31 May 2010

Weekend Bersama Mama~

salah satu hasil kerja tangan aunty tu :) (bukan hantaran ku ye )

Hi kawan-kawan... Ni aku nk cerita sikit...
Last week, aku ajak mama ku beli barang-barang untuk hantaran aku. So kiterang ke Chow Kit je. For B2B yang agak 'budget' untuk buat preparation E-day or Wedding, elya suggest korang boleh ke kedai aunty ni. Aunty ni memang dah lama buat kerja gubah-gubah hantaran ni, 25 tahun if im not mistaken.
So far, package yang die offer, if korang beli barang-barang seperti bakul, artificial flower, bekas-bekas segala bagai......die boleh tolong korang gubahkan untuk hantaran korang tu secara percuma.



Customers

Yang tinggal di area Kl or kampung baru korang boleh singgah disini :)...harga sangat berpatutan. Macam-macam ada.



Bungan artificial di kedai tu pun lawa-lawa gak, price nya pun reasonable :)



Selesai je beli belah disini. Kami terus shoot ke Midvalley. Cuz mama ku ada appointment dengan New York Solution. Mama ku dapat Free Trial for facial kat sana. Tapi end up kiterang cabut lari je.....hu3.


Korang nk tau tak sebab ape? Kami nyaris-nyaris tertipu dengan pujukan dan advice consultant disana untuk mendapatkan package treatment di sana. Katanya, free trial ni tak akan nampak kesan apa-apa pun. kalau nak lagi nampak kesan, dia suruh ambil package yang bernilai RM 500 lebih. Gila ape!!~ dari Free suruh bayar gak duit. Selamat laaaaaa tak lesap duittttt kamiii wooooooit!!~ Then kitarang cabut aje keluar sementara menunggu giliran konon-kononnya nak buat facial tu.hu3

Moral of the story, jangan percaya pada sebarang Free Trial or Promotion bla bla bla ni......


27 May 2010

Lima Belas Maksiat yang Akan Menurunkan Bala

Lima Belas Maksiat yang Akan Menurunkan Bala
Ertinya: Daripada Ali bin Abi Thalib r.a. Rasulullah saw. Bersabda: " Apabila umat ku telah membuat lima belas perkara, maka bala pasti akan turun kepada mereka iaitu:
1. Apabila harta negara hanya beredar pada orang-orang tertentu.
2. Apabila amanah dijadikan suatu sumber keuntungan.
3. Zakat dijadikan hutang.
4. Suami memperturutkan kehendak isteri.

5. Anak derhaka terhadap ibunya,
6. Sedangkan ia berbaik-baik dengan kawannya.

7. Ia suka menjauhkan diri daripada ayahnya.
8. Suara sudah ditinggikan di dalam masjid.
9. Yang menjadi ketua satu kaum adalah orang yang terhina di antara mereka.
10. Seseorang dimuliakan kerana ditakuti kejahatannya.

11. Khamar (arak) sudah diminum di merata tempat.

12. Kain sutera banyak dipakai (oleh kaum lelaki).

13. Para artis-artis disanjung-sanjung.
14. Muzik banyak dimainkan.
15. Generasi akhir umat ini melaknat (menyalahkan) generasi pertama (sahabat).
Maka pada ketika itu hendaklah mereka menanti angin merah atau gempa bumi atau pun mereka akan dirobah menjadi makhluk lain". (H.R Termizi)


Saja nak share disini...

Yang baik itu datang nya dari Allah, yang buruk itu datang nya daripada diriku sendiri....

25 May 2010

Nice Blogger??



1. Copy award kat blog : Settled!

2. Buat ucapan kepada pemberi award dengan penuh perasaan sekali tau: Cik eila....thanks alot k!!!~ Kalau ada award lain, jgn lupe bagi lagiiii:D

3. Apa yang bermain di fikiran korang sekarang ni?
Cepat-cepat la selesai majlis tunang ku ini.....hu3

4. Apa nama samaran korang Elya

5. Berikan 3 orang yang korang sayang
Family ku, bakal tunang ku, dan sahabat-sahabat ku :)

6. Panggilan untuk si dia
ehemmm...rahsiaaa....:D

7. Hadiah yang korang impikan dari seseorang yang istimewa
Dia bawak gi travel keseluruh negara. Trip!!!~ yeahhh...I love travelliing!!~

8. Blog yang korang suka visit
Sama macam elia,Blog B2B


9. Tag award kepada 15 orang yang korang nak tag

Semua B2B sila ambik award ni please!!!~ Elya suka baca blog korang :)
and tak lupa jugak blogger2 yang lain :)

24 May 2010

Dugaan Bila Bertunang



Hi semua, sorry been a while tak update sangat blog . Maklumla saya bizi dengan preparation e-day saya. Bila?? Tunggguuuuu saja yaaa....:D

Saya nk tanya pendapat korang yang dah bertunang ni.....
Betol ke, bila bertunang ni, bermacam dugaan akan menimpa kita.Dugaan lebih hebat daripada orang yang dah menjadi suami isteri.Contoh....
bila dah bertunang ni, memang akan selalu terjadinya pergaduhan-pergaduhan besar yang tak masuk akal. Kiranya kita, perempuan akan menjadi terlalu sensitif. Sikit-sikit merajuk, cemburu , 'pasang lain'

Senang cerita jugak,hal-hal yang remeh temeh selalu menjadi punca pergaduhan.

And aku dengar cerita orang lain , kalau kita bertunang ni, ex bf/ gf kita or secret admire kita, tiba muncul tanpa diundang.hu3.

Betol ke kawan-kawan. Memang mcm tu ke selalu nya yang terjadi kepada pasangan yang dah bertunang ni.

Siapa yang ade experience yang best ke...yang tak bestt kee....share dengan saya boleh??

Family saya berkali menasihatkan saya, supaya fikir masak-masak kalau mahu bertunang ni. Kalau nak diikutkan hati, meraka mahu saya bertunang sejam dua sebelum majlis nikah...hu3

Haihhh......nervous pun ada ni....bulan June bakal menjelma.......~

22 May 2010

Berangkat sudah si diaa...~



Berangkat sudah si dia....~ Alhamdulilah rezeki kekasih ku dapat pergi ke London. Syukur sangat dia dapat merasa pergi ke sana. Memang itu impian dia. Tapi tak sangka belum sampai setahun kerja di syarikat ni, dia dapat peluang gi ke London dah. Best nya kalau aku dapattt gii jugakkkk...wuuuuuuu~













Tapi tak ape la, at least duk umah leh tengok Konsert Final AF8. Boleh tahan la kali ninye final. Lagu semua sedap-sedap. The winner memang sudah dijangka pun. Shahir :D . Suara sedap, soapan santun, memang cair kalaua awek-awek, makcik-makcik tengok :p Itu je kot aku nak merepek. Sorry dah lama tak update .......:-s


Sambung esok k!!!

16 May 2010

Ain AF8 tersingkir....kenapa?



Hi!Tiba-tiba aku teringin nak bercerita tentang keputusan penyingkiran peserta di debaran AF malam tadi.

Ye.... memang before ni aku anti gile dengan AF8. Tetapi, start je konsert minggu ke- 6, aku dah mula menjinakkan diri tengok AF balik. Kenapa? sebab aku suka gila dengan suara Ain epaloka ( sorry kalau salah eja..hu3) dengan syahir. Memula aku tengok, fuhhhhh!!!memang dierang ada aura tersendiri bila atas stage. Bak kata kak adibah noor, stage presence tu ada. eceh!!~

Seriously, aku sangat kecewa dengan keputusan yang dibuat tadi. Kenapa perlu ain yang tersingkir?kenapaaaaaa? Ain tu sangat style kot!!!Suara dia..perrghhhhhhh!!!~ Memang ada style tersendiri kalau nak jadi artis.

Pendapat aku, Maulana yang patut keluar. Sebab dia hanya tahu bawak lagu yang berunsurkan Jazz aje....

Aku ingat tadi Astro nak bagi kejutan...rupanya tiada.....:(

Tolongla masukkkan Ain balik.....sob3

Tak challenge la konsert final nanti......


To Ain AF8, insyaAllah rezeki kau ada kat luar tu....~

Ade sikit keciwa....:(


Sedih ... Baju E-day aku jadi lain... lain yang aku expect... lain yang jadi....:( Cuba korang tgk.... inner kat dalam tu panjang dari outer ...hu3 Ape yang dibincangkan totally lain..... Unexpected... nak nangis pun tak terkeluar air mata...nak geram pun..tak baik gak
sebab makcik tailor tu before this ok je jahit baju aku
Maybe ade miscommunication antara aku dan makcik tailor kot... wuuuuu :( Harap-harap.bleh alter balik seperti yang dibincangkan




and nak announce..
Happy bedayyyy to Fafau woott wootttt!!~
semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki ye dear....~
Nanti kite jumpe k!!!
he3

13 May 2010

IPMAN 2


Hi kawan-kawan...

Kepada sesiapa yang nak gi tengok wayang tu,dah tengok Ironman kan?
Yang tak tgk IPman2 lagi,aku suggest korang better tgk...

Best sangat. Sangat-sangat best.
Elya sangat terharu bile tgk citer ni tau..
Ada unsur lawak, sedih, happy, marah....
sume element ni ada dalam filem ni.
4.5 stars out of 5.
ha3.
serius..rugi tak tgk!!~

10 May 2010

Happy Belated Mother's Day :D

Beberapa hari tak update blog, terasa mcm kekok pulak aku.hu3.Ni semua sebab dekat ofis bnyk sangat workload ., membuatkan aku takda idea nak buat karangan.hu3
Ok kali ni aku nak update tentang last week ye.
Celebation hari ibu aku di rumah, biasa-baisa saja. Sebab aku ingat kan hari ibu on 16 may. Apelagi, aku dengan last minitnya, aku try call akak ni, dia ambik tempahan buat kek kukus. FYI, aku suka kek kukus cokelat. Sedap sangat, kek dia sangat padat. Nasib baik, akak ni boleh terima last minit nya order.
Ok korang layan je pic ok!!

Taraaaaaaaa~!!


sedappppp...
. Harga pun tak la mahal sangat pun.


ngan mama...
Selamat Hari ibu mama ...Luv u always...muaaahx
Tak lupa juga, selamat hari ibu kpd kakak ku :D



Adik ku yang cacat....ha3



ok itu je la yeh. Sambung esok.Nak tido

07 May 2010

Dapat Award Lagi!


Hi Semua !


Tiba-tiba elya dapat komen dari Miss Lovely Bella. Si cantik manis ni suruh amik award dekat blog dia. Tiba-tiba tak sangka pulak dapat award

Ha3..gorgeous kee aku ni?? Anyway, thanks a lot ya Cik lovely Bella k.And tiba la masanya elya nak pass award ini kepada blog yang lain...jeng jeng jeng....calon calonnya ialah.....
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
semua blogger-blogger perempuan yang disayangi ok :D

06 May 2010

Dah Sunat? Awalnya!!

My fruit son (anak buah) dah disunat kan.....
awal die sunat...
sian die, sakitttttt
Semalam asyik menangis je....
Mama bagi aku tengok,
Tiba-tiba aku berseloroh, 'aik dah kontot dah!' Mama pun balas, " besar nanti, panjang la "
erk!!ha3

Nak tengok pic tuttttttt die tak??ok scroll ke bawah
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Nah!die kasi tengok lubang hidung die je :p



pics taken by my bro in law ;)
[link]

05 May 2010

Nak Melaram.....


Hi semua...
Now, elya tengah gila akan clutch!! Elya dah buhsan dengan handbag. Korang tahu tak kat mana yang ada jual clutch yang biasa-biasa je. Yang boleh bawak sekadar ke kenduri je.Suka tengok awek- awek pakai clutch. :D
Last two weeks, try tengok dekat Sg Wang, takde yang cantik pun. Semua nya jinjang punya style.hu3. Tau ke ape itu jinjang??ha3

Kalau korang tahu dekat mana leh cari style macam gamba-gamba dibawah, let me know ya.Fyi, saya suka yang besar-besar nya style. Sharing is caring ok.Jangan kedekut info :D

saya sangat suka putih, tapitakot cepat kotor:)



macam gaya etnic kan ?



elegant

nak yang macam ni,simple je






shocking pink!!!! styleee

vogue,suke!



Style kan kalau kita pakai clutch dimana-mana sahaja.....~Nampak manis jee :D


03 May 2010

Ada Something Yang Aku Nak Share....~

Entry kali ni, ada something yang aku nak share....~

Kalau korang nak tahu,buat biznes tak penat langsung! Best gile!
Bukan tiap-tiap hari pun kena keluar rumah.Bukan jaga kedai pun.I still makan gaji dekat ofis. Gaji aku 2k je. Aku tak malu nk bagi tau. This is reality. RM2k untuk sebulan memang tak cukop langsung.

Bayar duit kereta RM 700, bayar PTPTN,
Belanja untuk keperluan rumah. Shoping lagi.
Dalam masa seminggu je mesti dah habes kan.
DUIT UNTUK MAK? dapat tak korang bg ? mesti sikit kan....Sebab tu akubuat business untuk dapatkan extra income.

Business ni takde limit incomenye it depends on kita. For me selagi ada masa, selagi masih kuat selagi tu jangan BERHENTI.

Tak sia-sia usaha keras pada peringkat awal, kini membuahkan hasil. Cuba korang imagine,korang dapat cheque daripada nufnang, dapat gaji, plus dapat bonus daripada buat bisness ni.BERGANDA -GANDA ok!!Syok tak?

Pasang matlamat, set target dan impian insyaAllah akan berjaya!! Tapi, dengan hanya satu alasan je, Impian korang tu tak akan berjaya!!

Tak teringin ke menjadi kebanggaan mak bapak kita?
Cuba korang pikir? apa yang korang dah bg dekat mak bapak korang setakat ni?
Duit?? tapi tak banyk kan..Kain?? masa hari raya je kan....
Parents kita tak akan mintak kawan-kawan....
Kita la sepatutnya bagi derang, best nya kalau nampak mak ayah kita happy bila kiter bagi something secara tiba-tiba kan......~

Pada aku,business ni adalah satu-satunya jalan yang terbaik dan cepat untuk berubah hidup, dari kehidupan biasa2 jadi luar biasa. Dari tak selesa kepada lebih selesa. Alhamdullilahhh!!



fikir-fikir....

elyaelmo@gmail.com

Patut Ke Buat Macam Ni?


Semalam, aku teman mak aku nak tengok rumah kiterang dekat Ampang. Kiranya nak tengok keadaan rumah tu setelah orang yang sewa rumah tu berpindah ke tempat lain....

Tiba-tiba aku hangin gile satu badan.....
Mana taknye....Boleh pulak, tinggalkan rumah ni dengan sampah sarap tak buang...
rumah busuk gile...dah macam tempat pembuangan sampah dah...
Paip leaking....lecak gile toilet rumah tu.....
geram ok!!!




gamba tak berapa clear



tak reti ke nk buang sendiri?

lecah!!!

pampers baby pun takleh nak buang sendiri ke??



Before this,mamaku dah kemas cantik, bersihkan sebelum mereka pindah ke sana.
Bila nak pindah,buang la sampah2 tu sendiri....
Ingat kami ni ape???




sian mama.....
aku tukang ambik gambo...hu3

Wakenabeb!!!~

Last Friday, lepas keje, aku dan kekasih ku lepak kejap kat kedai mamak. Nak dijadikan cerita....Tiba-tiba.........





























Surprise!!!!!!wakanabeb!!!!~



Dapat bunga:D :D
dengan ini
Tiba-tiba dapat roti pulak kan!!!~
Sekian...saja jee nak share...:P
Orang lain dapat sejambak,
aku happy je dapat sekuntum ni...
sangat bermakna :)









Aku :)

02 May 2010

Bulan Baru, Semangt Mesti Baru!


Time and tide wait for no man

Sekejap je dah bulan May.......~
Start bulan ni, aku kena kuatkan lagi semangat aku untuk bekerja dan buat business aku.
Aku nak gunakan masa-masa aku selagi aku tak berkahwin ni.
Aku tak nak sia-sia kan walau sesaat pun....
Aku rasa, kalau aku tak guna masa aku ni sebaik-baiknya,

aku rasa rugi sangat...rugi sangat-sangat...

Dulu Time study kt Uni, malas belajar...

Sekarang ni, bila aku terfikir pentingnya 'mencari sesuatu' dalam hidup ni..

aku nak pulunnn habess....pulunn!!!


Actually,Masa muda ini lah masa yang paling sesuai untuk kita bekerja keras untuk masa depan kita dan keluarga.......

Ramai dikalangan kita, masa muda ni hidup nampak masih selesa....
Tiada tekanan dan bebanan...

Rata-rata fikir, kenapa perlu mencari extra income?

Cuba kamu fikir,nanti bila dah umur 40++.....
anak dah besar.....
kita pun maybe dah tak larat sangat...

Masing-masing nak masuk Uni...sekolah menengah or rendah..

Time tu,kos hidup memang sangat tinggi...

Pinjaman pelajaran sgt2 mesti sangat terhad....

Time tu pasti korang dah bnyk komitmen, seperti rumah..kereta...
Betol kan?

Akan umur kita 40-an tu baru kita nak bekerja lebih?
Mujur kalau korang time tu memang kaya, tak payah la kan..
Tapi kalau yang tak kaya macam mana??

Fikir-fikir la....


Jangan bagi alasan sebab nak jaga anak...

Anak yang masih baby,
mereka takda perasaan sangat pun kalau ditinggalkan...

Bila dah besar, mereka ade perasaan inginkan sesuatu...

Sanggupkah korang, menghampakan keinginan anak-anak korang???

Jangan nak bagi alasan korang tiada masa...

Setiap orang sama.. ada 24 jam...

Setiap orang, Allah kurniakan akal untuk berfikir..
untuk menggunakan masa dengan
sebaik-baiknya....

Sebab tu best kalau kita ade backup untuk masa depan kita...
Fikir-fikirkan laaa ye ;)


nak tnya ape.email elya k
elyaelmo@gamil.com