28 January 2011

Masih mencari Tailor Baju Nikah

Last week...
aku gi hantar kain biasa untuk try jahitan di tailor house area umah aku ni.
due to kes tailor aku taknak ambik tempahan dr aku dah. uhukk . [entry]

ok.
semalam gi ambik baju tu.
excited.balik2 keje terus vroooom gi situ.
malangnya owner kedai tu takde.pekerja die je yg ade time tu.
takpe la ambik je dulu.
dalam kedai tu, aku belek baju aku tu.
dalam hati ' macam besarrr je baju ni'
aku tak try fitting kat sana. malas and leceh.
kene salin baju bagai.
so aku decide try kat umah je la.

tiba-tiba....
#%$^*(&%@@^&*@%&*(
aku frust weh. frust sgt sgt.
size yg dijahit nampak besar, tak suit cutting aku.
bahu macam salah jahit je.
lupe nak snap gamba.
aku tak marah. cume sedey je.
kat mana aku nak jahit baju aku.:(

ok. maybe aku first time buat dengan die kan.
so standard la mesti ade something wrong somewhere, ye tak?
kena alter sana sini....

tapi tu la, kalau nak jahit baju nikah...
aku tak berani nk bg die lo.

ada member suggest jahit dgn tailor cina or tailor area Klang(kt klang upah sgt murah)
aku rasa takot semacam je nak jahit dgn tailor yg 1st time kite cuba jahit baju dgn dia.
aku takottt kene alter bnyk kali2.

Ni 1st time aku beli kain mahal untuk baju nikah (pada aku mahal eventhough org lain nampak ianya murah)
before ni aku beli kain murah aje untuk baju kurung.
so, sy sgt mengaharapkan yg terbaik untuk baju sy.

sy cuba call tailor lama
cuba pujuk2.tak berhasil
takde rezekii ~

kejap aku kejap saya...haha..
layann kan aje la

p/s org kata tailor cina bagus2.tpi sy takot nak mencuba lagi.huhu.
ada sesiapa yg ada bad experience dgn meraka?


20 comments:

bitsANDpieces said...

elya,tailor cina bagus. cuma we just need to specify to them clearly apa yang kita nak. because mereka adalah tailor dan bukan designer. but in the end, yang penting baju yang dipakai mestilah sedap. dan designer pon tak jahit baju, die design je. anyway jgn risau...er ada masa lagi ke nak alter?

hana yoriee said...

sila pergi kat Dzihni boutique. butik kak ina kat seksyen 3 bandar baru bangi..jahitan bagus..upah, standard.

tonziluv said...

kat Plaza Alam Sentral pon ade 1 tailor..Cina..
nama kedai die Yap Collection..mmg recommended..

tonziluv@gmail.com

yayahafiza said...

elya, i tmpah bj kt wisma central,sblh klcc.. Akak 2 jahit bj kurung cantek & harga die reasonable kalo u pk tmpat u tmph la.. If u nk try, just let me know. I can help u.u beli la kain yg murah2 dlu.

cik syahira (a soldier's gf) said...

assalamualaikum elya,

dear. since dah ada a few member dah recommend saya rasa ok kot. saya nak recommend jauh yang. my fav tailor ada kat johor ni ha. jahitan bagus, harga murah (baju bertunang saya french lace heavy beaded) dia hanya charge RM80 je yang. next time, kalau hantar baju nikah if dia charge double pun tak kisah. sbb saya tau susah nak buat sebenarnya.

T_T alamak, comment yang tak membantu pula tiba-tiba.

::cik ungu:: said...

untuk baju nikah better cari tailor yang betul2...frust nanti kalau xsedap pakai...huhuhu

ZAFIRA said...

babe, i tau satu tailor cina yg best. harga pun quite reasonable. i jumpe time kt jln t.a.r. so far die buat baju kurung moden i cantik je. kemas plak tu. even tho 1st time. anyway, this kedai mmg byk buat baju bridal. kt situ ade byk collection diorg sendiri yg diorg buat utk bg sewa. then u can see it to believe it. perhaps u can try.

♥ balkidz_hunny ♥ said...

babe. aku pun tailor cina.
jahit kemas je. :D

ZAFIRA said...

elya, email i zafira.a.alias@gmail.com tau..

luvira said...

elya..so far ira rasa toilor cina nih memang superb kot..sebab setakat nih, baju ira seme tailor cina yang buat..tapi, jauh lar plak, kat kuantan ..

Syima Syaz said...

tadi baru balik dari jumpa vendor pelamin... ada citer dgn dia pasal a few designer then kuar cerita pasal alter baju..
dia suggest pegi jakel sbb anak tokey jakel tu designer.
hari tu baju nikah kawan my vendor ni salah jahit sampai nangis dia..then gi jakel alter balik.. jadi sangat cantik baju tu..
try lah tanya harga...

Mai Sakurada said...

setuju ngan hana yoriee.. kak ina butik dzihni tu dulu ex-dzulclassique. jahitan mmg kemas. bakal adik ipar i pun hantar situ, dia charge rm250 jer..

Reen Tart Nenas said...

elya, my frens bj nikah seme derang tempah ngan chinnese, so seme ok la. tp ms tu derang ingat tailor yg ada nama nie (melayu) mahal sgt. anyway, rekemen sgt elya tempah kat butik dzhini, owner nama Kak Ina, beliau adalah ex wife Dzulldeclasique. if elya ingat, alteration bj nikah saye, saye buat dgn kak ina, selepas hasil tempahan die dzull tak memuaskan. tak silap saye, ms tempah ngan dzull dulu (masa tu kak ina masih keje di situ), die amik upah dlm 250 je. tp tgk jenis kain tau.
elya boleh check post saye di sini: http://reentartnenas.blogspot.com/2010/11/baju-nikah-yang-indah.html

aTy _faRed~ said...

elya.. yup.. kaLau sekali jahit tak puas hati ..i takkan berani nak hantar kain lag pade taylor tu..even kain murah.. apetah lagi tuk pakai nikah kawen ni.. huhu... cina tayLor..?? hurrmm.. i pon tak de pengaLaman ngan derang.. but kaLao nak i suggest u tayLor.. u Ley cube tayLor i ~tuk baju nikah n bertunang i antar kat die.. kat anggerk maLL shah alam.. -najib's tayLor- kaLau nak no nanti u sms i key...u ley tanye2 harge duLu...

Squarecut Ring said...

Elya...sile jwb taggy. ^_^

http://squarecutring.blogspot.com/2011/01/tag-all-about-my-blog-and-blogging.html

kisahakudandia said...

aa...saya pun same...tengah cari mane tempat nak tempah baju untuk nikah...area KL...masalah????

Anonymous said...

Αw, this was an eхtremеly gοod post.

Spеnding somе timе аnd actual effort to make
а veгy good аrticle… but ωhаt can I say… I procгаstinаte а whоlе lοt
аnd never seem to get neaгly anything dоnе.


http://www.manіа.cοm/aodvb/blog.
phр?u=626312
Also visit my web page bucket truck

Anonymous said...

Hellο! Do you κnow if thеy make any
plugins to help with Ѕearch Εngine Optimization?
I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not sеeing very good resultѕ.

ӏf уou know of any ρlease sharе.
Kudos!

https://support.mozillа.org/en-US/user/806715
Here is my blog post buy used bucket trucks

makcikcun said...

U... dia jahit cantik x.. kemas x.. harga around?

Syida Mohd said...

Kt jb ktne ye. Boley bg no contact x. Mmg tgh suntuk carik tailor.