16 November 2010

Bridesmaid and Maid of Honour : Part 1

Aku masih tercari-cari warna apa yg paling sesuai untuk bakal-bakal bridesmaid and M.o.h di hari persandingan aku nnt...
Kalau boleh biarlah contra dgn family aku and of course aku ingin mereka tampak cantik bila bergambar bersama ku nanti...aku tak mahu gambar mereka bersama ku nanti nampak kusam.

Last month aku came out with this idea... Dengan serta merta aku sms bakal2 bridesmaid aku.....

'
Guys, jes nak mintak pertolongan kalian. Wedding aku nanti korang pakai baju Shocking pink bleh??hehe..nanti aku kasi contoh gamba" (lebih kurang gini laa ayat aku..heheh)


Hot pink..lawa kan?:D

cuba kalian imagine? The bride(cik elyaelmo la siapa lagi :p) pakai white or beige wedding dress and surrounded by bridesmaid yang cantik memakai dress/ baju kurung modern berwarna HOT pink. Cantik kan?? kannn kann??

Tapi apekan daya.....mereka tidak berkenan dengan warna ni? ahahaha....tidak sesuai dgn tone kulit mereka (kata mereka)..
(ok, aku akan cuber cari kaler yg betol2 suit korang k..hihi)

Ape pendapat korang?? Kulit sawo matang dan hitam manis sesuai tak dengan warna ni??(Pada aku cantik jeeee...cube tgk artist2 bolywood, slumber je mereke pakai kaler3 terang...hehe)

Lepas berbincang dgn akak aku, die suggest untuk bridesmaid better pilih warna yang tak terlalu terang mcm shocking pink tu. If aku still berkeras nak warna tu jugak,CONFIRM aku akan tenggelam katanya.huhuhu....

Google punya google, aku jumpa beberapa warna untuk mereka decide. Aku nak mereka tampak manis dengan pilihan mereka.Yang penting lepas majlis aku , baju tu still boleh dipakai semula. Kalau ade rezeki lebih, aku akan sponsor...kalau takde...mintak maaf ye darling2 sekalian....huhuuh
(aku tau korang faham :)


colourful. Cantik!!!
aku terfikir yg ini. mana nak cari kain macam ni yeh??
Imagine semua bridesmaid pakai sedondon.
menarik bukan?




Red
(lepas majlis, kite ambik gamba macam ni yeh...hahaha)



ni merah ape ye ??ni ke magenta ?
cantik jugak






ataupun merah ni.
merah ke-oren-an..hehe



soft purple ni?? ok jugak kan...
rasanya family aku pakai purple, tapi tak sure purple yg mana.
akan ku update.




ada yg suggest silver, menarik jugak.
Tapi persoalannye, dalam album nanti nampak cantik ke tak??
(actually aku kurang gemar sgt dgn kaler ni, takot tak menyerlah dlm album nnt...huhu)


ni peach kan?? Peach pekat...? cantik jugak yg ni.
senang tak nak cari kain warna ni?



I'am thinking shades of pink to use on bridesmaid and my m.o.h .I wanted to keep things pretty light, sweet and nampak soft je. Tak la pening tetamu datang kat wedding kami nanti.hehe.

Pink for MOH or Bridesmaid


Light Pink for MOH or bridesmaid


Nampak perbezaan pink disitu kan??hehe.Tapi, pink sgt common, don't you think people?

How bout peach?Taking peach and pairing it with pink is really quite eye catching. (please ignore the silver colour.haha. asal aku anti dgn silver ni??huhu).Actually, these color combinations always makes an impact!Yang penting kita confident atau tidak untuk pakai color tu.hehe.





if aku buat dinnerwedding, definitely will consider this color.




yg ini cantik.
Tampak lain dari yg lain...
tapi, if wedding di siang hari,takot kepanasan bridesmaid aku.ehe
If aku buat
dinner wedding, this colour will be considered too :D



ape2 pun, if bride pakai white/ beige/ cream, kalau boleh bridesmaid jangan la pakai warna yang seakan sama dgn perantin. Kesian perantin nanti. Hilang seri.hihi Tetamu pun confius, mana satu perantin mana satu bridesmaid kan!!~ hehe



Or sumthing in light blue or turqoise.. kalau his side tak jadi pakai blue or light blue. I highly recommended my bridesmaid pakai kaler-kaler ni di bawah ini. cantik jugak kan kan??








Mana pilihan hati korang??Pasti bridesmaid aku kepeningan nak pilih yg mana..hehe.Mulai dari hari ini korang leh gi survey2 kain k...hihi.

kalau ada yang mahu bg pandangan.sila silaa...and kalau ada yg mahu jadi bridesmaid sy..pun bleh ..you're most welcome..:D


P/S Selamat Hari Raya Aidiladha to all muslims and Selamat Pengantin Baru Ann and Ash. Sorry cant make it on ur day.....Love almost everything bout ur wed :)

15 comments:

iedayah said...

elya!!!peach sgt sesuai tuk dorg dear..

tnie said...

hye cik elya.. sedang sye google utk membantu kwn sye mencari bju bridemaid yg sesuai sye terjmpe cik elya pnye blog.. i am quite agree wit ur sister bout the hot pink... nnt seme owg tgk bridesmaid yg hots kn hee.. light pink or merah darah pn ok kot.. tp i think u should google for light yellow as well pn mcm tampak cantek.. ok sye akn comment from time to time.. nice viewing ur blog.. xoxo

Rilla said...

Hot pink cantek, dear. Tapi if nak soh diorang pakai hot pink, make sure your dress very the va-va-voom. Perantin tak bleh kalah hoke? Tapi understandable, untuk orang kulit gelap [macam ai] susah, takut nampak macam sunburnt.

Kain yang prints cam 2nd pink tu pun cantik. Kat kedai kain mana-mana pun ada dear, Kamdar ke, Jakel pun ok. Beli chiffon, or chiffon mix. Beli sekayu, hoho.

Personally, I would stay away from light pink. Like you said, it's common. And if pakai satin, berisiko untuk nampak tacky.

To be safe, kalau tak pakai prints, pakai shades. Shades of peach ke, aqua ke, pepel ke. So, yang kulit cerah boleh amik shade yang terang. Yang kulit ite manih boleh amik shade yang pastel.

Sekian,
Rilla, designer tak bertauliah [ahaks]

hana yoriee said...

i vote for peach too..soft and cantek!

daleela said...

ok ok ok.. i vote for hot pink jugak.. i like eh.. alamak tak de like.. takpe2.. hehehhe hot pink dear..

anaztasias aira said...

saya suka la magenta tu. oleh sebab saya peminat purple xmao la kawan pakai hahha gile kejam erk hehe

idayusof said...

acik ari tu suh bridemaids pakai soft pink. acik rasa santeklahhh. :), bridemaids pon kate sukaaa, so santeklah tu.

i think kaler2 pastel tu sesuai kot nak jadikan kaler baju bridemaids

♥ balkidz_hunny ♥ said...

peach juga!! :)

aziraarif said...

wow...sume cantik2 la elya...janji meletopzz gitew...bile eh your wedd? nanti jemput tau...kasi tau kat my blog..nanti i lupe..

saya cik syaz said...

huhu.. elya.. try cari chiffon two tone.. sure menarik.. ari tu syaz tgk kt jakel jalan tar.. survey2 dl.. then masa nk bli dh abis color itu.. cantik sgt two tone tu..purple&pink.. syaz sempat bli 4 meter utk syaz.. nanti bl ada maso i mms kt u ehh dear.. =) last2 color yg syaz amik color peach nk ke pink.. huhuhu.. ;p

LisaLisut said...

semuanya cntikkkkk.pening gak kan nk pk utk moh and bridesmaid.hehe

silver kdg2 nmpk dull.so avoid jela dlu.cr kaler lain.hehe

farahfatihah said...

vote for shocking pink!!!

Diyana said...

i vote peach =)

nizabeba said...

i vote for magenta..hehe~ tp shocking pink siyes santek sgt!! hehe

hanidatul shatira said...

elya...cantek cantekkk...hani da beli baju untuk bridesmaid hani..warna merah2 meroon n hani pakai baju warna putih...seems contra sket kan...ok tak???wheee...nerves tetiba..but hani punye dayang2 ni hani sediakan pomanders untuk dorang....ok tak???