21 December 2010

Ujian HIV dan Talesemia

Yeay dah buat appoinment untuk buat ujian HIV di Klinik Kesihatan Cheras. Since, HIV test ni valid sehingga 6 bulan, so better buat cepat cepat..~

Mintak2 cepat settle. Lepas tu nak gi jumpa vendor2 yang lain pulak. What a hectic month...nak kejar promotion price punye pasal....wuhhhhhh~

Eh, siapa pernah buat Ujian Talesemia??Orang kata, kalau dah alang alang buat HIV Test, buat Thalessemia Test jugak .Aku nak buat, tapi staff tu kata boleh walk in je pagi-pagi, takleh buat appoinment katanya. Tapi, leceh laa pulak, buat nye ambik masa yang lama...habislah appoinment2 aku dengan vendor yang lainnnnnn.....

Siapa dah pernah buat ujian tu? sharee plssss

Klik sini untuk tahu tentang Thalessemia

18 comments:

"cikkin" said...

salam..hye elya..eyh nak tau jugak..pasal telesemia tu..
ni pon baru tau hiv test tu valid 6 bulan..if majlis blan 6 da boley pg laa ni kan..thanks for the info..=)

LisaLisut said...

nasib baik elya bgtau HIV test valid 6 bulan.maka..i bole start buat end bulan 3 or bulan 4 onwards la hihih.tak suke lmbt2 ;p

~Yun~ said...

nk cte skit psl vaksin talesemia,dulu ms yun nk buat ujian HIV,ader gak tnye doc tu,die ckp,vacsin ni hanya bg pada pasangan yg ader family history menghidap talesemia..mayb vacsin ni mahal kot,die xleh ske2 nk bagi..tp klu elya nak,blh consult doctor,xder masalah pn..free consultation.. =)

Nur Iman said...

Saya pernah buat elmo....dia amik darah kejap jek..dlm 5 minit sebanyak 5 ml if x silap. After 1 week dah boleh dapat result...

Asrul "iLham" Sany said...

nice info n blog...

harap keep in touch ya ;-)p

Anonymous said...

Owh valid 6 bln.. Mmg kena buat appoinment dulu eh? Ke ikut tempat2 yg camne?

Umie a'iesya said...

kejap je dah nak kawen dah budak ni..heheheh..
anywez congrates yeeee..

ElyaElmo said...

cikkin : klo majlis bulan 6, better jgn pergi duluuu...pergi thn depann....klo before bulan 6 bolehh gi skang..

Lisa : haa..jgn cepat sgt, jgn lambat sgt,,buat 4 bulan sebelum majlis would be nice....:)

Yun : tu laa..nk consult doctor tu, tapi takot makan masa lama plak....

nur iman :eh 1 week je? die kata ambik masa 3-4 bulan...hhoho

asrul : mekasih yaa..singgah2 laa selalu...

kasot pink :selalu nye kene call klinik kat mana kite rnk buat tu...setgh klinik die suruh gi sana buat appointment..setgh klinik, by phone je boleh buat appoinment...

Umie : thanks yee sis..doa2 kann yee

luvira said...

ira baru tau HIV test nih valid 6 bulan je masa ira g kusus kawen ari tuh..

sakit tak buat HIV test??tetibe takut plak..hahaha..maybe nak g bulan 1 nih kot..

~ mizzAmy ~ said...

ekhh dear, u lagi berapa bulan nie? jap, kena kebek balik home page. hehehehe...

Nur Iman said...

Elya:Oppsss..lupa..iman buat di pusat kesihatan UPM.so memang 1 week jek...

bride2wife said...

Hello elya..just nak share some info here..

There is no such thing as vaccine for thalassemia. But yg orang encourage untuk check tu is the screening test. Especially kalau Ada family history. It's mainly for preparation Ada anak nnt. Let's say if you have the gene, your husband pon Ada, chances for your children to have it lagi tinggi.

It has nothing to do for marriage procedure, it won't change anything even if you Ada thalassemia..but it's important for preconception counseling.

Ok. Hope this help :)

Rilla said...

I ngan Kanda dah buat both sebab tu prasyarat my dad bagi sebelum bagi greenlight untuk kitorang couple.

Ayahku sayang...

fia said...

nice info elya...

MiSS NaDieYA said...

memg kne bt talesemia jugak ke??saye taktau..huhuhu

Puan aiNa Rahman said...

babe..congrats in advance =D
3 bulan lebih je lg kan.
semoga semuanya berjalan lancar.

K.I.N.A said...

wah..kina dapat bayangkan elya berkejar sana sini cari vendor..hehe..chayok2..!

Lyana MK said...

woah! dah buat ujian HIV..yana ingt nak bulan bulan JAn nanti lah...huhuh....coz majlis pun bulan 6...lambt lagik ;)