06 July 2010

E-day Make Up Artist


Ok kali Ni nak share tentang Make up artist ku. Semua orang dah tahu siapa aku nya
MUA. Kepada yang tak tahu tu,please refer prvious entry ni .

Nak dijadikan cerita,
MUA ku ini lambat sampai ke rumah aku. Aku agak cuak jugak la cuz takot kelam kabut kan. Nasib baik la she managed to do her job.

Nak dijadikan cerita,ade segelintir member aku and parents aku tak berapa gemarkan hasil sentuhan MUA ni. Kata mereka MUA tu
makeup tak teliti, dengan bulu mata palsu nak tercabut and tak lentik la, dengan shading terlampau tebal la...bla bla bla....macam2 complaint kawan2 dan parents aku. Aku hanya terdiam la kan. Sebabnya, ini pilihan aku, so hasilnya terpaksa redha je la kan......

Tapi
PR MUA aku ni memang best...Pandai berborak,pandai melawak....so korang tak akan rasa boring laa.....he3

ermm...Overall, ade sikit tak puas hati jugak laa...tapi tak ape....malass nak bising2 and marah2 kat MUA tu kan...let bygone be bygone :)

Maybe ianya terjadi kan aku je kan. Aku terima sebagai sebahagian drpd dugaan :)


So kat sini aku nak kasi
Tips nak cari Make up artist . (ecehhhhwah)

1.
Buat reseach banyak2 tentang MUA pilihan korang. Selalu lah blogwalking ke blog/page mereka.

2. And awas!!
ramai MUA over edit gamba customer2 mereka. Ini akan mengelirukan kita. So, berhati2 laa yeh, jangan tertipu dengan kelicinan kulit pada gamba...hu3

3.
Pastikan MUA korang tepati masa. Remind dia supaya datang seawal yang boleh untuk mengelakkan ape2 yang tak diingini.Kadang-kadang dekat KL ni jem tak menentu kan....

4.Pilihlah MUA yang
sesuai dengan budget korang k. Contoh, orang duk sebuk nak book MUA yang mahal2, korang pun sebok2 nak jugak, even tahu diri tu tak mampu. No worries, ramai je MUA yang bagus k. (korang bleh refer di list sy di sebelah kanan)

5.IF korang dah berminat dengan certain2 MUA.
Silalah pergi buat Trial Make UP. For me, ini sangat penting, disitu la kita boleh stress kan ape2 yang kita tak nak, and yang kita nak. Plus, kite boleh tengok ketahanan(lasting) make up tu di bawah cahaya matahari


Ok laa itu jee.....layan pics dr OP aku k;)











sentuhan eyra rizal~ :)

9 comments:

.::WaNiE::. said...

hmm haah jangan terlampau tengok gambar kat internet, lagi elok kalau pegi jumpa sendiri and tengok gambar yg real.

^fafau^chipshana said...

elya,bende dah jadik xpela kan..cantek gak hape..xpe next time utk wedding cari MUA dgn teliti oke?whatever it is dear,u look soo beautiful on ur e-day..sumpah!

amElyn said...

eh tetinggal, congratsssss dear!!!!

amElyn said...

im the first!!
weee*
babe, i byk sgt nak tanya!!!!
hihii.
since u amek eyra rizal, hows the experience??? i tot nak book her for my wedding, n dah nak close deal, tapi belum final lagi.there some other MUAs in mind. =)
tips kamu tu mmg berguna.seyes ada MUA yg edit the pix melampau, tu yg mmg kdg2 jgn percaya sgt..

Mia-Ina said...

tip ke-2 tue amat disetujui, sbb tu mia pergi tgk sendiri ms dia make up pengantin & kebetulan ada kwn kenduri same dgn make up wed tu..kira nice la, ble sepupu mia komen ok je.

tips ke-5 ada juga dinasihat kwn yg dh kawin..mmg kena buat...tp rs puas hati sbb dh nampak real dia make up cantik & simple..

cha said...

tulah i tgk makeup dia tak berapa ok.tp okla dr takde kan yang.benda dh lepas lg pun. so pasni utk wedding kene pilih betul2 tau :)

ElyaElmo said...

wanie : tu laa..hu3

fafau : he3..tahnks fauuuu...bile ntah nk jmpe die ni...uhuk2

amelyn : THnaks dear...oowh boleh2 tnye2 laaa....experience die bestt laa!!!die baik...peramahh....better u gi test makeup dgn die dulu....cume masa i ari tu..mebi agak rushingg cuz pihak lelaki dh smpaii...so,agak rushing.. die tak sempat nk 'repair2' ape yang patut....hu3

Mia : he3...ok laa tu, klo taknak test pun..kene tgk sndirikann....br puas hatii...

cha :tu rr...my parents tak berkenan..tapi dlm gamba semua kata nmpak cantik....gamba i tu tak bnyk editt tau..ape yg korang nmpak tu..itu laa die....mekap eyra dalam gamba nmpakk cantik..alhamdulillah :)

A.I said...

Betol! Lagi elok kalau buat makeup trial dulu. Puas ati :)
gmbr2 panten yg aku mekapkan akak 'deepen'kan lagi ada lah. Biar org leh nampak jelas ketelitian mekap tu camne. Tak baik tau licin2 kan gambar tu. Yg sebenarnya nnt gmbr tu akan nampak lagi burok bila kita zoom. kann? :)
Lagi 1, bila time mekap panten..akak selalu je tido2 dlm kete bwh pokok sbb terawal gilak smp kt umh pengantin..over xcited dah mcm aku lak yg nk kawen! kahhhhhh. nk gi trus, segan lak sbb awal sgt. So, tgg jelah dlm kete smp time yg dah ditetapkan :)

-mcm nk mempromosijkan diri sendiri lak kan? tp mmg ni le hakikatnya..hehe..

ni blog mekap akak
http://mekap-ai.blogspot.com

ni pulak official website
http://www.cintaaliah.com

lalalalalala (^_^)

Aida Jasmeen +60196239936 said...

1st of all: thanks alot sebab link my page! :D

Congrats on your engagement.
Here some other tips i can share with all of u bila nak cari makeup artist & choosing the preference makeup yang u suke..

http://www.aidajasmeen.com/2010/06/natural-makeup-new-trend.html

http://www.aidajasmeen.com/2010/05/why-choose-professional-makeup-artist.html

Choose wisely cos its once in a lifetime! :)