13 July 2010

Bridezilla Mode:Checlklist



Hi peeps!!!
Aku sedang cuak+ nerves+ kelam kabut.....bila blogwalking, rata2 B2B buat checklist untuk preparation bigday. Then, aku came out with this checklist jugk,semoga dapat memudahkan kerja aku dan kawan2 yang lain ....

Sebelum Raya-survey and pastikan

-
Tempat,tarikh dan waktu bernikah
-Mengaturkan budget untuk makanan selepas nikah
-Pilih and confirm dengan bridal boutique
-Lokasi untuk majlis sanding
-List tetamu
-Tema majlis persandingan
-Theme color for brides&groom,family,bridesmaid,BFF
-Tailor baju nikah
-Tailor tudung nikah
-MUA for solemnisation & reception
-Catering for big day
-OP & videografer
-lagu (reception)
-Kompang & gendang
-Penari (adik2 kecil)
-nak cari buble gun (xsure btol tak namanya)
-design kad jemputan
-doorgift (solemnization)
-doorgift for VIPs and guests (reception)
-hantaran (mega sale)
-bekas hantaran
-idea of hantaran
-gelang and cincin (batal air sembahyang)
-bunga pahar
-bedroom set
-inai
-handbouquet
-guestbook deco


After Raya (3-4 bulan sebelum majlis)
-Call and double check with:
*butik
*MUA
*Kompang & gendang
*catering
*OP& videografer
-hantar kad for printing
-kain2 untuk family,sedara and bridesmaid (Bandung)
-hantar kain ke Tailor
-hantaran semua dah beli
-cincin dan gelang batal air sembahyang
-idea for Bedroom Deco
-kemas-kemas bilik
-Spa and treatments
-Pre-wedding shots
-Flow of event
-Kursus Kahwin
-Permohonan kahwin
-call Kadi atau imam dan Pejabat Agama Islam
-call saksi pernikahan
-Nikah documentation
-Surat akuan bujang
-Serah borang (wali+ Saksi)

-Booking tok kadi
-HIV test


1-2 bulan sebelum majlis

-selalu follow up dengan
*bridal butik
*catering
*MUA
*kompang & gendang
*penari (adik2 kecil)
*kedai printing

- double check flow event
-mengirimkan kad
-gelang and cincin sudah siap dibeli.
-semua kelengkapan sudah siap.
*bedroom deco
*bunga pahar
*doorgift
*guestbook
*baju nikah dah siap
*baju family dah siap

-daun inai (tak mahu henna)
-hantaran deco (if guna artificial flower)
-mengatur tempat tggal untuk sedara yang jauh

1 minggu sebelum majlis

-Keluar dengan BFF
-Padi and Mani (relaxkan diri)
-jangan buat facial
-Follow up balik dengan
*bridal butik
*catering
*MUA
*kompang & gendang
-Tenangkan diri, berdoa banyak2 semoga dipermudahkan..
-Double check hantaran semua dah siap deco


#For Him
1.Cincin + Bunga Rampai
2.Sireh Junjung
3.Perfume
4.Wallet + Belt
5.Kasut
6.Jam + Cokelat
7.Tafsir Al Quran + Sejadah
8 Kek
9. (tak tahu nak bagi ape)


#For Her
1.Mas Kahwin+ Wang hantaran
2 Gelang +Bunga Rampai
3.Sireh Junjung
4.telekung
5.Hbag,wallet,Kasot
6.Jam,Perfume
7.Kek

ok tak susunan hantaran aku? kindly advice kawan2 :)

# subject to be changed


p/s klau ade aku ter-missed. lemme know yeh!!

14 comments:

^^mrs.deana^^ said...

hye dear..,sbb 2 kna de cheklist sume 2...seyes nt awk mst lupe...rjin2la jd blogwalking ye..:)

Cik Belle said...

panic nya saya. saya tak keluarkan checklist lagi nieh.. sobs.

Nora a.k.a Aira said...

ish panic saya pun xwat checklist betui2 lg ni hehe =) thanx for the guide :)

~Ayu BnSyg~ said...

Elya! You are so in advance la dear. Actually kn ada 1 entry ni Ayu wat and adala cite psl you tau. Dh siap dh cuma x publish je lg. Nnti dh publish, I'll let you know k? Muax!

faRa_diLa said...

salam, ehem ehem..this is my 1st comment since kte berblog walking hari tu. ehee..

ala, sy tak tau nak bagi komen kat entry ni.

mcm takde kaitan ngn sy yg belum kahwin ni.

haha, so komen ni saje2 saya tulis supaya bagi kamu pening. huhu.

jahat tul sy. hehe.

btw, good luck on ur preparations ok.

(^_^)

Lala said...

ha, walaupun lala sekarang lebih tumpu pada Bertunang Day , yang takder apa sgt tu, boleh tak kalau lala ambil teladan dari checklist ni? hehe informative!

Mia-Ina said...

wah, lengkap elya :-)

ElyaElmo said...

mrs deana : ooowhh...tu laa...
thanks iss...br jee leave komen kat page awkkk :D

cik bell : sy kene cik bell , sebb takot kelam kabut....mcm dh nk dekat jee nii :-s

nora: hu3..buat2 jgn tak buat :D

ayu : alamakk..entry psl ape tuuu :s nevesssss ha3

faradila : aik aik aik ..ha3..thanks dear

lala : takpe...bertunang pun kene buat checklist sket2 k....gudlak tauu dear

mia: btol kee mia?? risau mcm tk lengkap jee..hu3

PurPLe LaDy AiFA said...

bgs elya buat checklist siap2! mmg terbaik~

i mmg nak advice elya pakai daun inai.. henna tak besh.. merekah2 kulit lps seminggu pakai.. ;(

masmOna said...

elya dear!!gud gud! dah start buat checklist =)

menjawab soalan elya--> tentang ur hantaran tu kan, apa kata u pecahkan (means asingkan bukan kasik pecah the barang tau hihi) hantarans jadik 9-11? as for him, pecahkan jam and coklat. as for u, pecahkan mas kawen + wang hantaran and jam + perfume. banyak2 bekas baru nampak meriah!!yehaa =)

ElyaElmo said...

purple :tu laa..tak nak pakai henna..cepat hilang..elya nak daun inai yg pekat..kat mana nk cr yeh???susah nk cr umah yg tanam pokok inai..hu3


masmona : memula mmg nak buat 11-9...tapi sebab nak jimatkan kos..and taknak bazirkan kat dulang...lg pun buang masa gak..nk DIY...klo combination tu ok tak sis???hu3

masmOna said...

ohhh..ok. as for him, pecahkan jam + chocs. no 9 takde apa lagi kan? =)
as for u, jam ngn perfume tu rasa macam combination yg kurang sikit. tapi i rasa as long as u pandai deco cantek2 kompem nmpk cantek berseri juga =)

ElyaElmo said...

masmona : ooowh yehh...nnt elya try adjust2 balikk...pening gak nk pikirr sebenarnye ni...nak jimat dulang nye pasalll~~ha3

nuraitul said...

ish..beshnye...btul2 teliti tue u pnya checklist..takpe2..bgus2..insyaAllah..moga segalannya lancar on ur big day nnti ye.. amin :)