04 October 2010

Pemilihan Tarikh

Salam all,

Nak tanya korang semua...

macam mana korang and both side family pilih wedding date korang? Apekah ciri-ciri yang korang titikberatkan? (gile skema ayat aku...huhuhu). Aku pening ni, nak finalise-kn weding date aku. Deposit dh kene start untuk block date.help help helpppppp~

1. Based on cuti sekolah. So that, sedara-sedara yang jauh senang nak attend wedding korang.

2. Cuti perayaan. Contoh : Cuti tahun baru cina (next year). Tapi , takot jugak, clashing dengan ramai orang ,plus nanti ramai member2 yang balik cuti ke kampung masing-masing.

3. Bukan cuti sekolah dan bukan cuti perayaan. Meaning to say, normal weekend.

4. Pilih bulan naik (merujuk pada kalendar islam).

5. ataupun, ade yang pilih hujung bulan.Member2 dan sedara-mare masyuk hujung bulan cuz dah masuk gaji, so dapat laaaa bnyk hadiah nnti. ahahahahah

6. Lastly, pilih tarikh yang sangat femessss emessss? cth: 101010, 010111, 111111, etc :D


Aku tgh pening nak pilih tarikh ni.....Banyk kebarangkalian yang aku fikir. Kalau pilih bukan cuti sekolah, sedara mara tak datang. Kalau pilih time public holiday, kebarangkalian kawan-kawan gi bercuti ada.

What say u, people??

20 comments:

A W E E N N Y E said...

happy belated birthday dear..

masing2 ada cara untuk tetapkan tarikh.

mcm awn, memang famili tak suka buat wedding time cuti sekolah..kalo cuti weken tu ok lah juga..

yang penting sume org boleh balik

rose said...

hehe..wlpn sy sndri xde tarihk..tp nk share jgk..atau mngkn akan hanya menyerabutkan kamu..hik3..

sy ada dgr ceramah ustaz azhar, kalu nk kwen xley pilih hari perayaan agama lain..huhu..seelok2nya hari yg baik dlm kalender islam..=)

tp kalau sy nnt..pemilihan tarikh mungkn akan ada kaitan dengan minggu ke-2 setiap bulan..hehe..

~ mizzAmy ~ said...

for my side, i pilih hari raya ke-4. so that family2 semua leh dtg. furthermore, kawan2 mmg tak ramai sgt pun kat kg. for his side, pilih normal weekend and awal bulan. dengan harapan ramai yg leh dtg coz org tgh bergaji lagi kan? hehehe....

Meey@ said...

mcm i pulak, mula-mula nk buat minggu tahun baru cina,tapi bila telek2 rupanya bulan islam jatuh bulan safar maybe.org tua kata nak tawen elak bulan muharam n safar.plus, takut jalan jam juga plus time camnilah ramai org nak bersanding kan!=)

so, sepakat buat weekend biasa-biasa jek dan yg pasti hujung bulan dan awal bulan.org baru dpt gaji..so tetamu takdelah berkira sgt nak kemajlis kita kan.

klu nak dptkan satu tarikh yg mmg sume org dpt hadir, mmg impossible..so kena redha.yg penting tawen!haha.^_^

aTy _faRed~ said...

akceli its depend on u sendiri.. n kedua belah pihak.. kaLau nak ikutkan semua orang punye hal memang susah taw elmo.. so.. u better tetapkan tarikh yang u nak sendiri.. sebab sumtime kite kene matchkan ngan OP lar.. or weding planner kite... atau.. hal pejabat n urusan kite sendiri... duLu.. i nak kawen 10 oktober.. kononnyer sebab tarikh cantik.. tapi.. last minit terpakse tukar sebab haL dewan yang tak dapat dielakkan.. so.. kiteorang juz pick up mane2 tarikh yang available...huhu...
anyway.. asalkan kedua2 belah pihak bersedia.. biler2 mase nak kawen pon boleh.. tak yah kire cuti sekolah or hujung bulan pon.... :) haaa... jangan bertembung ngan sedare mare atau kawan baik kawe dah lar..tu jer... :)

Mrs Drac said...

based on my exp..saye bagi pihak family lelaki yang decide tarikh..bagi sume family setuju n diorg bole dtg mase tu, then dah dpt tarikh tu..baru bagitau sume keluarga perempuan..kalo tade halangan kire kompem la tuh..

saya vote tarikh tak cuti sekola..hehe..kurang sikit berebut ngan org lain..papepun sume org ade opinion sendiri kan

cha said...

huwaaa kita sama yang.i pn tgh pening ni.i tak nak time cuti sekolah.seboleh2 taknak.tp parents kazaa nk buat time cuti sekolah :((

Beauty Touch @ RAJA SUEFINA said...

wed package..
http://rajafeenatouch.blogspot.com/
http://beautytouch66.blogspot.com/

thanks :)

SyimaSyaz said...

same lah ni...tak tau nak buat bila.paling awal bln may, paling lambat bln 7 kot..tp depends on side lelaki lah..sbb dia ada 2 adik yg study jauh..kena consider diorg jugak kan.kitorang takpe..sume kerja n sume kat KL.hehe

^fafau^chipshana said...

wedding time normal weekend pon snang elya sbb wedding time cuti skolah mmg normally sgt rmai n org akan bkire2 nak gi wedding mane klo dpt skali 3,4 invitation..
anyway its up to u babe!=)

sk said...

elya!!!!

belum decide date lg???? i ingat u dah ada date dh! hehehehe

apa yg penting, date tu mesti sesuai dgn kedua2 belah family lelaki n perempuan. kadang2 tak perlu pilih cuti sekolah pon klu u tak ramai family yg jauh2 & semua senang nak dtg. apetah lg klu dua2 side sama2 org kl.

psl ramai tak tetamu yg akan dtg, etc2.. itu semua rezeki u nnt. insyaAllah, kalau sedara mara n kwn2 rapat insyaAllah will try to attend ur wedding jugak no matter what kan? ;)

Iffah Hamed said...

hai..^_^
exchange link n follow u edy..
hehee..i pon pening gak lam pemilihan tarikh ni..da bpe kali tukar da..clash ngn kazens la..hahaa

Mia-Ina said...

mcm mia..pilih hujung minggu..senang sedara mara nk blk..& yg ptg cari tarikh yg byk cuti..& pesan awal2x tarikh kte kenduri..yg ni sedara mara byk warning dr awal..sbb nk amik cuti sng...

ElyaElmo said...

aweennye: ituu laahhhh die..elya nk pilihhh cutiiii biasaaa jee...tapi ntah laa...mcm2 hal nk difikirkannn

rose:ooowhh thanks for the info dear....:) nnt elya try tnye2 mmber lain jugak berkenaan ini ...

mizAmy : oowhh...tak ramai bleh dtg..so amy mmg dah bleh bajet kan..ok laa tu..so, tiada pembaziran akan berlaku disana...he3...
bile org dahbergaji, hadiah pasti banyk kannn..hahaahah

meeya: oowh yeekee..tak elok yee buat majlis pada bulan safarr? okk thanks for the info jugakk..nnt elya tanye2lg dgn org lain yeh...

aty: itu laahh..elya klo boleh tk nak tarikh yg 'hot' jugak..kang susahhh...bertembunggg jeee.....


mrs drac : kannnnn....ramai jugakk vote bukan cuti sekolahh niii.....pihak lelaki pulak, tak kesahhh...dierang bg pilihan pihak perempuan tuk choose tarikh..ha3..

cha: maybe kazaa do ramai adik2 sedara kot..tu yg nak masa cuti sekolah...he3

syimasyaz: ooowhh....jarak jauh jugakk yehh...may n julyyy....takpe, yg penting kene buking cecepat venue tu kan...

fafau: betol tuuu...tapi the prob is, ade sedara mara elya yg berkire sgt....die kata klo bukan cuti sekolah, die tak kasi anak2 die turun kl...sakit btol hati!!!~hu3

KD : memulaaa mmg dah ade tarikhh....since masin2g tgh bising dgn kerjaya masing2...makanye wedding preps agak lambat dijalankan..cewahh ayat!!betol laa tu, klo ade rezeki, tak krie cuti sekolah kee..tak cutis ekolah ke..pastiii ramai jeee datang kan...

~Ayu BnSyg~ said...

Elya check your inbox kt fb k?

Hana said...

elya mahu yg cammane? mine is ordinary weekend.. cuba sedaya upaya tamo clash ngan rmai orang.. since cuti dh sabtu ahad, sedara2 yg dari perak bleh la trun.. n kawan2 pun bleh dtg sebab tak clash ngan sedara2 diorang yg kawen.. tarikh popular, chances are u maybe don't get all vendors that u want sbb kene rebut2..rasenya ikut tarikh islam yg baik lg baik tak.. Memang susah nak puaskan hati smue org.. Like me, portion guest yg paling besar are my officemates jadi try not buat majlis on cuti skolah or nanti rmai tak dtg plak.

harzharun said...

cik kak....semua tu bgantung pd kelapangan kedua2 belah family sebenarnya...bukan senang nak pilih tarikh ni..kne dpt persetujuan keluarga besar kita..i mean,kne tny pendapat mak sedar n pak sedara gak...lebih2 lagi kalo nak wat mjlis tu secara gotong royong...wat hari org bz, karang, xde sp yg dtg tlg...tp kene ingat, lebih byk org, lebih byk mulut,lebih byk pendapat...mebe u'll end up dgn xdpt decide tarikh jugak...kene pandai2 la yea babe!...

PurPLe LaDy AiFA said...

pilih ikut waktu subur wanita? hee. kidding!

i pilih ikut availability siblings and dewan! penting tu venue~hehe

cik senah said...

ermm.. cam sama jer kes kita nie... cik senah sampai ke la nie tak dapat tarikh daripada pihak lelaki..

tp, cik senah consider jugak arr.. belah tunang cik senah 10 beradik.. dia anak bongsu 9 maksudnya : abg2 & kakaknya dah lama kawen dan sudah beranak pinak..)

belah cik senah.. cik senah anak sulung ( 9 beradik ).. maka, cik senah kena consider dan ikut aja arr tarikh yg belah tunang cik senah pilih...

p/s: ikut cik senah.. mau tarikh cantekkk.. [ 11/11/11 ( jumaat ) - akad nikah, 12/11/11 ( sabtu ) - resepsi di kedah & 20/11/11 ( ahad ) - resepsi di selangor ].. ntah lahh.. cadangan sudah ku usulkan.. cuma menanti tarikh keramat itu dengan penuh sabaq.. heheh :P

Leeyana said...

elya kene ubah tarikh ke? ekceli kite dl pon cmtu jugak...spatutnye 12.6 tp kene awalkan sbb uncle ade kelas n kakak pun ade kelas jugak..so dicepatkn seminggu...tp belah laki stay on da same date..so kenduri kami selang 2mgu..

mmg ssh nk cr tarikh yg sume org available utk attend..da most important adalah family kedua2 pihak...and OP,OV,MUA,caterer sume cnfm...da boley kawen..jnji sume selamat....

Happy preps Elya! =D