02 November 2010

Bandung-Jakarta With Love Day 4

P/S : Entry kali ini agak panjanggg and meleret, sesiapa yg nak gi bandung sila baca sampai habis ye :)

Ini entry basi yang tak berapa nak basi. Maaf dipinta, aku ambil masa yg agak lama untuk update tentang Bandung- Jakarta ni. Lepas ni kiter update pasal wedd preps pulak k . :p

Hari ke-4 hari terakhir kami ronda2 di Bandung.Kami plan ke Tangkuban Perahu. Tempat ni mmg tempat wajib untuk pelancong-pelancong. Awas!!berjaga-jaga pabila kamu sampai ke sana....kerana something would be happen......jeng jeng jeng.....~

Kami menaiki mobil Suzuki. Agak besar sedikit berbanding mobil yang dibawa oleh Pak Rudy hari2 sebelum tu. Sebab, jalan nak ke sana agak mendaki, so mobil yang size besar sedikit paling sesuai.



Kami bertolak awal2 pagi lagi. Cuz kejar masa nak gi tempat lain pulak. Perjalanan ambil masa hampir 1 jam .

Setibanya kami di entrance, penjual tiket bertanya
" Dari Malaysia?"
semua orang senyap jee.... Then, mama bersuara " Iya. kenapa?
"75 ribu satu kepala" (lebih kurang dalam rm25 )
kakak ku bersuara pula " hari tu 25 ribu je"
semua diam..pak supir pun diammm.....then kami bayar je laaaaa....

Menurut Pak Supir management Tangkuban Perahu dah bertukar. So, entrance fee telah dinaikkan. Katanya, jalan sudah diperbaiki lebih rata. Time tu kami tak kesah...as long as jgn die charge mahal2 sgt untuk tourist sudah...Ok, dah dah..aku tau korang tk minat nk tau pasal bende2 macam ni kan...huhuh

Nak dijadikan cerita cuaca ketika tu sgt sejuk, serius sejuk macam kat genting .MAku yang ketika itu pakai jacket pun still rasa sejuk.haha.Maklumlah baru lepas hujan ketika tu.

ATTENTION :(macam nk announce ape je..hahaha)
Satu pesanan dari sy, if ada penjual2 cenderahati datang mendampingan kalian, kalau tak minat, jgn sesekali layan or tanya tentang harga.
Just ignore them,Pls.Mereka mark-up harga gila2 punya!!!Once you bukak mulut untuk tahu harga or watsoever, mereka akan terus follow korang seolah2 force korang untuk beli. Scarry bukan? Ye, itu la hakikatnya yang terjadi pada beberapa org Msia yang kesana. Ade satu cerita dimana, orang Msia yg datang kesana, tertipu dengan harga yg ditawarkan. Bile die nampak dekat Pasar Baru pun ada bende sebijikkk macam yg die beli dekat Tangkuban Perahuu....terkejut beruk die!!!Mana tak nye..beza 6 kali ganda yuol!!!! Gilerr tak gileeeee...so, berhati2 laa k. Jangan layannnnnn!!!!~buatt dekkkk je k.




seee...kami tak tahan sejuk. Sejuk gilee!!!



"tuuuuu diaa tangkuban perahu"


Sedihh sgt..tak nampak tangkuban perahu pun ,cuz hujan renyai2. So, we all decided tak turun bawah. Lagi pun jalan licin kan,bahaya kalau proceed our journey nk tgk tangkuban perahu tu.
Bagus jugak. kalau tak, pasti terbang
200 ribu rupiah ........~FYI, sesiapa yang mahu lihat tangkuban perahu dengan lebih dekat, harus bg upah untuk tourist guide tu. Better ask Pak Supir to ask their rate. Since, kadang2 the rate might be diff (depends on the tourist guide). Kalau dapat yg ok, pasti murah!



Tangkuban perahu
Thanks mr google :)




lastly, we all snap few pictures dekat sini je buat kenangan.


Hampir satu jam lebih disana, kami decide untuk pergi mengisi perut....... Plan asal, ingin lunch di Restaurant yang tak berapa jauh dari Tangkuban Perahu tu. Reastaurant yang membelakangkan sawah padi dan air terjun. Malangnya masa sangat mencemburui kami (cewahhh, ayattttt..hahha) kami terpaksa kensel plan tu, terus je ke bandar, cuz kami sangat kejarrr masa. Banyak tempat lain tak pergi lagi. On the way kesana tu,saya nampak ini ,

Menarik tak?he3

Dekat Kl ada org ambik tempahan buat seperti gamba diatas ni tak?
Saya suka idea ni. masih mencari siapa yang boleh menerima tempahan buat mcm ini.Boleh letak dekat luar dewan atau pun dekat luar khemah.
Then, Pak Rudy singgah ke
Kilang membuat susu segar dan yogurt . Kami ape lagi, pekena sebotol 2-5 botol susu and yogurt.




Kilang susu



yogurt durian.
kau pernah rasa tak??:D



Yogurt and susu segar, taste sgt sedapppppppppp, seriuss!!!


Actually, sepanjang jalan macam2 benda yg interesting kami jumpa. For example, kakak saya mmg hantu nenas. Dari jauh die dah pesan kepada Pak Rudy untuk berenti di gerai menjual nenas tu.




comey2 je nenas die kan


kakak sy borong 2 bijik nenas untuk dimakan di dalam mobil.


Lunch kami disini. Memang kami tak boleh dipisahkan dengan masakan Padang. Di mana2 pasti akan dicari :)


Tips makan di restaurant masakan Padang/Minang :
If korang dah sentuh/usik lauk yg dihidangkan itu. Pastikan korang makan sampai habis. Kalau tak habis or tinggal separuh,mereka still akan kira harga sama. So , better habiskan je lauk tu.And makan lauk yang hendak dimakan je.Paham kan??:D




In parfume
In parfume ni tempat jual perfume original. Tempat ni kiranya menjual banyak pati perfume branded macam one drop perfume yang korang guna tu. Masuk2 je, kedai ni,memang full house. Beratur orang tengah tunggu turn.

seee...kan dah kataaaa..ramai kan

dah macam makmal sains kan?ha3



Catalogue, kamu cakap je, kamu nak pefume ape. InsyaAllah ada.



awek ni sgt cool kan? dah la cantik, pandai buat experiment perfume lak tu....kekeekek



mereka seperti ahli sains.Tampak hebat!!kejap je.....settle
.



TADA!!!!

Perfume di In parfume ni sebijikkk macam perfume yg korang pakai skang :D.kami borong hampir 40 lebeh botol perfume.and dapat 4 botol perfume free,sebab banyak sangat beli. Tapi, bear in mind, klo korang nak beli banyk2, pastikan jgn kantoi masa di airport k! Tak pasal2 kene charge extra tax nnt
Oh ya lupa!harganya 30ml Rp35,000 (lebeh kurang RM10) and 100ml Rp60,000 (RM18++). Murah bukan? So far, perfume2 yang kami borong ni, tahan!senang cerita sebijik la macam yang original nye.:D
Kalau ada yang plan nak gi
Bandung dalam masa terdekat ni, korang try bawak botol perfume yang kosong, and gi In Parfume re-fill. Bolehhhhh je :)


Setelah selesai semuanya, kami ke Kartika Sari. Tempat ni wajib singgah!Selalu orang akan beli cheesecake, brownies, and most wanted PISANG MOLEN



tempting kan?

Pisang Molen :
isi dalam cheese + pisang. Nyummy!!!
(maaf pic tak berapa clear)



Lepas tu singgah pula ke Amanda Brownies.Tidak jauh dari Kartika Sari.Brownies disini agak murah berbanding Kartika Sari.So, better beli disini je :) Harga dalam RM7 macamtu la.


Dah settle semua nya, kami pun pulang packing barang......~ yang lelakinya pulak, keluar jalan2 dengan Pak Rudy....nak tgk" keindahan malam di Bandung". jeng jeng jengggggg~(mereke pi tgk kupu-kupu malam :p)

Ini laaa serba sedikit percutian kami di Bandung- Jakarta. Had fun la jugak.he3.....

Day 5: Pulanggggggggggggggggg ke Tanah Air :D


Di sini, elya attach kan no telefon Pak Rudy , recommended .Baik je. tak berkire sangat. Ada sekali tu, dia bwk abg ipar, adik elya and tunang elya jalan2 di Bandung pada waktu malam. Lepak di Restaurant ST12.( ST12 ni Indonesia band). Rugi tak follow time tu.
Last day kami pulak, die tak charge langsung transportation, since kami gerak pagi kan. So, kire halal je katanya :).Overall dia mmg baik la....Boleh nego.....~

Kalau korang nk try sewa mobil die,korang mention je nama kakak Elya, "WIDIA". Dia kenal, and cakap WIDIA yang rekemenkan. InsyaAllah die kasi harga best2.....~
Pak Rudy : +6281316299229




Bandung-Jakarta With Love
Bandung-Jakarta With Love: day 1
Bandung-Jakarta with Love : Day 2
Bandung-Jakarta with Love : Day 3



Sesiapa ingin mengetahui Tips2 lain nak ke Bandung-Jakarta atau ape2 aje laa....boleh email elya elyaelmo@gmail.com . InsyaAllah elya akan cuba share .hheheheh.

11 comments:

Aya@Pansy Princess said...

i had bad experience ngan penjual2 souvenir kat tangkuban parahu tue gak.. giler diaorg mark up harga. so next time mmg konfem x beli pape dah!

nway.. bile bace ur post ni rase rindu nak gi bandung lagi :)

my note said...

thanks for the great tips..., sebelum wani nk g Bandung - Jakarta, nanti nk serba sikit tips ye...

iedayah said...

wa..best gile..bl r i dpt nk g trip gini..sigh~~~

♥ balkidz_hunny ♥ said...

kalau aku nak pegi bandung, aku akan email ko seribu soalan nak tahu pasal bandung! HAHA.
okey?? ;p

WillBe.Mrs said...

wahhh...bc entri u i dh mcm miss kt Bandung lah...! tp lucky me, pic sana clear and xda kabus ms kt T.Perahu...best kan..?

LisaLisut said...

wahhh very helpful.membantu i utk cerita sebijik2 ape yg encik tunang kene cari kat bandung,siap dgn tips2 sekali.laki mana la ade nk baca blog2 ni.so i yg tak pegi ni kene la jd tukang smpai pesan pd si lelaki "jgn g sini,tawar cmni,etc". gaya dh mcm kite penah pegi pdhl baca tips kat blog ni.kekekekeke

thumbs up!

yus said...

bestnya gi sana... xtahan tengok perfume tu...

anaztasias aira said...

yeay ! boleh jadikan panduan tengs =)

Ms and Mr Red Ribbon said...

nak tanye pasal bandung kat i pon bole... i ada wat perkhidmatan gi bandung jugak if interested bole terjah blog :)

emma said...

i dah add gmail u. tq info :')

Noor Hasfarzizi Azih said...

salam,
nak tanya, in parfume dkt mane ye?
kedai tu bukak dr pkl berape smp pkl berape?

Love to read ur blog
TQVM

geediaries.blogspot.com
haszie0508@gmail.com