24 May 2010

Dugaan Bila Bertunang



Hi semua, sorry been a while tak update sangat blog . Maklumla saya bizi dengan preparation e-day saya. Bila?? Tunggguuuuu saja yaaa....:D

Saya nk tanya pendapat korang yang dah bertunang ni.....
Betol ke, bila bertunang ni, bermacam dugaan akan menimpa kita.Dugaan lebih hebat daripada orang yang dah menjadi suami isteri.Contoh....
bila dah bertunang ni, memang akan selalu terjadinya pergaduhan-pergaduhan besar yang tak masuk akal. Kiranya kita, perempuan akan menjadi terlalu sensitif. Sikit-sikit merajuk, cemburu , 'pasang lain'

Senang cerita jugak,hal-hal yang remeh temeh selalu menjadi punca pergaduhan.

And aku dengar cerita orang lain , kalau kita bertunang ni, ex bf/ gf kita or secret admire kita, tiba muncul tanpa diundang.hu3.

Betol ke kawan-kawan. Memang mcm tu ke selalu nya yang terjadi kepada pasangan yang dah bertunang ni.

Siapa yang ade experience yang best ke...yang tak bestt kee....share dengan saya boleh??

Family saya berkali menasihatkan saya, supaya fikir masak-masak kalau mahu bertunang ni. Kalau nak diikutkan hati, meraka mahu saya bertunang sejam dua sebelum majlis nikah...hu3

Haihhh......nervous pun ada ni....bulan June bakal menjelma.......~

27 comments:

♥dG♥ said...

blm ada pgalamn lg sis. tp sy dgr2 mcm tu la knonnya~ bnyk dugaan wktu btunang~

sasha* said...

setuju sgt yang hehe.nak tau lebih lanjut ym i :P

i dh bertunang ni i plak yg kuat jeles.pdhal dulu dia yg kuat jeles.apasal ntah hehe

deatH_luVer said...

mmg ada kot..
hmm..tapi doa kat ALLAH supaya hati kita dan pasangan kuat..
jangan goyah...

saye pon de rancangan taknak bertunang lame...juz sejam dua before nikah..tp orang kata lebeh elok kita ikot adat kan..
:)

farahfatihah said...

huhu betul2..dugaan hebat sgt...tp rilek..sure kamu leh atasi..benda2 kecik mmg selalu jd punca..kena sabar lah...tp bila dah berbaik, jd mkin syg

sk said...

elya,
betul kot. sbb kawen ni kan mcm mendirikan masjid. so setan2 sume tak suka. sbb tu diaorg suka kacau kita utk meruntuhkan masjid yg kita nak bina.

i yg nak tunang tak lama lg ni pon sensitif yg sgt2. tataula nnt time dh tunang camne. kena doa byk2 supaya dijauhkan bende2 yg tak elok.. huhu

helena's said...

darah manis syg..

embun d tengah malam said...

sbb tu la org kata jgn betunang lama2..hhehehhe...dugaan byk...

ASAM KEPING said...

btul..sy nk btunang lg 2 mggu ..xbf,secret admirer,lelaki2 idaman semua dtg dgn serentak...dilema sgt...tp sy ttp cube kuatkan iman & semangat dialah pilihan hati yg diutus tuhan..

Durruz said...

i xbertunang, so xtau sgt mcm mana. tapi sejak preparation kawen ni, mmg selalu lah gado2... tp xdela berlanjutan smpi besar.. tp pernah jugakla makan ati tetibe cm xnak kawen...hihihi...childish kan...

nak buat mcm mana, bertolak ansur jelah. selagi both party masing2 masih saling syg menyayangi, hormat menghormati, mesti xde mslh..

u can do it.no worries.

kay kamal said...

well, what happened to me tak byk gado in between us sgt..stakat majuk2 cz he amik lewa majlis tandang dier tu ade la.(6 mnths to go, tempat pon tak book lagi hokeh!)

anywho~ we darah manis ni jadik lagik prone to accidents. tatau nape. org asek nk langgar kitorg je. hampeh tol. tak kire drv kat KL ke, somban ke, melaka pon..aih~

otherwise..we are just a lil too busy to meet each other. same college, umah 300metres away tapi jmpe seminggu skali je...rindu bertambah2 la *ayat gdik*

lucks for ur eday prep..kang baaaaaanyak2 liputan later okay~!

hanie@nisya said...

mase kawan sya bertunang dulu, memang banyak dugaan. ade je yang nak ngorat dia. kena tabah ok :)

.::WaNiE::. said...

biasanya mmg mcm tu, hal kecik2 pun nak sentap sampai nak putus tunang

alyyani said...

hi, lama tak masuk sini. dah nak tunang pun ni. anyway, biasa dgr dugaan bila bertunang ni and guess what? on the dat kitorg bertunang tu dah ade selisih yg sgt besar. rasa mcm, betul ke ni? tp lepas tu alhamdulillah, everything went smooth. rasa masa bercinta lagi banyak gaduh dr tunang. heheh.. takde ape la dear :)

fana said...

sbb tu dlm islam kite xdigalakan bertunang lama.fana tunang 2 bln je mgkin sb tu kot n elak fitnah org

cik fiza said...

ada penah dgr juga.. darah manis kut hehehe.. x pn ujian2 pra-perkahwinan yang leh menguatkan lagi cinta antara kamu kalau berjaya hadapi dgn tabah, sabar dan cekal... then kawen jadilah happy family :)

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

orang kata jangan bertunang lama2 kan...

risau gak nak bertunang nih...orang kata bnyk dugaan....

thezaila said...

hi babe.. banyak dugaan, mmg betul juga.. time2 bertunang ni la syaitan mmg suka sangat nk kacau.. sebab nya, bila seorang lelaki dan seorang perempuan hendak disatukan dgn ikatan yg sah.. maka syaitai itu sangat la runsing kerana, akan tertutup satu lagi pintu maksiat di kalangan cucu cicit adam.. tu yg emosi sangat tu.. nk merajuk, marah2 bagai.. sampai ada jadi kes putus tunang.. time syaitan bertepuk tangan suka.. peluang utk menghasut cucu cicit adam utk melakukan maksiat.. sudah bertambah.. mcm tu la yg i tau,kenapa banyak dugaan time bertunang..

TaNia said...

cik bella.. u knw my dugaan kan? hahhaha :D mmg time bertunang sgt222 besar impack dugaan tu.. honestly.. setan2 suka mendekati kita.. kadang2 mmg x leh handle.. jwapan nyer.. nak putus.. nak putus.. tapi, as muslim.. kita kene back to basic.. mintak petunjuk.. + kene bincang ngan pasangan elok2..

nx tips.. kalo gaduh yg bukan pasal "orang ek 3".. js ignore jer.. how to ignore? diam kan diri .. meaning stop communciate by phone.. kalo f2f.. balik jer umah dlu.. tenang kan fikiran.. esok2.. mesti dah ok :D

kalo gaduh pasal "orang ke 3" itu.. honestly bella kene communicate heart to heart.. it's work..sbb manusia skang ni jenis x reti bahasa.. remind myself too :)

.."jika dia benar2 untukku, dekatkan lah hati ku padanya, yakinkan lah diriku untuknya"

zielalala... said...

pengalaman sy sndri mmg byk sgt dugaan..sy ni bape kali nk postpone n nk putus..psl ex kt dtg blk mmg btol..then ada je org lain dtg..

Lovely Bella said...

ermm rmai kawan aku yg bertunang.. menghadapi dugaaann yang sgt teruk.. huhuh.. ade yg mslh kewangan... smpai nak kawen lagi 2 minggu pun masih lagi trime byk dugaan .. time tunang.. mcm2.. ex dtg balik laa.. org dtg kaco la.. ish.. ish...

icee-yah said...

hai salam perkenalan..em..dah nk bertunang ek..takpe semuenye akan okeh..yang penting hati kan..:)

^fafau^chipshana said...

elya, i baru lepas ujian itu and hopefully tu la last ujian yang i terima.btw i doakan yg baek2 je utk u and bakal tunang u =)

~YuN~ said...

from my experience,dugaan tu mmg sentiase ade..tp kan dear,dlm hubungan ni kene ader give n take..kene byk2 bersabar,kene salu bersangke baik ngn pasangan..tp dulu,bile nk dekat2 kwin mmg lg byk dugaan,ujian tu Allah bg mcm2,kte kene kuat..even to the smallest things mesti nak gaduh..rmai orng ckp,bile nk kwin,syaitan lg ske nk kacau sbb kte nk buat bende baik..anyway,jgn risau2 sgt k..n after u got married everythings seems to be nice,trust me dear..anyway,selamat bertunang! =))

::misz maney:: said...

mungkin la kowt..ai pun dengar banyak cerita macam tuh..ai pun akan bertunang untuk tempoh yang lame jugak..hopefully tak de la dugaan yang teruk2 kan..kite banyakkan berdoa la ye:))

tp orang ckp bile nak mendirikan rumahtangga mmg byk setan yg datang..sb die nak runtuhkan bnde baik yang dirancang..:))

Ms Sue said...

hye Elya!
nice to meet you..
nak tunang ea..
hehe congrats..

well ape yg i boleh sarankan,
dlm apa jua berlaku dlm hubungan bertunang ni..
elya kena fikir positif jer..
xkiralah tetiba ribut dtg ker, taufan dtg ker..
stay calm..
mak i slalu pesan.. bergaduh tu takpe..
sbb gaduh tu lah salah satu cara yg boleh memahami org lain..
apepun lain org lain pengalaman..
mcm i lak, i kurang gaduh tp masa kawan gaduh bagai nak roboh..
hahaha

Amalina said...

well frankly..status bertunang or tidak same je bg saye..i was thrilled in the beginning bile officially jadi tunang org, tp lepas tu cam tade perasaan dah..still rase cam kapel biase..so nothing has changed, except ur schedule yg nanti penuh dgn aktiviti persediaan for ur big day

psl dugaan, hurm ade la kitorang pnah gado2..my ex terhegeh2 dtg nak rujuk..siap marah2 sbb ai dah siap bertunang segala..tp semua tu, just ignore je..buat tak tau..semua itu akan mematangkan kita dan jugak sebagai persediaan utk kite menjadi isteri, tinggal sebumbung dengan org yg dicintai, time ni la kite nak belaja handle konflik, bertolak ansur n toleransi kan? :)

so there's nothing to be scared of =)

Q said...

As for me, dugaan tu actually major part of it is from purself jugak..yerlah, dah ditanam dalam minda ' kalau bertunang banyak dugaan' since tatau lah dari bila..hihiih

as for me, bnyk jugak dugaan sebelum bertunang..so far, alhamdulilah, both of us maga to think rationally..kadang2 takdak paper pon, kita yang lebih2..

i pon akan bertunang less than 2 weeks and berdoa bnyk2 semoga Allh memudahkan segala urusan..yang penting restu keluarga..

komunikasi antara pasangan juga penting..penting tau berkomunikasi setiap hari..so, kita lebih memahami antara satu sama lain..

I nasihat untuk diri i jugak..hihihi