07 December 2010

Designer Oh Designer.....~


Isnin lepas aku cuti. So, tengah hari buta dah terpacak dekat depan tv nak tgk Wanita Hari ini.
Tajuk best ok! ' Koleksi baju pengantin , beli atau sewa ?" jeng jeng jeng......
Tetamu undangan, tak lain tak bukan, Elyana dan Zery Zamry. Lagi sorang, wakil dari De Zul Classique iaitu Kak Zuleyna (btol tak eja eh?).
Konklusi yg boleh dibuat drpd rancangan ini. "Ikut Budget!!!" Kalau anda seorang artis, boleh la suruh Zery sponsor!!hihih

Siapa tak teringin nak tempah baju dengan designer? Kalau banyak budget aku pun nak jugak! Bayangkan, di hari bahagia kita, kita memakai persalinan yang sangat anggun , sangat fresh dari designer kan! Tapiiiii.......... budgetnyeee??!!!!

Lately, aku rajin buat servey , email and call beberapa orang designer untuk dapatkan quotation daripada mereka. Ye la, mana tahu impian aku tercapai nk pakaii designer nye baju ye tak Bak kata atia, aku ni sungguh ' mengambil berat'!! haha.
(bz body maksudnye tu..hahah) kan atia kannn!!!huhuhu. Rata-rata rate designer ni, starting price from RM800- RM1200. Plus minus Workmanship and Material boleh cecah RM 1.5k - RM3k. However, it depends on designer tu jugak. Ada designer yang rate nye murah, ada jugak yang mahal. Semua nya depends on design yang kita mahu kan. Kalau kamu mahukan yg glam banyak beads dan material yg bagus, haruslah mahal kan.Jangan pulak kamu expect designer nak quote harga murah if kamu mempunyai taste yg tinggi ,hihi.

Kalau designer yang baru nak meningkat naik, pasti rate dia pun ala ala mahal tak berapa nak mahal sangat. Designer yang mmg dah establish,e.g
Rizalman,Rizman Ruzaini, Hatta Dolmat and perhaps Zery Zamry, maybe rate mereka pun dah naik. And bukan semua orang mampu . Kesimpulanye, mari la kita sama-sama muhasabah diri. Ukurlah baju dibadan sendiri hehe.

Apa2 pun, semuanya berkenaan dengan budget. Kalau kamu mampu, teruskan niat nak tempah dengan designer, boleh simpan untuk kegunaan masa depan. Anak2, cucu cicit boleh tgk. Pada yang tak mampu macam saya, kita sewa dgn bridal butik aje. No worries, baju nikah kan ade, untuk ditunjukkan kepada cucu cicit kita nnt...heheh.. Who knows, lepas kawen rezeki lebih boleh merasa nak melaram pakai baju designer kan :)

Macam saya,saya bg contoh gmba wedding dress yang saya mahukan. Tunjukkan kepada tailor di bridal butique tu, kita mahukan design seperti ini. Outcome memang tak akan sama seperti designer buat tapi sedikit sebanyak idea yg kita mahukan itu ada.hehe

Ni aku attach-kan reference untuk koranng. Semua dibawah ini designer2 yang muda dan berbakat . Sesiapa yang tgh mencari designer2, boleh la try contact2 mereka ok!

1. Qudyn ( ramai jugak bloggers yang tempah dengan dia
(you know who you are..hehe).. Rekaan nya cantik, tak over)

suke design ni! cantik. Simple je kan
credit to Qudyn.

2. Nik Erwan Roseli
Same goes to nik. Ramai bloggers tempah dengan dia. Rekaannya yg simple and cantik jugak.Rate dia pun tak mahal. Boleh discuss dengan dia u nak macam mana. Aku dah contact die, tapi seperti biasa, kekasihati tak mahu membazir buat baju dengan designer. Banyak bena lain yang perlukan duit katanya.hehe



puan ann sgt manis!!hehe


3. Nabella Erwani @ Belle
Rekaan beliau pun lawa-lawa. Rate pun lebih kurang macam Nik jugak. Sila support female designer ok !!! :D


4. Unaisah
Frankly speaking, aku suka sgt rekaan unaisah ni. Lawa2, menepati citarasa aku . Rekaan dia sgt unik. Tapi malangnya , unaisah dh fully booked sehingga Oct. Aku suka dengan dress puan nawal!! melatop


credit to Udey ismail

Serius cantik rekaan si Syomir ni. Idea die sgt2 superb. banyak wedding dress yang lawa2..Latest review, die design baju Yuna untuk majlis ape ntah, lupe!!hahah.... Meletop. Korang leh tengok2 FB die k.


6. Ezzad Zikry Ishaq
Cantik and package yang ditawar kan pun berbaloi. Psst pssstt... Ezzad tengah buat promo ni.
RM2k untuk sepasang baju lelaki and perempuan. Promo valid untuk booking untiill march
2011



kenal tak siapa ni??hehe
photo credit to sam rais

7. Aleng Tohara
He is a wedding planner. Makeup, design semua dia. Design dia mmg cantik!! Aku dah tgk
hasil daripada rekaan dan makeup dia. Tak nampak over pun.Rate? tak pasti, maybe korang boleh call dia untuk dapatkan package yang ditawarkan. hehe


credit to Aleng Tohara


Rekaan Kirana pun not bad. Lawa. Jatuh cinta dengan wedding dress Heed. Serius Cantikkk.
Rate?? Tak pasti. Sila tanya sendiri.heheh

photo credit to Daniel Zain Photography


9. Syahrir Nurdin

Design syahrir pun not bad. Tak silap elya, koleksi syahrir boleh di sewa. Kalau minat,msg or call syarir k :)

10. Anizam Yusof
Rekaan anizam pun Sweet je. Tak over jugak. Aku dah email mintak quotation, tapi tak reply lagi. heheh.. Hopefully tak mahal sgt. :)


Fad Manaf's wife- Diba Shami




Ini je yang aku sempat buat research.....kalau ada penambahan, akan ku update k :)



p/s
Design baju aku? Simple sangatttt, tak tempah dengan designer pun.
Aku mengimpikan persalinan Songket+ Lace berwarna Putih. hehehhehe.

22 comments:

cha said...

kalau byk duit sume pn menjadi kn.tp bak kate kazaa 'benda kejap je tp beribu' huhu. oh baju tunang i tempah kt dzuldeclassique. harga not bad la affordable

Renee Meow said...

yay for Elya..! i pon da terhampir nak post pasal designer2 nie.. i mmg dlm process tgh survey2 dorang nie.. dah pm n email for quotations from syomir,ezzad,unaisah,etc... hopefully dorang can reply me soonest..huhu


meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

MiYOKO TACHIBANA said...

waaa...ramainye designer2 yg i tak kenal...mmm...survey2 dulu...

ada duit macam2 bole wat kann....

LisaLisut said...

elmoooo how come la ur update tak kuar kat link blog i. ni pun br pasan ade new entry u sbb i nk gobek balik post u pasal bandung sbb nk tgk brg ape yg bole di pesan kat my f.huhu..

i punye baju nikah pun tak buat kat designer.bajet..hihi..pasal sewa or buat baju sanding tu pun i still pondering.i think i sewa je kot to save bajet.cuma kene pandai cr yg cntik la kan. bile dlm gmbr kdg2 baju yg biasa pun tetiba jd wallah! ;p

cik senah said...

Elya : Macih lah kerana berkongsi kecantikan busana pengantin rekaan designer2 ternama dan juga yg tgh meningkat naik mcm gorpis panas iteww.. :P

Yg pasti.. kesemuanya out of my budget lerr Elya ( sadiss kann..?).. hehe.. Chek nie kategori 4T : Tengok...Terliuq.. Teringin..(Tp) Terkeluaq Bajet.. huhu!!

p.s : Chek tempah kat mak nya (aunty) Cina yg ada kedai jahit baju kat Bangunan Ukir, Aloq Staq, Kedah sajaa..

Pilihan design?? hehe.. Chek suka yg timeless design : Baju Kurung Pahang (akad nikah), Baju Kurung Moden / Baju Kurung Mini utk kedua-dua Majlis Resepsi..

p.s lagik : Yg penting Ijab dan Qabul.. tak gitu..?? ada bajet lebih.. buleh arr spend lebih tang baju.. Tp, bg chek.. biaq tetamu chek mkn kenyang.. buleh amik gambaq kenangan ngan chek lebih daripada sekeping cuma.. That's priceless.. (Yalah.. bkn tiap2 thn chek nak kawenn .. kann..? hahaha)

Pstt..!! Harap2 takdak yg terasa ngan komen chek nie.. komen ikhlas drp hati.. tak berniat nak hirih jati sapa2 punn.. :P

Queen4ADay said...

Go for syomir!haha

gorgeous ♥ said...

cantiknye sume baju2 ni kaan! =) hihihi..yaaang, i nak ajak u masuk satu contest..caranya sgt simple..hadiahnya misteri kata pemilik blog itu.boleh refer my blog here http://gorgeouscharms.blogspot.com/

Rilla said...

What a helpful entry. Gwe suka. Sukai Unaisah, suka Syahrir Nurdin, suka Qudyn :D

^^mrs.deana^^ said...

dear elya,ble u post entry ni tringat kt bff yg nk kawen sabtu ni,perghh..dgr je dye cte tempah bju kt designer kamal johari (femes kt ipoh) costing je dh dkt RM3k,bju lace & kain songket bli sndiri (tempah kt ganu) abes kt ctu je RM,blm msuk hntaran yg d'tempah lg..btul 2 elya,ukur bju d'bdn sndiri,nt nk hdup lpas kawen lg byk bjet nk pkai,lenla klu kte ni kawen dgn kerabat,dptla mrase bnda yg ber KK'...btul x?

Nurul Atiqah Mutaza.iQa said...

thanx elya sayang sudi share designer2 besh ni tq sgt..harap iqa sah2 la tak berapa taw

yana said...

hi babe
blogwalking here
nice blog..
mtk share info ye

;)

do drop by my blog ;)

♥ balkidz_hunny ♥ said...

Bagus research kau Elya :)
hmm. betul. ukur baju di badan sendiri.
aku dulu? mimpi di siang & malam hari je lah nak pakai baju designer.
HAHA.
gud luck babe :)

^nanie^ said...

dear,jgn lupe jemput eh..;-)

Q said...

banyaknyer Elya cari...dul area Kl senang..huhuhu q cari yang mn berkenan and hantar email jer...more to pelamin..baju mcm tak mampu nak bg designer..huhuh btw, sngt berguna info!!!thanks elya!

Dita Lolita said...

duit edo sume jalan..nk berkepak sayap sume dapat..tapi hamba orang yang bagetnya ala-ala gitew...huhuhu...mampu verangan jew!hohohoho

lina said...

i pun tak mampu nak tempah2 ngan designer ni. Tempah dekat bridal boutique je for sanding. Nikah pulak, tempah ngan my best friend's mom.

nani said...

suke entry ni, informative sgt. i love unaisah punye the most, tp xsempat book diaaaa :(

K.I.N.A said...

good info!mmmuax2..syg elya..tp mcm byk duit je kina ni nak tempah ng designer..hehe..

amy fahmi said...

dear, thanks for the info!!
teringin gak nak tempah kat designer ni, tapi macam tak mampula...btw kan, kalau kite tempah kat designer, rate die paing murah pun kena standby bape k eh?

ElyaElmo said...

hope info ni membantu kawan2 yaa :)
takpe..tak semestinye nk minta khidmat derang buat wedding dress..baju rayaa..dinner..pun boleh kann :)
Tak salah nk melaram sekali sekala kann..hehehe

beautybimbo said...

tumpang lalu...

semalam dah tanya quotation dari syahrir nurdin..tapi...hmmm..diluar bajetku...agak2 nik irwan berapa eh..? so far mungkin nak suruh dzul jer kot..hmmm

Ezzad Zikry said...

Kalau nak baju within budget uols, boleh go to my site.. tgh buat promotion.. RM1,599 (Makeup + Baju Custom Made Lelaki & perempuan) Promotions tamat End of March 2012. InsyaAllah, I do my best for you. I bukan designer but dress maker. Just bring me design yg you nak, I realized it for u.. :)

More info just jengah2 my Facebook kat :

Personal FB : facebook.com/ezzadzikry

Makeup & Wedding : www.facebook.com/ezzadzikry.touch

Photography from my lens : eee.facebook.com/ezphotographies