22 April 2010

Bercerita Tentang Kecantikan dan Kesihatan



Cantik?sihat? Siapa taknak cantik,betol tak?semua wanita ingin kelihatan cantik kan!(sesapa yg tak minat nk jd cantik silalah email kpd sy :D)

Wanita sememangnya adalah makhluk yang di ciptakan oleh Tuhan cantik secara semulajadinya. Tetapi kenapa rata-rata wanita kini mengabaikan cara penjagaannya? Adakah kerana sibuk dgn kerjaya?atau malassss?Ingatlah wahai wanita sekalian,majoriti (ye,bukan semua) lelaki tertarik kepada wanita yang pandai menjaga penampilannya agar kelihatan cantik,kemas,bersih dan menarik.Penampilan yang baik menunjukkan wanita tersebut pandai menghargai dan merawat dirinya.Even kini kita boleh lihat rata2 wanita yg sudah berumah tangga pun terus menjaga penampilan dirinya dan kesihatan tubuh badan walaupun sudah beranak pinak.Ada yg beriadah bersama keluarga pada hujung minggu.Ada juga yg mengamalkan diet yg seimbang.Tetapi masalahnya sekarangg,berapa ramai wanita diluar sana yg peka tentang kesihatan dan penampilan diri sendiri?cube anda semua fikirkan.tepuk dada tanya selera

Oleh itu,wanita wanita yg masih muda dan belum berumah tangga (seperti saya :D) haruslah peka dgn penampilan diri dan kesihatan. Buatlah bnyk research,buatlah schedule makan yg teratur,disiplinkan diri anda,yg paling penting jgn give up!~InsyaAllah anda pasti berjaya.Dgn mempunyai kesihatan yg baik,penampilan anda pasti melatopppppp( serius ni! )dan sekaligus akan meningkatkan kualiti kehidupan anda !yeahhhhh~

Tips yg ringkas:

-Minum air min 8 gelas sehari. (klo bnyk lagi elok,bnyk toksin keluar)
-Jangan skip breakfast,lunch,tea time,dinner. (pakar2 kesihatan pun ckp tau :D)
-Bersenam. (jalan kaki disekeliling rumah atau buatlah regangan lepas bgn dr tdo )
-Jangan merokok, kalau boleh elakkan ye ( lagipun tak manis la klo perempuan merokok kan!~)
-Jangan tdo lewat sgt,nnt mata lebam. (terjadi kepd diriku :D )
-Jangan lupe untuk cuci muka lepas pakai make up . (kulit pun nak bernafas k)
-Luangkan masa berjumpa dengan doctor. (at least sebulan sekali. Paling terok pun 6 bulan sekali )
-Jangan makan berlebihan pada waktu mlm. ( perot pun nak berehat..hihi)
-Elakkan stress. Stress mempercepatkan prosess penuaan (stress jee terus dgr muzik:D) -Anggap diri anda cantik & hebat! (wah!)
-Pakai corset
(tips turun temurun)
-Ketawa dan terus ketawaaa!!~org tua kata kalau kita selalu ceria,awek muda
tau!~ (betol tau)

walaubagaimanapun, kecantikan DALAMAN yg perlu kita terapkan dulu.kecantikan LUARAN hanyalah BONUS :)



Nanti aku share lagi Tips pasal kesihatan dan kecantikan lagi ok!!!~Walaupun aku tak secantik gadis-gadis yang lain,confiden tu perlu ye kawan-kawan :D

18 comments:

kay kamal said...

part tdo lmbat mmg takle elak oleh minah kelwar ni..corset pakai tapi sebulan da bnti sbb muar hosp too hot bole pengsan! and air i minum 4 liter sehari! huhu

but..but...

bfast slalu tak sempat sbb bgn tdo ngam2 je nk siap..ini bad habit,sila jgn ikut..

i nk kurus~~

embun d tengah malam said...

good..hehehe.,,untuk lelaki takder ker?hehehhe

.:Mrs. Engineer:. said...

good info..tq elmo... :)

cik fiza said...

kecantikan datang dari hati :)
tapi sy setuju ngan cik Elmo kecantikan luaran pun tak boleh diabaikan.. sebab pandangan luaran adalah 1st impression org pada kita.. mmg la kalo kita dh lama kenal org tu, walau macam mana pn dia kita boleh terima tapi kalo kawan2 yg baru? :)

Apa2 pn bergantung pada individu kan..
tips yang cik Elmo bagi tu mmg betul dan byk manfaat...

selamat beramal :)

.::WaNiE::. said...

minum 8 gelas

ekekekek wani minum er 3gelas??

itupun dua gelas air kopi/teh

malam minum air manis gakk ahahahha mmg cepat la saya 'tak cantik'

TaNia said...

guf info elmo... corset tu sgt mujarab.. hehe :D

Mr feckry said...

rajin2 la senaman..

♥dG♥ said...

wuuuuuuuuu~ sy ska mnum air! XD

farahfatihah said...

bagus2..usaha tangga kejayaan =)

ElyaElmo said...

kay kamal: bolehhhh k..bolehhhhhdisiplin je :d

ElyaElmo said...

embun : untuk lelaki sama jee. :)

ElyaElmo said...

mrs engineer :welkam

ElyaElmo said...

cik fiza: hik3...selamat beramal jugek ;D

ElyaElmo said...

wanie : start esok kene minum bnyk2 air k :D

ElyaElmo said...

tania : yeahhhh kann :D

ElyaElmo said...

Mr feckry : kadang2 tak sempat gakk..hak3

ElyaElmo said...

dg : yeahhh!!saya punnn ;;)

ElyaElmo said...

farah : thanks farah :)