09 July 2010

Kos Perbelanjaan Majlis Pertunangan

Hi peeps!!
Saya rasa sangat seronok sebab dapat update blog dengan laju nyaaa!!! yahOoooo

Just nak inform dekat korang, takat itu je dulu gamba2 semasa E-day yah!! So far semua gambar sudah di uplod, cuma hantaran aje la kan. Maaf, elya tak sempat mintak dari OP.hu3.....Tak ape la..nanti kalau ade elya akan uplod k!!Now, tak sabar elya nak bercerita tentang wedding perparation pula.
But, beri sy ruang untuk membentangkan perbelanjaan semasa persiapan E-day sy k! Saja nak share dengan kawan2...


1) pelamin, makeup dan baju (RM 675)
Pelamin Rm300, makeup RM175 (time tu rate eyra tak naik lagi), kain baju beli dekat Bukit Tinggi Indonesia. Lace dgn lining hanya RM100 je!! sgt murah. Upah baju, RM100.Total cost baju RM200 sahaja.

2) Cost hantaran (RM271)
- Deco sendiri.Beli bakul yang siap deco dan beli bunga artificial. - Hantaran makanan tempah dengan kak Annie. - Cupcakes tempah dengan Lovelycakes

3)Doorgift- kek kukus 99 pcs (RM99)

4)Bunga Tangan (RM28)

5)Makanan (RM500)
- masak sendiri. A day before my E-day, mama dan MakLang kami gi shopping lauk2 di Pasar Chowkit. Then, tengah harinya tu,aku dan kakak ku sama2 tolong mama masak.(tolong kacau2 je sebenarnye..he3). Kami makan di dalam rumah, tak sewa canopy pun

6) Lastly, cincin tunang. Phak lelaki yang bg kat elya aje. ELya tak bg pun.So, jimatt la duit aku!!hae..kidding!! :D
Kos perbelanjaan saya untuk majlis tunang ini ialah RM1573. So, kita consider as RM1600 yeh!
Cene kawan2...murah ke mahal yeh???ekekekeek....Aku pun tak tau laa....

So sesiapa yang nak bertunang,better budget2 dari sekarang k...

14 comments:

Mia-Ina said...

berdsr pengalaman bertunang..betul budget yg elya beri jk termasuk makannya sekali....mmg kena budget dlm tunang mhupun wedding...

syanaim said...

::samalah dear..nasya pun budget dlm mcm ni jer dulu..x buat besar pun..segan..hahhaha::

iedayah said...

ai cdg nk wat kecil2 gk yang.tp msa merisik lg blah laki kt nk dtg 16 bjik keta je.adoi..kn book khemah lak tu.at last..on e-day,yg dtg 20 bji keta..mmg xblh budget cm u yang haha..ai da r mmg kedekut..wee..+ mr fiance side req cincin 4 him..bestnye..elya dpt gunekn duit sebaiknye..=p..jimat tu penting kan yang..

.::WaNiE::. said...

Kos yg agak jimat tu

pandai elya :)

kay kamal said...

i found it really affordable.good budgeting there

wawan said...

bagus jugak letak kat sini.. at least buleh jugak nak bajet² untuk majlis saya nanti yang entah bila pun tak tauuuu

hehehe

MY said...

My rasa ok kot since belum ada pengalaman.. Yg My nyer soon to be E-day dah ckp kat partner.. 1 keta dah la (which I think could be more).. x nak sewa kanopi bagai.. Budget really matters to me.. Haha.. Budget x bermaksud kedekut kan.. Lunch siap2 kat umah lagi bagus.. aduyai.. part tue sure kena berleter ngan mama nnt.

Syeeda Sobbihi said...

wahh..mmg cmtu ek bajetnye klu bertunang?? huhu thanks.. i blom ade pengalaman bertunang lg..bleh refer bajet u nih.. :)

~ thalhazlin ~ said...

kite pun budget2 masa hantaran e-day lepas. cuma lebih sikit kat barang hantaran + kemah kot. hee.

ms syaz said...

hie babe.. thanks coz singgah my blog.. :) nk tanye lar.. upah baju tu sgt murah loor.. kt ner eeh u upah? :)

nurarinab said...

biasa mcm ni, kalo katering amik 1000pax, means kad 500..kalo order kad 1000, katering kena order 2000..

luvira said...

elya sewa pelamin untuk bertunang kat mana erk??mcm murah je rm300. ira survey2 kebanyakkannye rm450.. ;(

ElyaElmo said...

mia :termasuk makanan sekali ...rm500 tu...he3

nasya : ha3...napa segan dear?

iedayah: owh..elya memula pun pihak lelaki nak dtg 4 kete je..alih2 5 ketee...ok laa kann....kene jimat2,cuz umah kecik jee...nk ajak ramai2 pun..takot org tak selesa...

wanie : thanks sis :)

kaykamal: thanks dear ...

wawan: niat jee ke...pasti akan tunang satu hari nnt :)

MY :btol!! tuk eday takpe kiter budget2 ala ala kedekut..masa wedding nnt ...klo bleh jgn kedekut sgt...he3

syeeda : bolehd earr....ambik jee :)

thal : klo umah luas, takpe letak canopy..umah elya management tak kasi bukak canopy..hu3

ms syaz: i tempah kat taman dagang,ampang dear..nak cuber hantar sana?

luvira : klo awak nak..kiter bg contact no akak tu..awk email elya yeh...elyaelmo@gmail.com

The Bee And The White Roses said...

duh2..besar jugak budget bertunang ni rupenya..isk..isk..nak bertunang hujung tahun nih..nerves dorh..ekeke..=))