10 April 2010

Dulu Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang,....

Hari ni seperti biasa,aku stress otak dengan kerja aku. Kali ni aku bukan stress sebab benda yang sebelum2 ni. Tapi aku stress setiap hari aku buat benda yang sama.Aku bukannya nak merungut ok, just nak luahkan je,hu3. Tiap-tiap hari jumaat mesti balik lambat, sebab siapkan report-report. Kalau balik lambat dapat gaji lebih aku sanggup je, pasti aku tak merungut!ini tidak.......

Tiba-tiba hatiku tergerak nak berhenti kerje.(kalau mak aku tahu mesti mengamuk lagi, cuz aku ni mmg selalu je tuka2 keje,ha3).Tapi kalau berhenti mcm mana nak dapat duit kan?Hutang banyak tak settle lagi ni.hutang kereta aku, PTPTIPU aku. Haihhh....


Ditambahkan dengan aku nak bertunang lagi and nak kahwen (InsyaAllah)...akan aku nak pakai duit mak bapak kot nak kahwen kan! Buat loan untuk kahwen kalau boleh memang aku nak elak la. Duit Mak bapak aku kene tanggung adik aku yang sedang belajar lagi.So, aku kena cari alternatif lain kan, betol tak?

Tapi tu lah, aku memang tak boleh duduk diam, selalu fikir macam mana aku nak keluar dari belenggu kerja yg kekadang menyesakkan emosi serta fizikal ni.Kadang-kadang aku terpikir, asyik merungut pasal gaji, bukannya company kesian kat kita, mereka tak akan on the spot naik kan gaji kita.huahuahau.mereka tidak sebaik tu ye kawan-kawan. Jangan mimpi la. Aku dah setahun kerja pun, gaji tak dinaik-naik kan seperti dijanjikan.Unless kita pandai ambik hati, bodek, pasti berjaya!tapi peluangnya amat tipis la kan.

Manusia sanggup buat apa saja untuk duit,maksud aku untuk mencari rezeki, menampung keperluan dan kehendak keluarga. Duit? siapa tak nak duit? korang nak tak kalau aku tiba-tiba bg korang duit free ? Bohong la kalau ada yang kata taknak.hu3.Nak tanya, korang nak tak sama-sama dengan aku buat duit banyak-banyak? (jangan start curiga dengan aku yaa..he3)

Pernah tak korang berangan?Imagine diri korang dua tahun akan datang,

Aku selalu berangan nak pergi melancong ke luar negara pada usia sebelum 30,nak hantar mak ayah gi Haji, nak beli kete idaman,nak beli umah sendiri( tak nak sewa , rugi kalau sewa),mahu hadiahkan apa saja yang parents aku nak. Tapi macam mana? gaji ku hanyalah sekadar kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Korang perlu berangan macam ni! baru boleh maju!!

Alhamdulillah, aku dah dapat jalan untuk mengatasi belengu aku ni.Aku rasa memang dah tiba masanya untuk aku bertindak bijak. Yes bijak! aku tak akan berenti kerja, tapi aku diberi jalan yang mudah untuk merealisasikan impian ku.Aku dah diberi dan ditunjuk jalan.

Aku nak kongsi satu bisnes yang mmg telah banyak membantu aku dapat extra income. Korang nak tahu tak? Bukti dah ada,terang lagi nyata.Jangan bagi alasan untuk mencapai impian korang ok. Kita buat sama-sama, InsyaAllah Tuhan akan bantu hambanya yang ingin berjaya

Kalau nak tau bisness ape yang aku cerite ni, email aku elyalelmo@gmail.com untuk ketahui lebih lanjut lagi tentang bisnes yang hebat ini.

I will help you along the way!! Keep my word~


27 comments:

missbutterfly said...

ptptipu?hahaha...klakar la..xterpk plk.hehee

syanaim said...

::elya..biz apa babe?klau best mau gak tempiasnyer..huhuhu::

.::WaNiE::. said...

uih hantar parents g haji before 30.. kalau aku ler xdapek doo

kenwooi said...

all the best =)

Nurul Atiqah Mutaza.iQa said...

bisnes ape tu elya.. macam besh je..hikhik
jom acri duit kawin!!!!

♥dG♥ said...

sy lak x t'kais2 dh klau bkn parents yg bg duit~ eh, ya sis, sy study sy stdy~ HEHEHE [sblm d serang, sy serang diri sndiri dlu~ =P]

annfrendly said...

Aaaa.. jangan berenti keje..
kalau nak berenti.. make sure dah ade dwet.. sejuta dalam bank...huhuuu...

eh.. tapi kalau nak berenti keje.. nak berbisnes ok gak..
kitalah bos.. suke ati kita nak watpe..heheh

embun d tengah malam said...

elya try je cari keje len..kot dpt lagi yg terbaik..takkan mama u nk marah..hehehhe

Syida Shukor said...

ptptipu ? camne ni nanti i dah habis belajar huuu

embun d tengah malam said...

cuba kais tengahari..(kumpulan sepah kata)

ElyaElmo said...

missbutterfly : oowhh..terms tu dah lama ade..since kat U lagi..hu3

ElyaElmo said...

nasya : he3...bizz best..email-email elya nasya k!!~

ElyaElmo said...

wanie : hu3.. itu laa..dapek dapek kan laa...insyaAllah

ElyaElmo said...

kenwooi : thankss dude

ElyaElmo said...

nurul atiqah : jum jum sama2 cari duit kawen k..email elya ya!!!~

ElyaElmo said...

dg : btol!!!~pat habes belaja k..leh balas budi parents k!

ElyaElmo said...

annfrendly :yeahh btoll!!! nk jadi bosss....:D InsyaAllah. kene usaha lebih sket

ElyaElmo said...

embun : he3...mamaku marah sebb suke tuka2 keje...ha3

ElyaElmo said...

syida : wohhhhh...takpee..bayar dgn bersungguh2 laa..ha3

rin~eirie de' sEcond said...

betul tu,mmg x perlu la brenti kerja..alhamdulillah da ada alternatif laen..hrp2 elya brjaya ngn bisnes baru tu =)

NahWaL said...

jangan berenti jangan2. kalao nak behenti dapatkan keje gaji lumayan gitu.

kay kamal said...

u business ape ni? mkn byk gle ur time tak?

Nazatul shima said...

duit...duit..duit!!!kalau la duit melimpah-limpah depan mata..hehee..

ElyaElmo said...

rin : thankss yaaa :)

ElyaElmo said...

nahwal : btol laa...taknak keje kat sini seumur hidupp..hu3

ElyaElmo said...

kay kamal: i buat partime jee...so tak spend bnyk masa sgt pun...email me kalau nk tau detail tau :D
elyalemo@gmail.com

ElyaElmo said...

cma : yeahh..kn best duit dtg bergolek kan!!ha3