11 July 2010

Need Opinion


Aku sedang confuse...
Nak print berapa keping kad jemputan? if catering nak order 1000 pax....
and kalau 1000 pax tu cukop kee yeh??
Sedara, kawan-kawan adik dan kakak, kawan-kawan U, tempat keje, blogger aku lagi.....
lepas tu nak order berapa doorgift??


B2B or Ex B2B......nak mintak pendapat korang.........~

23 comments:

maslina said...

hai. kalau ikut sy. sy senarai dlu tetamu jemputan. kemudian jumlah tersebut darabkan dgn 2. contoh tetamu 500 jd boleh tempah kat caterer utk 1000 pax. utk doorgift pula ikut awk la. tp jgn smpai terlebih sangat. kene bijak membuat anggaran yeA.

Anonymous said...

Roughly kad jemputan is 1/2 or 3/4 of your estimated jumlah jemputan (for catering) *because kita jemput suami isteri kan and obviously they'll bring children n family so catering amount must be more than jumlah kad yang diedarkan.

bear in mind not all yang dijemput akan datang so suffice to say... kalau you bagi kad about 1000, jemputan kenduri should be around 1200-1400. if 500 cards... jemputan around 800

Daleela said...

dear kalau cathering 1000 pax.. maknanye jemputan adalah 500 orang. sebabnya jemputan paling kurang akan datang suami isteri. so kad 500 dah cukup kot.. tapi kene order lebih gak... in case ade yang terlupa. dan just nak inform gak, kadang2 ada yang bawa lebih dari suami isteri (maksudnya bawa adiklah, bw kawanlah dan bawa 1 family jugak). Di nasihatkan sama ada awk tempah lebih makanan atau awak kurangkan jemputan. Kalau makan xcukup malu tuan rumah nanti.. seyes.. ni yang paling penting sekali.. pelamin ke baju pengantin ke adalh benda no. 2...

Ini mengikut pengalaman sylah. Dulu sy dan hubby yang handle semua. Dulu kami tempah 1,300 pax untuk 500 kad dan 200 pax untuk sedara mara nak tapau. And the end of the day, 200 pax tu terpaksa bukak balik dan dihidangkan utk jemputan yang datang.

Wish u gudluck dear. Dah pening kepalakan.. huhuhuhu

si kecil said...

elya, bg saya itu bilangan standard 1000. ok dah tu. bila majlisnya? buat la list tetamu dr skrg. for you n your parents.
kalau terlalu ramai, takut tak terlayan jugak. dan ikut kemampuan.

bilangan kad half daripada jumlah tetamu. cthnya kad 500, so order mkanan 1000. kalo kad 600 order makanan 1200pax. kita assume dia dtg bwk partner.

this is for you
http://sikecilberkata.blogspot.com/2010/03/formula-guest-list.html

Xora said...

biasanya, 1 kad, kita assume 2 org. jadinya kalau catering order 1000 pax, kad cuma dalam 500 cam tu. biasanya katerer kalau jemputan dalam 1000, diorang buat extra 100-200. doorgift, elok order dalam 1000 aje kot pasal biasanya last minit ada yg tak dapat datang. masa abg saya dulu, panik nye pasal, minta extra kek 300 lebih, tup2 jemputan yg betul2 datang dalam 700+ aje. jadi sudah macam mandi kek dorgift :P last2 kasi kat kawan2 opis yg tak dijemput. tapi rasanya, elok stick dgn 1000 pax aje kot. ni daripada pengalamn wedding abg saya dua org tu la. tapi tak tau la apply kat majlis kamu ke idak

A W E E N N Y E said...

ehem.ehem..testing...hehe...

saja je bg intro lebih...

selalunya exp my parents n org tua2 mcm ni..

kalo kad/jemputan adalah 500 so orang yg akan dtg kenduri 1000org...sbb 1 kad akan dtg dgn couple...

harap info ni dpt membantu

good luck

suhaisweet said...

Dropping here..Very nice friend..My special for u.. Check it Out!

suhaisweet said...
This comment has been removed by a blog administrator.
kay kamal said...

i nk jemput 3000..will b printing 1500 in malay and 100 in english (for my foreigner lecturers)

sbb ade yg kite jmput ber-couple
or ber-family. kite takkan bg sorang satu kan?

i keliru myself. and kekdg satu dept satu. or frens yang berrumah bujang satu umah satu. tak gitu ye?

nadeera said...

kalau order catering tuk 1000 org,selalunyer kad adalah 500 keping..sbb 1 kad selalunyer tuk 2 org.kalo jemputan 1000 org,door gift haruslan 1000 juga :-)

ellfazira© said...

babe, mine for groom's reception is 1000pax too n we're gonna print 500-600 cards je. cos probably 1 card maybe 2 guests yg show up, husbnd + wife maybe kan..hope tht helps. =)

Girls Like Me said...

u..yes, i suggest buat 1000pieces!
i pun same..catering about 1000pax..so i decide to distribute the card :
:400pcs parents i,
:400pcs parents dia,
:100pcs my frens
:100 untuk dia..anyway be ur nikah? =)

my note said...

1000 pax.. biasanyer catering akan bagi extra 200 pax.., kad jemputan 500 utk 1000 org..

.:Mrs. Engineer:. said...

klo nk order catering 1000pax, wt kad kawin 500pax...ckup ke x tu, elya kne list down senarai tetamu...br tau ckup ke x...hope membantu... :)

Mia-Ina said...

mcm mia mmg budget dlm 1000 org je utk jamuan. tp, 1000 tu mia dh budget 1 rumah dlm 4-5kepala. so 800 kad kawin pun cukup.Yg ptg, makanan yg nk dijamu cukup pd jemputan..takut lebih jemputan, makanan hbs lak.

doorgift lebihkan dlm 1000 pun dh ok...mana tau lps majlis nk bg pd kawan2x sekerja ke yg x dpt hdr...

ni my opinion aaa...

iedayah said...

dear..besenye katering akn tnye brp byk kad kite anta then dorg akn drb 2..means if elya nk jemput 1000 org=500 kad lor kn..2 ap yg ai lalui lor yang..=p

syanaim said...

::elya-nasya pun mula2 nak print bnyak..tp budgetlah print 800 jer..thne door gift pun buat 500 jer for vip n bff..kalau bnyak2 bukn xleh tp taku membazir..:D::

PurPLe LaDy AiFA said...

elya nyer wedding nnti style buffet ker? i aritu print 350 exclusive card and 100 for additional. mkn lk order utk 500 pax utk sitting, and 100 pax for buffet. alhamdulillah, cukup.. tp wedding smnnjung lain cket r dr yg swak nye.. hehe

farahfatihah said...

dear, kalau 1000 pax dah termasuk pasangan ke? biasanya kalau jemputan kita 500, catering akn kira dlm 1000 termasuk pasangan..kalau fara, buat doorgift utk kawan2 jer...utk kawan mak n ayah,xda doorgift juz bg air kotak n cupcake...apa2 pun kena ada bajet tau..takut t ter'membazir hehe

Adda Shariff said...

in my opinion, not necessarily. unless u buat kat dewan n fix guest no. tp if buat kat rumah, they might bring sedara2, anak2 along kan..so food for me takleh equalize kan dgn kad.kalau wat kat umah, apekata u listkan ur guest n ask ur parents to list theirs..? including family member yg nak bagi kad..then total up n after that buat extra 50..:)just my 2 cents

Lala said...

petua paling selamat dari B2B yang masih belajar : biar lebih, jangan tak cukup!

cik fiza said...

mgkin x perlu print byk2 sbb pax tempahan caterer tu bajet utk makan.. jemputan mungkin less sebab biasa estimate utk makan akan lebih (perkiraan satu individu akan dtg ngan pasangan dan anak) mungkin elya bleh cut cost kt situ.. sbb kdg ada yg jemput mulut, FB, dan sbgnya..

doorgift plak bagi bergantung bajet.. kalau bajet besar leh la bg ramai org... :)

singgah blog sy yer terima award :)

ElyaElmo said...

thanks kawan-kawan....really appreciate korang nye komen :)