26 December 2010

Hunting For Kain!!

Hi peeps!!

Semalam orang dok sibuk celebrate krismas, aku ngan mama awal2 lagi dah keluar.Plan nak gi Jalan Tar soping Kain Nikah, kain untuk family. Pagi2 kol 11 lebih dah sampai. Sib baik tak sesak jalan Tar. Ramai orang balik kampung kot yeh?

Firstly, kiterang gi jalan kat
City one Plaza,sesaja jalan2 la. Nak tgk ape yang menarik. Masuk2 je, ramai kedai2 india. Terasa macam di India ketika tu. Serius, susah sangat aku nak jumpa orang melayu kat situ.haha. Then, tak sampai 30 min, kami ke Semua House pula. Aku jumpa kedai jual Kerongsang kat bawah ni. Lawakan? dah lama aku cari. Online jual almost RM70. Alhamdulillah yang ni murah.berbaloi aku beli,tak sampai RM50 pun :D


Then,Nampak pulak
Habib tengah sale. Pe lagi, masuk je dalam tu. Buat gaya konon2 nak beli, padahal sesaja tengok2 je. Mana yang aku minat, aku cuba. Nice price. Cantik. Sadly, harga mas dah naik, compared to masa aku beli cincin tunang last few months. Dijangkakan thn depan, akn naik lagi. huhhhhhhh!!!

Then, kmi keluar, jalan2 lagi. Gi pulak ke
Nagoya, bajet boleh dapat kain2 yang ok untuk family members. Malangnya takdak! Kami keluar dgn hampa nya. Jalan2 sampai ke SSF. Tengok2 dalam tu, kot2 jumpa barang2 untuk deco bilik pengantin. Dengan muka slamber nye aku tnye dgn SA kat sana, " Barang apa je yang Sale ye?? " " Eh kak, Sale dah lama habis dah 12 dec hari tu ...."kata SA tu
hahaha, time tu aku maluuu jugk laa...ye laa confident je tney kann...dengan kecewanya kami pegri ke Gedung Gulatis opposite SSF tu. Hampa lagi, takde offer best2 pulak kat sana!!!

Akhirnya,
Jakel jugak la menjadi pilihan . Bukan ape, aku dok dgr2 orang kata Jakel mahal, Jakel nye SA paksa2 orang beli, tu yang takot nak beli. Tapi, bagi aku,memang dah takde choice dah . beli je la, selagi ade sale ni. haha. Kang dok tangguh2 nak beli, last2 takot takde dah offer yang best2 kan. On the way gi Jakel, nampak Budak kecik ni teman ayah dia jual bakul anyaman. Tiba-tiba aku terasa sesuatu.......*missing my daddy so much *




Alkisah, dari planning nak beli
Chiffon Plain, last2 TERbeli chiffon beaded jugak. Aku buat calculatin, beza tak banyak sangat pun.Alhamdulillah , rezeki kan. Aku memang puas hati sangat2. And credit to SA tu. Kak che Nor, sangat baik, sangat bersabar dengan karenah aku yang sangat cerewet ni. haha. If korang nak bel kain, sila cari SA ni, dia selalu dekat First Floor.
Ha,kain yang beli dekat bandung tuuuuuuu....ermmmmm, simpan dulu laa kottt, ada cerita disebalik kain tu...huuhuh~


Ni 1st trial aku. Alkisahnya, kain ni macam ramai yang suka. Asal aku letak dekat badan, pasti ada je orang yang minat dengan kain tu. haha. Kain ni,dalam gamba memang nampak mcm kaler oren. Bila tgk real, seriuss sangatttt sweeet peach ni!!Dengan beading2 nye yang sngat bling bling. Menarik la!! Tu yang ramai minat kot.Lining pulak pakai kaler light yellow , tu yang nampak wow!! Ok kite close-up yee....



Cantikk???ala ala sari gitu!!haha
Gune Hp snap gamba. So, gamba ni nampak biasa je, tak nampak wow pun :p


Second trial, SA tu guna lining kaler cokelat nescafe(nescafe?haha).So, nampak agak light kaler disitu. Tapi,nampak sedikit lari sikit kn, if lelaki pakai kaler cokelat nescafe tu. btol tak? Ape2 pun, ni bukan laa kain nikah aku ye ,harap maklum ..hihih~


At first memang aku suka gile dgn kaler peach tu. Memandangkan, beli kain mahal2 kene la puas hati kan.Masa kakak tu tgh measure kain tu and ready to cut kain tu, Aku pun dok godek2 la kain2 atas meja tu. tiba2, aku nampak kain yang sangat2 menarik perhatian aku di timbunan kain disitu (gamba diatas). Aku ape lagi, terus tarik kain tu.Ngam2 tinggal 4 meter katanya. And finallyyy!! Aku suka, mama pun suka.....

Kain itu laaa menjadi kain nikah saya dan si dia...hehehe.InsyaAllah...

jeng jeng jengggg..rahsiaaa~
gamba terpaksa di-black n white kn :p


Lebih kurang kol 4 time tu, we had our lunch at KFC. lapa gile. Kaki macam nk patah dah. tak laratttt!!! Sian mama, sakit2 pun, teman jugak akuuu..ermmm Kasih seorang ibu kan.....~

Lepas makan, sambung jalan lagi. Masuk Gulatis opposite Globe tu. Tiba2 nampak orang dok kerumun semacam je. Gulatis Lelong kain RM15. Dengar je RM15, aku and mama pun join sekali berhimpit2 rebut kain lelong tu.hahah.Serius lawak!! Bayangkan mama semangat gile .

Aku sama dengan je dgn makcik2 disitu..haha


And we bought 15pcs Kain yang berharga RM15!! Happyyyyyyy...haha~



Yeayyy!! Minggu ni dah bleh update Checklisttttt.

P/s Korang , sila lah pergi ke Gedung2 kain di Jalan Tar, boleh tahan jugak sale nye disana!!

Nanti kite update wedding Liyana SCR lak yeh :D

26 comments:

Cik Belle said...

humaihaih. hahaa. 15 pasang mek. cayalah! =)

yUmIe said...

Elya,emas mmg mahal kn skrg..tp yumie slumber xbeli lg..huhu..tah bile nk g beli ni..*sigh
nk teka kaler bju yg di hitam putih kn tu..mst kaler pink kn??xpn cream..hehe

♥ dak pink said...

suka giler kerongsang tradisional tu.
kalo ada masa nnt, nak gie cari juga. pakai dgn kebaya pesak kosong, lawa tu.

gud luck 4 ur wedding preps elya.
=)

LisaLisut said...

biar betik rm15? kain apa yg rm15 tu???huwaaaaaaaaaaaaa. 15xrm15 br 225.*gantung diri sbb dh habis 900 kain utk famly kt bandung,frustnya*serius f r u s t tak tipu.huaaaaaa

hana yoriee said...

alaaa...elya rahsia plak kaler nya..hihi..bg la hint sikit antara timbunan tu..hahaha..

waahh..15pasang dgn harga yg amat berbaloi!! good good..

iedayah said...

wa...byknye shopping dear..=)

Anonymous said...

Jumaat lps ke Jln Tar jugak temankan member B2B.. Hampir lemas dlm sogo tu pon jumaat tu. Emas, mmg super duper mahal.. bajet nak beli gelang tp aritu tanye kat habib gelang nipis je dah Rm1.2k.

~ mizzAmy ~ said...

dah beli kain dah ekh. banyak betul memborong nih, baru puas hati kan?

~Ayu BnSyg~ said...

laa x jd plak nk guna kain yg dh beli kt indon tu? Hmm kain rm 15 tu kain jenis mcm mane eh? Nk serbu la plak :)

Dita Lolita said...

i pun suke kerosnsang tuh... :)..wah borong sakan kamu..takpe2..yang penting dh dapat penjimatan terhebat!!yeah!!!

Rilla said...

Berbaloi-baloi kain rm15 sepasang tu. Score!!

aNis LeMoN aBu said...

w0w. 15 pasang? terbaik. hehe. btw, mesti cantik baju tu. daripada bling2 nampak menawan je.. ;)

nazza_syikin said...

i pun baru je beli kerongsang besar sejibik utk kebaya ai kat semua house.. mmg murah! rasa nak borong je.. dah la jauh dtg.. (ai dari kedah!)

Mawar misswateva said...

baju kaler peach tu nmpk suwetttt!
wallaawwww terus rembat 15 pasang ek elya..haha.bagus2 jgn lepaskan promo2 skrg ni.=)

asna cute said...

hehe dah lama dah xg jakel.. rasa mcm nk g terjah la pulak hehe ;D

ElyaElmo said...

atia : hahah...15 pasang kain untuk aku lepas kawen mek..kene pakai bj kurung lepas niii!!!haha

yumie : itu laaa..tgh pikir nk beli skang kee nnt....uwuuuu

dak pink : haaaaa kan!!lawa tauu pakai kerongsang ni. mmg dok mencari mende alah ni.sib baik jumpa dah :D

lisa :takpe yanggg.....kat bandung tu cantik2 kain nyee....kt sini nyee..

hana : haruslaa rahsia..tgk laa nnt dh siap baju nikah nye, kite rwat teaser pulak..hehe

ieda : boleh laaa...tapi tak abeh lagiiii ni..haha

kasot pink : betollll!!! nipis2 nye pun dah sibu lebehhh...bankrupttttt wehhhh..huhu

missamy : btol dear....takot nnt balik umah, tak puas hati,,mengamuk kat mama pulak..haha

ayu : ermm....jenis italian silk....emrm..boleh tahan jugakk choice yg ade..sapa cepat ie dapat laa yg cantik2...

dita : ye btollll!!i sukee bender2 yg murah2 n berbaloi nii....yg penting2 tetap ade quality...haha....ecececeh

rilla : yabedabeduuuu~

anis: ehemmm..nnt kiter wat teaser yeh...hehe

nazza: looo..jauh nyee sopingg....hehehe..kat kedah pun ade jee kan

mawar: yangg..u gi laaaa jakel....gi tgk2 kain peach tu...lawaa tau..haha..

asna: sila asnaa!!asna punn dh lama tak terjah blog elya...*tiber2 plak* hahaha

harzharun said...

keronsang tu cam best..aci x aku nak beli ..nak buat.....buat....buat simpan je la kot...huhu...tp bkenan!

Reen Tart Nenas said...

saye pun beli aksesori kerongsang, cucuk sanggul, rantai semua kat kedai kat semua house tu. mmg murah :)

ZAFIRA said...

weee.. excitednye bace entry ni. i imagine if i were u yg dh dpt kain utk baju nikah tu, sure setiap mlm tepandang2 kain tu. n, lucky u cz dpt borong kain! haha.. siapa sangka kt gulatis pun bole dpt kain murah kan. jgn ingat kt kedai tangkak nilai 3 je yg ade. huhu.. tuah ayam nmpk dikaki, tuah manusia dpt kain byk.. berbaloi2..

MarelFira said...

sis, jumpa katne keronsang tradisional tuh..cantikkk wooo...
i love ur outfit!

Nadya Yusof said...

cantek la ur kain dear...

eyanne said...

murahnya keronsang tu..cntik plak tu...slalu jmpa ratus2! :(

Aya said...

bestnye shopping kain.. lame dh x trn jalan TAR

aTy _faRed~ said...

waa...besh besh..!!! but u know wat elya..mase tu i n hubby po ade kat area2 yang u pergi tu jugak taw... hari yang same dan waktu yang lebih kurang same..!!! n yeah.. tesangat ramai orang buat kite tak bertembung pon kan...~ngeee

cik syahira said...

assalamualaikum elya,

wahh. shopping sakan yer. cop! cerita kain baju di bandung apa cerita? adakah saya dah miss the point? hu3x. now sedang tekan-tekan kalkulator mahu beli kain di bandung..

.: an :. said...

alamak... dah tergoda nak beli set kerongsang ni... haih... apsal la lmbt lg gaji eh? huhu...