kan yang.duk rumah goyang kaki bila bosan gi shopping tak pyh keje haha

embun d tengah malam said...

ya...peniup semangat dari elyaelmo..hehhehe

IyouweBlog.com said...

ya...memang byk cara buat duit... usaha saja!!!!



nanged u. nang this to read about the recipe that make me fat!! =(

Zulkarnein said...

Apa cara pun orang buat duit, pastikan duit tu halal. ^^

dYaYgCoMeI86 said...

salam.
blogwalking sbnrnye.. :)
tp nk tingglkn jejjak skit.. ceh..
heheh..
sy pun bisness gk,
b4 dis jual tudung n shawl kt membe² je..
bru nie jual online lak.
n smbil tu aktif ngn score A.
nk try wt bisnes?
cubala..
mesti sronok n dpt bgi mak 1K tue.. :)

.::WaNiE::. said...

:D mcm2 cara :)

helena's said...

bussiness memang pilihan yang tepat!

Mr feckry said...

bagus tu..tapi kena beware dengan risiko

ElyaElmo said...

sasha : org kaya tu tu pun dierang work hard seblom goyang kaki he3

ElyaElmo said...

embun : yeahhh..sudah semestinyaaaaa

ElyaElmo said...

iyoublog.com : ok!!sudahh!

ElyaElmo said...

zulkarnein : InsyaAllah

ElyaElmo said...

dyagcomel86 : bagus!!score A ok ke ?

ElyaElmo said...

wanie : ya betolll

ElyaElmo said...

cik hel : aah..jum cik hel..boleh hilangkan rasa sedih di hati anda itu...hik3

ElyaElmo said...

mr feckry : yes!!takder risiko..bukan berniaga namanya tu!!!