22 June 2010

Tunang sudah...Jum bercerita tentang Kahwin!

.

Since gamba E-day aku belum siap di edit, marilah kita bercerita tentang wedding dulu ye :D

Ramai orang tanya aku, bila big day aku. Aku pun tak tau nak confirm kan bila. Dalam perbincangan, kami akan diikat selama 6 bulan paling cepat, satu tahun paling lama. So, W-day should be awal2 tahun depan la
(InsyaAllah, doa2 kan ye).

I would say that the progress is about 10%. All surveying part dah buat. Nak pilih wedding planner yang mana, bincang tentang hantaran nak bagi apa...semua nya dah beress... And aku dan tunang awal2 lagi dah start beli sikit-sikit hantaran untuk kami berdua. Nanti aku update barang hantaran ape yang dh dibeli k! Masalah aku sekarang ni, aku pening nak pilih tempat untuk majlis aku nanti, either buat dekat Taman Tasik Permaisuri( wedding yusri & erra dulu) atau pun Dewan Serbaguna di Cheras tu. Kalau aku buat dekat taman, majlis aku nnt ala ala garden wedding la kot. Tapi buat ala ala kadar je. la Yang pasti kene ada 6 khemah.


pinjam gamba jap ye
Kalau buat dekat taman,disadvantage nya ialah, kalau hujan, kawasan tu akan jadi bencak. And aku pun tak berapa pasti berapa sewa tapak dekat sana untuk kita dirikan khemah semua. Kene cari catering murah +sedap, kipas besar etc. So, plus minus semua, berapa yeh? aku tak dapat nk agak la,haihhhh.Kalau la rate buat dekat taman ni lebih kurang mcm buat dekat dewan, I would prefer buat dekat dewan la. Cuz dewan ada aircond, tak panas kan, and tetamu pun selesa. Tapi katering dewan ni cekik darah laa pulak. Rm14 ringgit satu kepala. Harga tu dah termasuk meja and kerusi semua. What do you think kawan2?? Mahal ke murah yeh? cuz ade member kata, RM14 sekali dgn kerusi meja tu, murah aje.....



contoh jee:D

Tapi cuba fikirkan Rm14 x1000 orang. Omg 14k!!!woot wooottt!!!mahu pengsan aku~ ni belum termasuk pelamin, photografer, videografer, makeup artist, doorgift....mahu pecah kepala otak aku weiii!~!!!

Sesapa yang ada contact khemah or catering yang murah, boleh tak share ngn aku?? Aku dengar cerita, satu khemah paling murah pun boleh dapatRm350. betol ke??





16 comments:

.::WaNiE::. said...

kawen mmgla sangat banyak pakai duit

baik buat kat dewan kot untuk keselesaan :)

nisya said...

pepun,smoga smuenye bejalan dgn lancar.. :)

aini said...

elmo...awak try survey mutiara servicing catering..pakej dewan sekali kerusi meja bleh dapat rm10 perpax..sy pon ingat nak amek kat ctu je..hehe

@ty_farEd said...

waaa...nak darab kan ngan 1000 orang memang lar mahaL.. 1000 tu tak kan datang serentak... so.. may be ley amik dalam 400-500 jer kerusi.. so..kurang sikit beLanje kan... :)

wedding garden...sangat besh..!! kaLao u buat kat tasik tu..jangan luper invite i...i nak datang..mesti sangat cantik..!!! :p

PurPLe LaDy AiFA said...

betol elya.. arabian canopy with semi deco mmmg hrga mcm tue.. tu yg kecewa lps taw tue.. huhu

murah la tu rm14 with krusi meja.. berbaloi2!

ElyaElmo said...

wanie : itu laaaaa...ha3...risauuu tersalah budgettt jee..hu3

ElyaElmo said...

nisya : aminn...;)

hana yoriee said...

yup..paling murah khemah mmg satu rm350 utk pyramid canopy..kalo dewan sekali sewa, kerusi, meja ngan catering rm14per pax murah lah tu..catering Sri Angsana Canopy and Caterer kat Ampang amek rm8.80 per pax.utk makan n kerusi meja. Makan dia mmg sedap.boleh test food free.hana amek caterer ni je..hihi..

iedayah said...

elya. btul kata aty tu.skali datang dlm 500 org let say.tu mknenye kn amek 50 meja 500 kusi yang....

better wat kat dewan serbaguna elya tuk avoid benda2 xdiingini..huhu

TaNia said...

kawin mmg byk pakai duit.. even ala kadar pon.. mesti pakai duit yg byk.. huhuhu.. tp xper.. sekali seumur hidup.. dah kawin.. kumpul duit balik.. lepas kawin mesti rezeki bertambah murah.. ;)

Nurul Huda Jumri said...

kawen mmg sgt2 byk pakai duit..huhu..

thezaila said...

elya.. ce try tanya d'mawar catering.. i dapat rm12 per head.. siap sekali ngn khemah kusi meja and ada a few stuff lagi.. i rasa ok kot.. :D
just my 2 cent

~Ayu BnSyg~ said...

Awak. Kte ada same problem la. Kte punya katering lg la RM 15 satu kepala. Actually ada je yg murah like RM 8++ and Ayu igt nk ambik tu je tp ayah la plak. Ayah still nk cathering yg tu. Plus Ayu nnti insya-Allah ajak 1500 org. Ha tgk brape kena melabor tu. Adeh2. Tp kn ada tunang Ayu jmpa, RM 17 utk sorg tp dh siap semua. Pelain, kad kawin, makanan pengantin, makanan guess, red carpet, gerbang and baju. Murah kn?

my note said...

sekarang susah nk cari sewaan dewan sahaja.., mesti kena jugak ambik dengan catering dewan sekali.....,

lupe plak, klu x silap wani, ader wedding expo bulan julai nie..leh survey food....klu uat garden weeding, jgn lupe jemput wani.. mesti vogue......i love it..

Amalina said...

wooo if dapat buat kat taman macam dlm pic tu..n cuaca plak cerah..sure wedding u sgt gorges nanti...tp tu lah..panas

ElyaElmo said...

tya:tu darab 1000 sebb darab dgn org dear..mmg itu perjanjian nye...oowh...klo buat dekat taman kee or dewan..insyaAllah akan jemput sume blogger yg kenal elya k:)

ain: mutiara servicingtu kat mana ain??email elya nnt ain leh? elyaelmo@gmail.com

purple:murah kee dear??ntah laa risau sebenarnye ni...mcm teringin nk buat kat taman klo berbaloii....hu3.

hana:yeke??nnt elya nk try google laa..nnt ape2 kang elya roger2 hana yeh!!!thanks tau

iedaya: elya tgh pikir2 gak ni..tgh sebuk buat calculation..

tania : aminnn taniaa...mudah2-an

nurul huda: betolllll2..kene savingg and buat partimee....

zaila: ooo yeke...murah tu...nnt i try servey gakkk!!~thanks tauuu

ayu : tu dekat area mana ayu yg rm17 tu...murah sgt tu...kt KL ni mmg mahal sket rr...hu3

my note : wanie!!insyaAllah elya akan jmput tau...kat mana2 pun elya buat...:D

amalina: ely atakde rr nk buat gempak2 sgt..just simple2 jee...taknak expect tinggi2..kang sedeyy klo tak menjadii...wuuuuuu