08 March 2010

Insurance Apa Yang Paling Bagus?

Lately, ramai member2 aku berkata dan bertanyakan tentang insurance.

'ko ade insurance dah.....?'
'insurance ape ko pakai sekarang??dah lama ke??dgn company ape.....?
'ko nk dgr tk pasal insurance sekali dgn saving.....'
' nk dgr tak saving yg berterasakn Islam..'


Time tu aku dh pening, 2-3 org agent yg bertanyakan benda yg sama. Di hatiku terfikir,mereka ni bersaing ke kan. Sampaikan member2 baik ku sendiri pun terkena juga. Bila jumpa bertanyakan benda yg sama. Macam takda topic lain pulak.ha3.
Terpaksa juga la dgr sikit2 pasal insurance ni.

Tapi pikir2 balik mmg betol la, penduduk kat Malaysia ni tak ambil kesah sangat pasal life insurance ni. Sepatutnya, kita dh start kena cari product yg terbaik untuk beli insurance ni. Bukan apa, ramai penduduk Malaysia ramai yg tak peka tentang kepentingan insurance. Bila dh terjadi accident baru la nyesal tak sudah. Barulah sibuk2 nk beli insurance. Korang pernah terfikir tak kalau malang tak berbau, terjadi apa2 dekat diri korang,selain insurance kereta, korang ada insurance lain tak untuk claim.Tak ada kan?


So,jum kita sama beli insurance untuk kegunaan masa depan.. Ada idea tak, company insurance mana yg bagus??


8 comments:

sk said...

i amik etiqa takaful. i amik yg tu pon sbb kwn i agent etiqa. tp okaylah, haritu i masuk hospital, dpt la cover.. :)

ElyaElmo said...

oowh yekee....ermm, ade member buat etiqa jugakkk....
pening kepala nk pilihh niii..he3

nik said...

nik pun amik etiqa takaful gak..dh setahun lebih dh..hehe..etiqa takaful ader byk pelan..pelan yg nik amik cover perlindungan ngn saving sekali..(ader gaya seorg agent insurance x..hehe)

Nazatul shima said...

emm..tak ade pon insurance..mcm mane ntah nk masuk..isk3..jakun2..hihi..

ElyaElmo said...

@nik : tak gaya sgt laa nik...tapi mcm ade gaya nk suh elya beli ngn etiqa insurance je...hu3

@cma: cma!!kamu perlu cari2 insurance jugakk..tape,kalau elya dh jmpe insurance agent yg bagus, will let u know k :)

aZLiNa aZiZ said...

hai elya. saya pernah mengulas tentang insurans dlm blog melalui entri "Sediakan payung sebelum hujan". [3 januari 2010]

Hope entri tu dapat membantu sedikit sebanyak tentang insurans.

Satu pesanan saya, fikirkan kepentingan masa depan, bukan semata2 jenama atau brand sesuatu insurans tu.

Untuk pengetahuan, antara insurans yang saya join, insurans under hong leong assurance. good for our future n especially us, as a women-a mother to be-.

Alamak, komentar terpanjang nih. hehehehe... :D

QasehSuci said...

prudential atau aia afg takaful

faiz juhari said...

Salam.saya disini juz nak kongsi sedikit ilmu.. INSURAN? adalah merangkumi life + medical + savings...semua syarikat insuran ada kebaikan dan kekurangan masing2..tapi yang paling penting anda tahu tujuan utama anda amik insuran n memahami polisi yang diambil..semuanya bergantung kepada individu n kemampuan masing2...saya tidak menjual insuran semata2, saya hanya ingin berkongsi pengetahuan bersama anda..dapatkan agen yang menjual ilmu insuran kepada anda secara percuma dan tidak mengejar keuntungan semata-mata.IKHLAS DALAM MENCARI KEREDHAANNYA..(MUHD FAIZ-0174123816 PRUDENTIAL BSN TAKAFUL AGENT)