01 March 2010

Dilema Ex GirlFren vs Ex Boyfren



Dah lama aku tak update blog aku. Sorry geng, aku bz sket la. Dekat ofis pun dh start bnyk keje cuz my senior nk chow dah....

Ok ,malam ni aku just nk share dengan korang la kan pasal satu topic ni. 'Dilema Ex BF dan Ex GF'. Ni bukan kisah aku ok, just general nya story la.

Korang mesti ada ramai kawan2 yang masa time study dulu, asyik sgt berchenta. I syg u..u syg I,cenggitu la. Memang berkepit kesana kesini. Korang perasan x kenapa kalau smpai satu tahap dah clash, mereka langsung dh tak boleh nak jadi kawan yeh? Majority couple2 ni ,bile dh clash,pasti akan jadi mcm musuh. Tak bertegur sapa,jeling menjeling...bla bla bla.

Ape2 yg berkaitan dgn si dia dulu, mmg tak bleh nk dgr. Kalau terserempak tu mmg mcm nk kasi penampar and nk sepak terajang je.( macam over plak aku)Senang cerita, mmg dh blacklist la!

Siapa sebenarnya yang selalunya start tak mahu berkawan yeh (tak mahu ada hubungan sebagai kawan biasa )? Sang lelaki atau sang wanita?

Berdasarkan knowledge yang aku ada, dua dua sama je, tak kira lelaki atau wanita. Dua2 akan bertindak sedemikian.

Selalu nya lelaki ni, kalau ex gf die request nk clash, lepas clash mmg dia tak mahu langsung ada kene ngena dengan ex die tu. Kalau boleh apa2 yg die bg dekat ex itu, dia akan mintak balik.Buruk siku kan!!ha3. (correct me if im wrong..he3). Kalau terserempak dekat mana2 cth mcm dekat kenduri member lain, masing2 akan buat2 tak kenal or buat2 tak nmpak. Aku tak paham la, kenapa kena jadi mcm tu eh? Tak boleh ke buat mcm kawan biasa? Senyum ke or just say Hi?Padahal dulu bukan main sayang+ chenta nak mampusss.

Lain pulak dengan kisah perempuan yang kene tinggal dgn lelaki. Banyk aku dgr kisah sang wanita ni, bila dah clash mereka lebih cenderung menjaja kisah ex bf dia ke sana kemari. Sang wanita lebih bijak bermain dgn emosi. Cerita semua kebaikan yg telah dilakukan dan keburukan ex bf nya.Org yang mendengar pasti akan terpengaruh dgn cerita2 dia.Eventhough cerita tu ada tokok tambahnya. Who know's kan? Kadang2 org kita ni suka dgr sebelah pihak je. Lepas tu dh nk judge org itu ini. Helo! tak semesinya kalau perempuan tu menangis, bermakna dia betol 100% and dia mmg baik. Kita sebagai org yg mendengar, tak boleh dgr sebelah pihak je, kene dgr 2-2 belah, baru lah fair and square. namanya .And lagi satu, kita tidak berhak nak judge org tu mcm tu atau mcm ni......Sapalah kita untuk menghukum org kan. Sedangkan Nabi Muhammad SAW pun mengampunkan umat nya ye tak....

Sampai sekarang ni aku tak boleh terima bila mendgr cerita2 kawan2 aku yg mana mereka menjadi musuh dgn ex bf/ ex gf mereka dulu. Kadang2 tu dgn aku aku sekali ex gf/ ex bf mereka tak mahu tegur . Tak paham betol perangai manusia ni. Org lain yg buat hal, org lain yg kene tempias huhuhu. Pening aku......

ok laa ntah ape jee aku merepek malam2 ni kan.Harap korang paham point yg aku cube smpai kan. Cubalah kita jadi seorang insan yg berjiwa besar. Cuba terima ketentuan Ilahi. Cuba menjadi seorang pemaaf, tak salah kalau kita cube turunkan ego kita demi kebaikan........~




p/s aku sedang cube kawal sifat marah ni..hihi



5 comments:

Nazatul shima said...

sis..ex-gf bf i kan die jaja benda buruk pasal bf i ni..nk bagi i clash ngn bf i skank..hmm..:( mcm2..

sasha* said...

no komen haha :P.yg penting i dh bahagia skrg dgn encik tunang :P

syanaim said...

::kadang ader alasan tersendiri..mgkn semua tu bg pengajaran dan pengalaman wahai elmo cute..:P::

farahfatihah said...

susah nak komen ni...situasi berbeza2..ada yg ok ada y tidak yg penting terpulang pd individu masing2...

ElyaElmo said...

@ cma : hu3...takpe sis...kene sabar..bia org buat kita k..kite rjgn buat org tu..jgn dilayan hal2 remeh temeh mcmni....kann

@sasha : alhamdulillah...nnt kasi tipsss tauu....salunya tunang2 ni bnyk dugaan ...
nk kawen jgn lupee jemput k...:D

@syanaim : btol laaa tu...kasi pengajaran kat diri kite,,jgn berperangai mcm tu kan...cutee??alahaiiiiii syanaimmmmm :P

@farahfatihah : btol laaa tu....kite layannnnnnnnn jee :D