28 September 2010

Bandung-Jakarta With Love

Hi semua!

Im back from a long weekend people!! weehoOOoooo.......:D . 5 days 4 nights with family and my fiance. Seronokkk sgtt!!

On je Ym tadi,rata-rata kawan2 semua tanya,

" best tak bandung?"
" banyak tak soping barang kawen?"
" ok ke keadaan kat sana?"

Ok, aku jawab kat sini je yeh.Kat Bandung shopping mmg heavennnnn.Factory outlet (FO) bersepah...Kedai2 kain pun bersepah....memang aku purposedly ke sana untuk shopping barang2 kawin,sambil2 tu jalan2 makan angin lihat negara orang jugak.Kat sana kene pandai tawar habis-habisan. Kalau tak berkenan, bleh cuba dikedai lain. banyak sangat pilihan kat sana. Rambang mata korang!

Alhamdulillah, selama kami disana tidak ada insiden2 yang buruk berlaku. Semuanya baik2 aja :D

Ermm nak start cerita macam mana yeh? Seriously, terlalu banyak yg ingin kuceritakan.InsyaAllah, aku akan cerita day by day ok.

Ape2 pun, since aku tak pernah jejak kaki kesana. Beberapa hari sebelum tu aku blogwalking untuk ambil info sebnyak mungkin di blog kawan2 yg pernah pergi kesana, seperti syaz, Zain, cik bell, anne ,Elyina, Diah. Step ni agak perlu untuk mendapatkan sedikit idea tentang lokasi2 disana kan. Dua hari sebelum berangkat, kami ke Jalan Tar untuk menukar duit. Kalau korang nak tukar duit. Jalan tar is the best place la. Cuz dekat sana banyak money changer. so korang bleh bargain sebaik mungkin tuk dapatkan tukaran yg bagus.

Setelah penat kami ronda satu masjid india ni, kami pilih Money Changer yang opposite dengan maybank.For me, kat sana tukaran agak murah and tempat pun agak secure.



opposite Maybank




my mum n my bro sedang menunggu


tukaran time tu IDR 1 Juta= RM352
Since kiterang nk beli banyak, so dapat la kurang sikit ,IDR 1 Juta= RM351 (so far rate ni yg paling murah time kiterang gi servey)







P/s : Preparation sebelum nak ke Bandung (or luar dr Msia) , jangan last2 minit tukar duit. Jangan tukar di Midvalley and KL Sentral. Pendapat elya, di sana mahal.





To be continued....~



20 comments:

Alia said...

thanks elmo for the update~ insyaAllah i'm going to Jakarta & Bandung next month for holiday.... My parents soh tgk cmne keadaan kt sane dlu, if x ok, i might need to just let go my tix... but since u've updated, i'm glad to tell my parents bout this =)

@ty_farEd said...

waaaa...sonoknyer....!!! plan nak pergi shopping kat saner jugak... tapi tak tau nak pergi biler...

cik yana said...

cepat la update dear..hehe!
i'm going there in nov..can't wait! :)

Mrs. ieza said...

upload pic banyak2 sikit elya! =)

farahfatihah said...

alaaaa mana pic? huhuh xsabo ni nak tgk =P

ms syaz said...

hahahahaa.. *syaz gelak jer blh..* sbb i know how excited u r.. ;p

kalau ader rezeki.. kiter buat pg sana ngan bdk2 blog nk.. mesti gila2 sumernyer.. ahahahaa..

iedayah said...

uwee...xsbr nk tgk pic yg bakal diupload..hihi..mest best kn elya

Seri Mas Nurwani said...

elya update cepat2. x sabar nak tahu cerita bandung.hehe:p

PurPLe LaDy AiFA said...

oh my.. cpt2 update pls!!!

ANET said...

salam elya..bole tahu berapa awak dapat kadar tukaran untuk 1 juta rupiah? insyaAllah saya akan ke Jakarta next week..tengah survey tempat paling murah ni hehe..thanks! btw link & follow u yeah :)

luvira said...

wow..best..rasanya masa shopping di bandung tak ingat makan minum n letih..rasa nak shopping je ...hihihi

Peri PiA said...

salam
hi elmo :)

bestnya get a chance to get ur wedding stuff kat Bandung

Hana said...

beshnya pegi sane.. masih tak kesampaian cita2 sy nak pegi :D nak tau jugak precious findings :)

Anonymous said...

waaaaaaa.. beshnyeew.. doakan azie dapat contineu study kat sne..
=]]]]]

♥ balkidz_hunny ♥ said...

hye dear..
thanks drop by kat page I :)
best nye bandung! nak soppping jugak nanti..tahun depan kot! :p

ElyaElmo said...

alia : pergi jeee aliaa...sonok!!yg pasti pilih pak supir yg easy going tau!!! nnt elya rekemen kan pak supir elya.... bestt!! klo tak paham bhs indon..bleh speaking ngn die ;)


aty :pergi honeymun kat sana aty...:p

cik yana :ok2....sabaaa naa..on the wayyy ni dearrrr :p

mrs ieza:wokeyyy...tgguu yaaaaaa

farah : lom select lagi..nk pilih yg cun2 jeee..hahahaha

syaz: yeszaaaa....excited + nevesss okkkk...aah..reramai jalan2 kt sana..bwk pasangan masing2..wahh gituuu!!!~

iedaya: bestt iedaaa....tak panassss yg penting!!! ha3
try laa gi sanaa.... :D

seri & purple : ok ...mmg bnyk ceritaa ni..:D


anet : elya dpt rm351 dear....he3....nnt try gi servey kaw2 punye dekat jalan tar tu tau...sana bnyk gileeee ..ok nnt ely alink u tau!!! Nice knowing u :D

luvira: betollllllllll...tapi memandangkan bwk lelaki2 ke sana..meke penat nk folo kiter sopingg...gerammm jeeee...ha3

peri pia: best jugak laa..elya bnyk beli dekat jakartaa dear..bandung beli kain2 n makanan2 je :)


hana: nnt klo air asia murah..cubee laaa beli tic ke bandung pulakk :D


azie: azie nk further course ape tu yee?? sana tak panas....besttttt. Tapi satu jee laa, makan2 kat sana kene hati2 sket yee :)


balkidz: no problem sis!!!~ thn depan bakal muncul ni sis!!he3

didieadila said...

elya..mau story bandung jakarta..cepat2 update..hehe..beshnye..!!

Ellen said...

wah..dik..akak nak tya..kat bandung tu ada tak adik guna mana2 transport..boleh bg akak kenal mana2 ker sbb akak nak g sana 20/11 ni..

ElyaElmo said...

kak...elya ade no pak supir tu..
nnt akak email elya yeh ...pak supir tu mmg terbaikkkkkk!!
elyaelmo@gmail.com

primera trans said...

Jom...jom...
Cuti cuti Bandung with family
And get our amazing tour package for 4 Days 3 Night..
▪ 4 pax price about 940K/94sgd/284RM

▪ 5 Pax Price about 870K/87sgd/264 RM

▪ 6 Pax price about 820K/82Sgd/246 RM

▪7 Pax price about 785K/78.5Sgd/238 RM
πŸ‘ πŸ‘“πŸ‘žπŸ‘ŸπŸ‘’πŸ‘—πŸ‘œπŸ‘’πŸ’°

Note : Package included
▪ Daily transport included driver, fuel, tol, parking, driver meals
▪ New car with 7 seater, full Aircon
▪ Daily mineral water
▪ Breakfast daily from hotel
▪ Daily tour (as costumer request)
▪ Hotel 3 star with 2 person inside
▪ Airport pickup and drop
▪ Tax and service
Hotel choice 🏀🏣🏒
▪ Tebu hotel ( riau street )
▪ Fave braga (inside shoping mall)
▪ Kembang hotel (cihampelas jeans street, cihampelas walk shoping mall )
▪ Citra dream hotel (walking distance to pasar baru)
▪ Dbest hotel pasar baru (with pool)

More detail you can contact us
Primera Trans Bandung
Whatsapp : +6285 318 49 0001
Gmail : primeratrans@gmail.com
Path : Primera trans
Facebook : Primera Trans Bandung

Happy holiday allπŸŽΆπŸŽ΅πŸ“πŸ“πŸŽ‰