27 October 2010

Bandung-Jakarta With Love Day 3


Dear all beautiful B2b...sorry again for the late update bout Bandung-Jakarta trip..

Ok, here we go....

Day 3:
We all bangun seawal pagi ...as usual....Bersiap2 ke tempat-tempat yang menarik di Bandung ni. First of all, kami ke Pasar Baru dulu .Tempat wajib!!! Kain Hunting people!!!yeahhhhh~ Since di Msia lagi, aku dah niat dala hati aku, " dekat Bandung nnt, aku nak borong kain chiffon and kain2 seangkatan dgnnye untuk dibuat bj kurung". Bolehlah aku melaram dgn baju2 baru lepas kawin nnt!!hikhikhik ........


bergamba dulu dgn pak supir nya .
Kami naik Honda Freed. Korang ado? takdo kannnnn:D


Before ke Pasar Baru, seperti biasa kami tukar uwangnya dulu!!! Actually, aku tak bynk tukar duit before smpai ke Bandung ni, sebb aku tak bajet pun yang aku akan bertukar menjadi seorang yg sgttttt boros bila tiba di Bandung. ahahahhha. FYI,bukan kain je yang aku borong. Benda2 yang merepek pun aku beli uoll!!!Haihhhh....tapi takpela kan. Duit boleh dicari lagi.....eceeccee sedapkan hati.hehehe.

Then, sambil2 lepak tunggu Pak Supir ntah kemana die pergi , tiba-tiba mulut teringin nak mengunyah sesuatu. Apelagi!! kami layan kudap-kudap ditepi jalan dulu. Eh, btol kan namanya kudap-kudap? alaaaaa, kalau kat msia, org2 kite jual goreng pisang, cokodok, karipap etc. Kat bandung pun ada. Tapi mereka goreng tempe , goreng pisang dan macam2 lagi lah..aku lupe dah..... Ape2 pun memang layan klo korang makan tempe goreng disini!!!Dimakan pula dengan cili padi. Perghh!!!!~ terangkattttttttt...kikikikiki

Inila die, pakcik jual tempe goreng...
menyelerakan kan???i've told u!!!!!





kami pun harus berfoto sama itu pakcik ya

Then, sampai je di Pasar baru, sesi menterjah kedai2 kain disana.Grrrr....geram aku tgk kain2 kat sana uoll!!!
Oh ya!! lupa pulak. Telekung pun benda wajib untuk dicari di Bandung ni. (If korang plan nak pergi ke Jakarta, aku rekemen korang beli telekung di Jakarta je, cuz price more reasonable than Bandung. Yes!!di Bandung murah and cantik, di Jakarta u will get the cheapest price!!!)



Owner kedai ni Kak Hana. Pekerja dia sgt sabar melayan kerenah aku yg cerewet ni. Mana tak nye korang, aku dok sibuk mahukan kain telekung yang labuh. Cari punya cari, nasib baik jumpa juga yg berkenan di hati! Harga telekung? Masih di bwh paras memuaskan iaitu below rm100, with bag :D Kalu di Msia, aku dah servey harganya RM150++



tengok... baby pun ngntok menunggu kami yg sedang sibuk2 tawar menawar....hahaahah

Then, we start on our Kain Hunting!!! First, kiterang masuk D'Fabric. The 1st impression was....sangatttttt tak tahu nak cari kain ape. Rambang mata. Mata aku dah berpinar-pinar smpaikan nak decide color ape untuk nikah pun dah blur!!hahaha.Then, bila discused elok2, we decided to choose Green as our Nikah Outfit. Yes Green people. Not white. Ngeeeeee:D



Kenapa? nanti akan dibongkarkan....heeheheh......

I tell u one secret.Tokey2 di bandung ni. memang dah tau market di Msia.Majoritynya memang kerap supply kain ke Msia.

Nak dijadikan cerita, mak aku minat gile dengan kain chiffon di kedai tu. Bile aku mintak tawar gile babs punye dgn boss die, pasti die akan compare price dekat Gulatis, uromoda etc. Aku ape lagi, aku cakap la.

"Boss,jangan la nak compare2 harga Msia dan disini. Kamu harus fikir tambang pesawat kami kesini. Kalau kamu tak bg harga bagus, plus minus sama juga kalau saya beli di Msia."

Mereka terus terdiam . Ingatkan diam2 mahu dikasi discount yg best, tapi hampeh, discount nye ala ala tak de discount jugak...setakat Rp10,000 je.haahahha...Tapi, boss tu memang takpuas hati jugak la kan dengan cara aku kot. Macam tarik muka je dgn aku. Ade aku kesah kannn!!Aku customer ko kan!!!Pada aku, aku ada hak nak dapatkan harga yg terbaik if aku rasa aku patut dapat harga yg jauh lagi murah.hahaahha. Gile poyo kan??(abaikan jee laa yeeee)

At last,we bought about 30 metres of Satin dekat D Fabric tu. Beli je laaa...dah alang alanggg gi sana kann...Kang tak pasal2 ade yg balik Msia mata lebam :p


mereka bertiga ni sudah kebosanan menunggu kami .hahaah..
siapa suruh folo kaum2 hawa shopping kan....



Keluar je dari D Fabric, aku masuk satu kedai ni. Jual banyakkk kain cotton. Aku memang pantang kalau jumpa kain cotton ni. Mahu berjam2 lepak kat kedai tu.. Cuba korang bayangkan, kain cotton 4 meter boleh dapat bwh rm100. Murah la kan?? Sangatttt murahhhhhh!!!Kalau kat Msia Japanese cotton org jual RM120 . So, apelagi kita boronggggggggggggg!




disini aku borong kain cotton...
aunty yg jual tu org Msia.Very good person. Pandai ambik hati pelanggan


Aku sempat rembat 4 helai kain cotton.Lepas kawen, bleh dibuat baju untuk bertemu saudara mara :D

Borak punya borak dengan owner kedai, perut dah lapar...kami lepak laa dekat foodkot kat Pasar Baru tu. Apelagi, pekene ayam penyet lagi la kan. itu je laa menu yg mereka suko klo di Bandung ni. Tapi beware ye kawan-kawan, jgn termakan tikus penyet pulak.haahahahahha.
Korang tau kan, Bali and bandung sungguh femes dengan Tikus Penyet ni .....Geliiiiiiiiiiiiiiii




Aku makan yang ini je. Teringin nak makan sup pulak. Namanya, mi Bakwan lebih kurang macam tu la.



es pokat, es cendol dn teh manis :D





Ini Toko 3. Disni jual banyak original jeans. Tapi aku tak rekemen korang beli disini. Lebih kurang aje harganya di Msia. Bezanya cuma Rp 20-30 ribuu je. So, better spend duit untuk beli kain2 di sana. Eh, kainnn lagiiiiiiiii...tak abeh2. :p

Then, next destination, pak supir bwk kiterang ronda FO diwaktu malam. Besttttt..terasa macam di Europe tau!!Udara yang sejuk, lampu2 neon yang berkelipan.cewahhhhhh!! berangan jap.



ni rumah mode di waktu mlm.
bagusnya pergi pada waktu siang. Malam tak nmpak ape, nampak lampu2 je....hu3




ape ntah yg aku gelakkan..hahaha



Dalam Rumah Mode cantik decoration dalam tu.Aku tak shopping pun, tunggu kakakku shopping baju2 baby je..One thing I can tell u, shopping baju2 baby memang heaven disini. Kata pun FO kan. Haruslah bnyk baju branded untuk baby disini. Harga sgt murah!!compared to di Msia :) (kirenye, Factory Outlet disini lagi best dari Reject Shop di Msia)


Pastu kiterang jalan-jalan lagi ke FO yang lain. Banyk sangat Factory Outlet di Bandung ni. Such as, Sectret,The Uptown, Grande, Jetset, Carla...Rumah Tas (bnyk Handbag gred A1 and A2) Macam-macam lagi la.


Tapi aku suka dengan structure Blossom ni. Menarik kan??


Akhir sekali, perut dah lapa, we had dinner at San Francisco.Tapau aje. tak larat nak tunggu lepak lelama dekat situ. Restaurant ni, menarik jugak la. hapenning!!! Tempat ni Pak rudy yg suggest.


So here are the things that we bought on the Day-3 that made me broke!!

Kain2 cotton.


telekung-telekung tuk kawan2 dan diri sendiri.


baju2 baby dan baju casual untuk diri sendiri

13 comments:

~Ayu BnSyg~ said...

Cepat nk tgk gmbr kain! X kira!

iedayah said...

wa..best gile trip elya ke jakarta ek..mest byk kn shoping2

Alia said...

elya dear,

i br je balek from Jakarta - Bandung for a vacation trip last Sunday.... Serious i can tell u that i boleh gile kt Pasar Baru.... Siap KENA beli lugagge baru.... smpai now i still teringat-ingat kt Pasar Baru tu =p

mmg i nk pegi lg~

p/s: xpasal2 i beli kaen lace kt sane.... btol2 mengabehkn duet.... tape duet leh cari kn.... hehe

~ mizzAmy ~ said...

wahhh bestnya shopping!! nak pergi jugak!!

Mia-Ina said...

x sbr nk tau kenapa pilih green..x amik white...????

eei, geram gak depa tu..nk banding dgn harga malaysia..patutnya layan la pelancong dgn baik.

PurPLe LaDy AiFA said...

omg! sy x nak yg lain! sy just nak tempe goreng itu. tempting!!!

Mrs. ieza said...

i pun nak pegi lagik!!! nak borong kain banyak2!!! hihi =P

LIP (^_^) said...

bestnye dpt shopping saner..

my note said...

elya.., mmg betul apa yg elya ckp.., wani masa g bukit tinggi.., hajat x mau belanja banyak.. well, last2 jd pemborong.. hehehehehe... dahsyatkan, bila dpt price yg best after bargain..

Durruz said...

waahhh...beshnye elya....

me plan nak g nxt yr. dah kawen pon kot mase tu.. hehe...just nk jlan2 aje...bole jd kan urs sbg panduan nnt. =)

Q said...

THanks for all the entries Jakarta Bandung..i've been to Bandung before jalan2 tapi nex year untuk beli barang kawen plak and never been to Jakarta..so, ur entries will be guiding me..hihihi thanks!!!

LisaLisut said...

hi cik elmo,
u know what, ur info pasal trip to Bandung amat lah membantu.membantu i utk membantu encik tunang hwo to shop di sana.haha.i tak la g ke sana.but ur tips bole la membantu both of us.i'm a b2b too.hope we can share and exchange info.i link ur blog to mine ek.thanks :)

ElyaElmo said...

ayu : dah uploddd :p

iedayah : tak bnyk sgtttt..tahann nafsuuu nk soping mender2 lainnn..hu3

alia : btol..duet bleh dicarai..bila duet dah bnyk..kite pergi lagi...ngeee:D

mizamy : jum2...syokkk g sanaa tau :D

kak mia: btol kak...elya pun geram....smapi ade yg masam2 muke jugakkk dik kerana nk mintak discount tu....hu3

aifa: yeahhhh!! takleh idup tanpa tempe.hahaha

ieza : boorng kain..and jual disini :D

LIP : btol sis...besttt sgttt

my note: kat bukit tinggi pun bestttt...elya selalu gak g sana...he3...sana sejuk kannn

duruz: bleh jee dear..klo perlu kan lagi panduan..jgn lupe email elya ye :)

Q : jakarta ok..elya pun tak sempat jalan2 kat sana...nak cepat balik, sebb nk elak macet....he3

Lisa: ingatkan lisa surihani komen td...ha3....
ok, klo tak cukop tips, leh jee emial elya k...i can share with u all :)