10 December 2010

Bridezilla mode baru nak On

Salam, masihkah kamu ingat dengan entry ini ? Since majlis kami insyaAllah akan berlangsung pada tahun hadapan. Pejam celik pejam celik, tinggal lagi beberapa bulan aje ni!! Sangat nervous. Tak banyak persiapan yang dilakukan. Masing-masing sibuk dan bermacam2 dugaan yg datang. baik keluarga aku mahupun keluarga si dia. Tapi, kami tetap tabah. Persiapan harus diteruskan walaupun apa cara sekali pun .Yang penting niat nak kahwin tu sudah ada, jgn sesekali putus asa. (eh, macam pantun pulak bunyik nye..hhaha)

Ok, since ramai yang tertanya, bila big day. InsyaAllah soon....Ada yang sudah tahu...ada yang belum. Pada yang alert pada ticker disebelah kanan tu, pastinya korang dapat teka. hehe. InsyaAllah nanti aku buat
Save The Date ya!!!!Sekarang masih terlalu awal kot nak buat STD. Kita hanya merancang, Allah yang tentu kan semuanya. Moga2 dipermudahkan segala urusan hambaNya. Amin

Ada sedikit perubahan telah dilakukan pada list dibawah ini, since kami akan buat satu majlis sanding. Yee!! sekali jee sandingnye. Senang dan jimat!!Datang jangan tak datang k.wahahhaha. Nanti aku bg tau kenapa dan dimana lokasinya k. Aku bg korang tgk checklist aku dulu.


* EDITED VERSION*

Selepas Raya Haji-survey and pastikan


-HIV Test
-Ambik borang Nikah
-Jumpa Tok kadi Bookingt Tarikh dan waktu
-Kursus Kahwin
-Permohonan untuk Nikah
-beli kain nikah and kain2 untuk family
-Tempat,tarikh dan waktu bernikah
-Theme color for Nikah
-Mengaturkan budget untuk makanan(Solemnisation)
-Mengaturkan budget untuk makanan (Reception)
-Pilih and confirm dengan bridal boutique
-Pilih Lokasi untuk majlis sanding

-List tetamu

-Tema majlis persandingan

-Theme color for Bride and Groom
-Theme color for family
-Theme color for bridesmaid
-Theme color for MOH
-Hantar kain ke Tailor (Bj nikah)
-Hantar kain ke Tailor(Tudung/veil )
-MUA for solemnisation & reception
-OP
-OV

-lagu (reception)
-Kompang & gendang

-Penari cilik
(jikaperlu)
-design kad jemputan
-doorgift (solemnization)

-Doorgift for VIPs(
(reception)
-Doorgift for guests (reception)
-Hantaran (YES)

-bekas hantaran

-idea of hantaran

-Gelang (for her)
-Cincin
(for him)
-Bunga pahar

-inai
-handbouquet

-Guestbook
-Bedsheet
-Idea of Guestbook Corner

-Idea of Centerpiece
-Idea of Bedroom
-Idea of Corsages
-Idea of Flower boy/Girl (Maybe nak cari bubble gun)



After Raya Haji (3-4 bulan sebelum majlis)

-Call and double check with:
*butik
*MUA

*Kompang & gendang

*catering

*OP&OV


-hantar kad for printing
-hantaran semua dah beli
-cincin dan gelang batal air sembahyang

-bedroom set
-idea for Bedroom Deco
-kemas-kemas bilik

-Spa and treatments

-Pre-wedding shots

-Flow of event

-Permohonan kahwin
-Call Kadi atau imam dan Pejabat Agama Islam

-Call saksi pernikahan

-Nikah documentation

-Surat akuan bujang

-Serah borang (wali+ Saksi)



1-2 bulan sebelum majlis

-selalu follow up dengan
*bridal butik
*catering

*MUA

*kompang & gendang

*penari (adik2 kecil)

*kedai printing


- double check flow event
-mengirimkan kad

-gelang and cincinSUDAH SIAP dibeli.


-semua kelengkapan sudah siap.
*bedroom deco
*bunga pahar

*doorgift

*guestbook

*baju nikah dah siap

*baju family dah siap


-daun inai (tak mahu henna)
-hantaran deco (if guna artificial flower)

-mengatur tempat tggal untuk sedara yang jauh


2 minggu sebelum majlis

-Keluar dengan BFF
-Padi and Mani (relaxkan diri)

-jangan buat facial


-Follow up balik dengan
*bridal butik
*caterer

*MUA

*kompang & gendang


-Tenangkan diri, berdoa banyak2 semoga dipermudahkan.
-Double check hantaran semua dah siap deco


1 hari sebelum majlis Nikah
-hantaran (if guna fresh flower)
-Tenangkan diri(doa banyak2)

#For Him
1.Cincin + Bunga Rampai
2.Sireh Junjung
3.Perfume
4.Wallet + Belt
5.Kasut
6.Jam + Cokelat
7.Tafsir Al Quran + Sejadah
8 Kek
9. Manisan


#For Her
1.Mas Kahwin+ Wang hantaran+ Gelang
2 Bunga Rampai + Perfume
3.Sireh Junjung
4.telekung+ Sejadah
5.Hbag + Handbag
6.Kasot
7.Kek

maybe ada pertukaran lagi dari segi hantaran,aku masih confuse tentang penyusunan hantaran ni. Wang hantarn , mas kawen dan cincin/gelang untuk batal air sembayang patut include sekali mcm list diatas tu ke ataupun asing kan???
(korang paham tak soalan aku ni??haha)


Betol2 kene serius ni! Tak boleh buang masa lagi.kene kejar deadline nii, Banyk lagi tak dapat vendor. Op untuk sanding and OV. Rata2 rate untuk thn depan sudah naik.....sigh~

12 comments:

LisaLisut said...

elmoooooooo...wpun i lambat lg dr u tp i juga dah cuak skrg ni.kefeningan.ah bestnye u buat 1 majlis. i pun nk cmtu jugak.tp tetiba ntah angin ape tunang i aritu cakap buat 2hari i was like.fine.tak cukup duit nnt, u tambah.hahahahaha ;p

lets pray togeder2 :)

Aya said...

itulaa.. rate OP & OV next yr maybe dh naik.. so better booked by taun nie

nik said...

elya, baru perasan ticker tuh..tak lama dah tuh..patut muka nampak berseri2 sejak 2 menjak nih..hehe
(ditambah pula dengan faktor keberkesanan innershine barangkali..hehe)

.: an :. said...

bestnya! an tumpang suka!!! alhamdulillah... dah ade trikh mjlis Chaiyok elya! =D

Syima Syaz said...

dah tak lama dah tu...
kami eh saya doakan semoga semuanya berjln lancar...amin..

(sama lah kita 1 majlis je)

Nurul Atiqah Mutaza.iQa said...

elya iqqa nk tanya tp malu..
MUA tu ape..

nak taw tak iqanye wedding next november tp iqa dh mood bridezilla dh ni taw..huhu teruk kan iqa..kire elya cool lagi..

Girls Like Me said...

dear..it was like such a long time i tak follow up u kan..kinda bz..when i tgk blog u balik..whow..act, byk je yg u da preparedcompare to me..jum, let sharing info.... i tak sampi sebulan lagi ok..cuak...u book sape mua ?

Mai Sakurada said...

Elmo: i pun buat sanding sekali jer.. kitaorg combined majlis, maleh nak buat 2.. jimat jimat..ehehehe

all the best to u.. ;p

Reen Tart Nenas said...

mcm saye dulu, mas kahwin, wang hantaran & cincin disatukan dlm satu bekas. dan dibawa masa akad nikah. esoknyer sanding, baru bw brg2 yang lain...

MarelFira said...

wah, dah ade checklist..gd luck kakak cantik!

xsbr nk tunggu save the date, eheee

PurPLe LaDy AiFA said...

elya.... sila jemput sayaaaa taw!

Anonymous said...

mohon share..sgt2 mbantu..