11 February 2011

Nak Bawak Baby ke Tak?

* sy memerlukan khidmat nasihat dan pandangan kawan2 ye *

kawan2...
i got a fren. company die buat company trip somewhere di Thailand .
so skang ni, member aku tu dalam dilemma nak bawak baby die ke tak.
situationnya begini,
baby die baru 10/11 bulan macam tu la.
The trip, fully sponsored by the company.
boleh bawak husband and baby.
so die sgt excited la kan.
niat dihati dapatla bawak baby jalan2 ke negara orang.
Di pendekkan cerita, company dah byr semua cost ke situ.


Tiba-tiba pulak. bila die bg tau MIL and mak die pasal trip ni.
dierang tak bg member aku ni bawak baby ke situ.
cuz tempat tu kurang sesuai kalau bawak baby jalan2.
* aku tak faham la ape maksud tak sesuai disini *
tapi menurut die, org tua die kata tempat tu kan tempat maksiat.
sana sini berbikini/berpakaian seksi tanpa segan silu.heheh
takot baby culture shock kot.haha
ntah la labu.

Skang ni,
kalau nak kenselkan ticket untuk baby ni,
she has to pay the penalty, cost about rm500.
kalau bawak baby pegi.
hati tak sedap, cuz mak amd MIL die ckp tak yah pegi.haha.

Bila die tanya aku. aku cakap, bawak aje la.haha
baby bukan paham ape pun.(kan?ke aku salah?huhu)
kuar siang udah la. malam2 dok lepak dalam bilik tido je.
hehehe.

so die mintak tlg aku post kat sini..
mintak tolong kawan2 bg opinion.
kalau kamu dalam situasi begini?
macam mana?

tolong yeh.tolong yeh :D
TQ

19 comments:

Nadya Zahid said...

Ermmm..nadya rase thailand tu xde la steruk mane if siang..just bile mlm je die jd wild..so xkan la ur fren nak gi clubs sume tu kan?I rase ok la bwk baby..lgpon baby die xphm pun pe2...huuhuhu

dyllicious said...

as for me, bawak aje la anak tu.. daripada esok tak dpt nak berseronok2 vacation sbb dok teringat kat anak yg tinggal di tanahair...
lagipun, klu nak kira itu tmpt maksiat, apsal mak & MIL dia tak larang dia & husband skali pegi? hikhik.. pegi je, kita nak pegi bercuti bsama rakan2, bukan nak pegi carik aqua ke pelac ke kan... tu pemikiran aku la.. kot tersalah ke?

♥ balkidz_hunny ♥ said...

hmmm. dalam kes ni, kalau aku pun mesti nak bawak baby jugak.
tapinya, bila mak & MIL dah cakap, macam tak elok pulak nak bantah.
yelah, kan org kate, kata2 org tua nie kdg2 bersebab (samada baik @ buruk, logik @ tak logik)
aku rase bukan sebab pakai bikini ke ape, tapi thailand kan byk tempat2 pemujaan diorg. so, tak elok utk baby, sebab baby kan boleh nampak macam2. takut kena sawan or sampuk la kot.

depends la kat kawan kau tue.
tapi kalau aku, aku tak bawak baby jap. alah, sekali-sekala nak ade ample time dgn hubby setelah preggy, berpantang dll.

♥ balkidz_hunny ♥ said...

hmmm. dalam kes ni, kalau aku pun mesti nak bawak baby jugak.
tapinya, bila mak & MIL dah cakap, macam tak elok pulak nak bantah.
yelah, kan org kate, kata2 org tua nie kdg2 bersebab (samada baik @ buruk, logik @ tak logik)
aku rase bukan sebab pakai bikini ke ape, tapi thailand kan byk tempat2 pemujaan diorg. so, tak elok utk baby, sebab baby kan boleh nampak macam2. takut kena sawan or sampuk la kot.

depends la kat kawan kau tue.
tapi kalau aku, aku tak bawak baby jap. alah, sekali-sekala nak ade ample time dgn hubby setelah preggy, berpantang dll.

HEHEHE. :D

cik syahira (a soldier's gf) said...

assalamualaikum elya,

saya tak rasa baby akan kena culture shock sbb usia tu dia terlalu kecil untuk ingat peristiwa-peristiwa yang berlaku di sekelilingnya.

cuma travel bawa baby ni kena pentingkan keselesaan dia la. cuaca, pemakanan, dan sebagainya. bayi lebih kerap jatuh sakit berbanding orang dewasa. baby tak boleh lasak sangat nak bawa berjalan all the way.

cuma ye la, kalau parents tak bagi, dan kawan kamu berdegil juga nak bawa, anything happen kawan kamu kena tanggung risiko.

tapi, kalau sayang nak bayar penalty dan nak bawa baby juga, sila study dan buat research macam mana nak bawa baby travel ke oversea. perkara-perkara macam ni perlu diambil kira.

sekian.

wafa azman said...

hii..
sy stuju dgn syahira..
baby tu kecik sgt lg, n thailand bukan tempat yg sesuai unt bw baby..
bukan sbb byk maksiat, tp sbb udara byk debu +asap n semua pn tau je thailand ni mmg kurang bersih. skrg ni plak hujan n panas tak menentu..n kl tb2 sakit kat sane, thailand bukan mcm Msia byk hosp n klinik kat merate tempat..
so semua tu kene fikir bile nk bw baby..


rasenye kl bandingkan kene byr penalty dengan kesehatan baby, rasennye semua org pn bleh pilih yg mane lg penting..
;D

Syima Syaz said...

sama macam my SIL dulu tinggal baby dia.

veelara said...

sy rs bw jela baby tu...takut t mak n ayah baby xhappy g sbb asik tringat baby die je...d ngara mn pun ada influence nya kn,x semestinya thai tu je..so asalkn baby d jg oleh parent die spjg bcuti,so ok la kan...

~ NANA ~ said...

for me baby tu kecik sgt la kalo nak bawak g jln jauh...hihi...byr je penalti 500 tu, yg penting blh honeymoon skali lg dgn husband :P

aNis LeMoN aBu said...

utk kawan elya,

kalau i.. i akan kata, go for it!~

kalau part kena tanggung risiko, even ada consent from everybody, kalau anything nak jadi, memang jadi. (of course i doa yang baik2 je happen ;) )

tapi tu la. since ni 1st experience u nak bawak baby, sila buat research sket sbyk pasal cane nak bawak baby jalan jauh. satgi kalau meragam, senang la mummy daddy nak handle, kan =)

jangan lupa banyakkan baca ayat kursi bila lawat tempat ada patung ke, kuil2 kat sana ke.. baby kan sensitif sket, kan =)

i think kalau u tinggal pun, nanti teringat2 kat baby, kan. explain to ur mums. pastu mintak je dorang doakan yang baik2 n jangan pk bukan2/negative/risau2 sangat =)

okie? ;)

Cik iLLa said...

darling... kalau tempat maksiat kan, patutnye dia dgn hubby yg xleh pergi pasal lagi BAHAYA! hikhik... beby tu bkn tau ape2 pun.. serba salah gek ek.. cian dia.. hukk.. tp kalau i, i akan PUJUK DENGAN DASYAT my mum n MIL supaya dpt bawak beby... hihiih..

Syafaf said...

Suami dia kena backup dia btul2 la..baru MIL and Mak sendiri tak campur tangan sangat..Thailand is not so bad lah..Kalau duduk kat hotel mana ade debu asap and bende scary2 pemujaan camtu..lagipun company trip kan..theyll be with colleagues yang masing2 bawak family jugak..

Anonymous said...

Husband dia kena backup dia lah baru MIL and mak sendiri takleh nak cakap apa sangat..If duduk kat hotel mana ada asap dedebu and tempat pemujaan scary camtu..Thailand tidaklah seteruk tu..lagipun baby still breastfeed kan? 11 bulan kan?if kasi budak makan macam memanglah sakit but if minum susu ibu okay je..mintaklah in flight baby cradle tu..confirm baby tido nyenyak punya..orang bawak baby 5 bulan dari k.l ke riyadh okay je?

ieda said...

kalau dia & suami rasa selesa nak bawa baby tu bawak ja sama2.baby bukannya nak kena culture shock apa pun..mak bapaknya kot...hehehe.
actually kalau dah pernah ke Thailand u'll see that takde bendanya bab2 maksiat ni.tak nampak pun.it's more on tempat shopping & makan2 plus jalan2.sesetengah tempat tu lagilah..rasa macam dok kat malaysia ja.

@yU said...

kalau saye, saya bawak. lagipun hubby kan pergi jugak. boleh jaga sesame.. takde hal la. :)

beautybimbo said...

last time sy ada trip dekat bali.. ada 3 orang preggie 4,5 & 6 bulan. Yang 5 bulan tu ada anak 1 tahun. Lagi sorang tak preggie anak baru 7 bulan gitu..so far kitorang memang enjoy jer wp bawak budak2 ni. as long mama die tau jaga lakan. kat bali lagilah dgn asap2 & ritual hindunya.. macam tengok tarian kecak..yang perempuan semua tak g tengok kecuali saya..hehe..kat bali pun ramai jer pompuan seksi and patung2 bogel..tapi takde masalah lah.. anak org putih tu sempoi jer bawa sana sini.mmgla nasihat orang tua penting..tp adakah mereka (MIL & mum) pernah pergi sana or sekadar dgr org cakap? my advise BAWAK! selagi ibu bapa rasa selesa n pandai jaga keselesaan anak like my fren tu..i kagum dgn die.

iedayah said...

if i lor kn,i g je bwk bby.then pujuk my mom n mil smpi dorg bg..hehehe..cian bby nk g jln pn kn sekat ek

MyRule said...

Bawa je la.. x kan nak enjpy, anak tinggal.. 10-11 bulan tu dah ok bawa travel.

cik nur said...

bawak jer kot baby tuh isyallah tak der pape tuh hehehe