17 March 2010

Wanita yang dah berkahwin perlu maintain cantik

This few days blik kerja awal and tgk my anak buah and tgk my sister berpantang.

What i can say, berpantang sangat membuhsan kan. My sister mmg jenis yg tak senang duduk. My mum suruh dia duduk diam je and takleh jalan-jalan sangat.Even dlm rumah pun,kena jalan slow2 je. Ape lagi yeh, tak boleh tgk tv selalu sngt,This is because, urat2 wanita lepas mengandung ni masih tak kuat lagi. So kena la berhati dalam melakukan sesuatu.Otherwise, nanti effect die bila kita dah tua kang.(my mum ckp k).



Lagi satu ,kalau tak berpantang betol-betol, badan kita tak cepat slim. Itu la terjadi dimana org yg baru ada anak satu, end up tiba2 je jadi gemuk,padahal dulu die bukan main slimmm.Moral of the story is, dengar la ckp mak kita bila kita tgh berpantang. Jangan suka2 hati je nak skip ok! Kalau untuk ceasarian tu, lain cerita ok!

Tiba-tiba dekat kepala otak aku terpikir. Kenapa org laki2 ni, dah ade anak bini, masih lagi nak cari yg lain yeh? Dulu sebelum kahwin, ckp lain. Lepas kahwin je, dah ada anak yang comel,cantik, hansome, tiba2 nak cuba test market dekat awek2 hot.

Haihhhh...Oh Lelaki!!~Ingat la anak2 dan bini ko yang dekat rumah tu k!!

Tapi itu la, kesimpulannya yg aku boleh buat dekat sini. Wanita2 diluar sana, sebelum kahwin korang jaga badan, jaga muka,even ada yg jaga suara ( control suara cun) untuk boyfriend korang supaya mereka tak cari awek lain So hopefully, lepas kahwin pun, korang buat la benda yang sama.

Sebenarnya,lepas kahwin korang kene betol2 pasti kan yang korang selalu maintain awet muda ok.Tapi bukan dengan cara yang salah k. (no susuk2 k!!)
Yang tak pandai bermekap tu, belaja2 la mekap. Bukan ape, untuk memenangi hati suami korang gak nanti. (lepas kawen perlu belaja mekap ke aku??owhh tidakkkk)

Bukan apa tau, sebenarnya dugaan lepas kahwin lagi besar. Lelaki ni bukan boleh tgk perempaun cantik. So kita kena hiasakan diri kita setiap masa.Maintain je dari sekarang. Petua2 orang tua jgn lupa. InsyaAllah korang akan cantik selalu.Hopefully boyfren and laki korang tak akan cari len...

p/s Aku berpesan kepada diri ku juga.InsyaAllah kalau aku kahwin satu hari nnt, aku nak maintain cantik je...boleh?? InsyaAllah



aku 5 tahun akan datang..ewahhh!!~ahahaahahahah

21 comments:

ellfazira© said...

mmg elmo..kite kena maintan cun after kawen br la suami pun saaayaannngggg!!hehhe;p

^misz zatie8384^ said...

yela kn..yg pntg iklas dr hati..;-)

sasha* said...

btul tu.i tgk kakak i pantang lepas bersalin dia jalan mcm pempuan jepun pakai kimono hoho.slow and tak boleh langkah lebar2

i pun ingatkan diri dh kawen nk cantik dan sihat utk suami i :P

helena's said...

tahu tak..cikhel selalu takut badan naik lepas kawen..

tapi masalanya..aku nih pakwe pon takde..baik takut tak kawen2 kan?hahaha

syanaim said...

::btul kena maintain chantek jer babe..ayark penatnyer..utk kaum adam hargai lah wanita di sisi anda..hahha..bermadah plak::

ElyaElmo said...

ellfazira : ya btol...klo tak syg tu..tak bleh nak kata apa la kan. mayb die kene mandrem kot !!!waha3

ElyaElmo said...

misz zatie : ikhlas2 jugak...jgn lupeee melarammm..waha3

ElyaElmo said...

sasha : aah...u mantain cute jee sis tau!!!

ElyaElmo said...

cik hel : takot kan.....elyaelmo pun takot gak.sebb tu entry ni peringatan untuk diri sndiri gak.
cik hel, jgn risoo...mesti ade nye calon tu k!!!!!

ElyaElmo said...

syanaim: kaum adam ni tak paham bhs sesetgh nyeee ..ekekkee

Nurulhuda|Adlie said...

alamak mesti la maintain cantik kan? kalau selekeh pun biar selekeh yg cantik, haha. ade ke such thing..

and kalau pantang tu cuba the best untuk pantang kan, ape la sangat nak banding duration confinement tu dengan the rest of our life (kalau umur panjang) kan.. insya Allah pas pantang ape nak buat takde sape larang.. =)

♥dG♥ said...

sy pn nk maintain cntik gak sis~ hehehe =P

embun d tengah malam said...

sokong kata el fazira..

kenwooi said...

being beautiful is what women are good at =D

Aus MeLankoLik said...

hhahak , aku nnt nk bg duit byk2 kat bini
biar die wat treatment , baru cantik . haha .

ElyaElmo said...

nurul huda : ok2..klo selekeh2 kang kite remind awk ok!!!ha3

ElyaElmo said...

dg : mestiiiii!!!:DD

ElyaElmo said...

embun : napa kene sokong ellfazira?? isk isk...:P

ElyaElmo said...

ken wooi : men are good at flirting...ha3

ElyaElmo said...

aus : baguss!!lelaki mcm ni kiter mahukan

Cik aiNa said...

haaa...betoll..after kawen pn nak cantik gak. br hasben syg lebih..hehe