22 February 2011

Semput aku settlekan Kebenaran berkahwin~

paham tak tajuk aku kat atas tu?
tak tau nk letak tajuk ape..haha
ni citer pasal semlm..dalam MC2 pun sempat settle...

Alhamdulillahh!!~

dah settle pasal borang..
dipermudahakan..walaupun semput2 aku nak kejar masa..
tak sehat nye pasal..tapi gagahkan diri jugakk..
aku haritu gelabah ayam kejap.klo korang baca entry ni
semalam punn kelam kabut tak pasal.
dalam kereta pucat tak hengat.risau tak sempat..
ok2....
Alkisahnyee..
aku MC hari ni..tak sehat.lepas ambik MC. dok umah jap..baring2..
tiba2 tgh hari tu, rasanye ade somthing kene settle kan!
oohh borang nikahhh!!~ tengggggg
cepat2 ready kan borang lelaki and perempuan (with docs)
ajak papa gi jumpe tok imam/tok kadi tuk dapatkan pengesahan.


ni borang permohonan untuk Perempuan.
boleh print dari wbsite Jawi .
borang ni tok imam kat Masjid kami nak nikah nanti tu kasi.



kiri: borang permohonan lelaki (selangor).
pasti kan borang lelaki dah settle. baru leh settle kan borang perempuan
kanan: borang permohonan perempuan (KL)
jumpa imam dekat masjid kiter nak nikah tu. mintak die cek kan and dpt kan cop pengesahan


tok imam dah tgk, die bg cop pengesahan.

dah settle semua.
call kekasihati ajak die teman kejap g Jawi.
bukan ape, takot takde parking.susah nk cari parking.haha.
perjalanan ke situ..mmg sgt mencuakkan akuu...
tiba2 dah start jem .dalam kol 3 lebih tu...
serius tak tau mcm mana nk gambarkan perasaan masa tu.
cuakk yg amattt!!malas nak ambik cuti pulak nnt.
klo leh nk simpan cuti tuk nak prepare last2 min nnt
or tuk honeymoon.haha



Dipendekkan cerita..
kol 3.55pm aku baru sampai Jawi ..oh demmm!!~
cepat2 aku lari-lari anak..sampai kat mak guard.."makcik2 sy nk gi buat permohonan untuk bernikah,sempat lagi takk?"
sib baikkkkk makcik guard tu kata....sempatttt jeeee.ramai lagi kat atass tu...
fuhhhh legaaaaaaaaaaaaaa kott!!~tapikloleh korang jgn dtg lambat la k.
jgn tiru macam saya~
dah laa...kene naik tangga beribu-ribu tingginye tauu...hahah over plakk!!
tangga tinggi sgt.. wat aku semputt...haha.tercungap2 pucat.
sampai2, ambik nombor..
dah smpai giliran, bg die semua borang and docs yg dah dapat pengesahan dari tok imam kiter..
then tggu kejap. sambil tu gi bayar rm25 di kaunter 2



45 min kemudian,dh settle semua,
pegawai tu akan bg borang hijau ni.
kene bg balik kat tok imam yg bg kiter cop pengesahan tu secepat mungkin
ok ke?pham?


ade paparazi ambik gambo..ehe


simple je. ape yg elya buat...simple2 pun kelam kabut jugak laa..dok tnye2 orang..haha

Nikah Procedure- KL

1. print borang di website Jawi(masa elya jumpa tok kadi tu dia kasi)
2. isi siap2

3. then attachkan

(a) kursus kahwin yg original and photocopy,

(b) borang HIV(kertas kuning)
(c) surat nikah or surat cerai ibu bapa.ori and photocopy

(d) ic kiter and ic wali
(e) borang lelaki yg dah settle
4. pastikan borang lelaki lengkap disii.
5. bawak wali jumpe tok kadi tu. kene sign depan kadi tu.

6. gamba tak diperlukan

7. surat akuan bujang pun tak perlu

8. bayaran rm25
9. jgn lupe pakai tudung/ selendang. bende simple kot yg ni kan


itu jee kott ..klo salah...or ade penambahan.leh komen disini ye:)
oh yaa!! lupe..pastikann sebelum ke Jawi tuk buat permohonan tu,
photostat semuaa borang2 and docs tuk kegunaan nanti.
mana tahu, tok kadi lupe bawak file kiter ke kn!!~


tak sabar nak wat STD..hahaha..gedik!~



p/s perasan tak aku dok ubah2 watermark....haha..abaikan yeh

12 comments:

farahfatihah said...

sib baik xda interview bagai kan =)

Miss Tatie said...

kawan-kawan dijemput untuk sertai contest ini
http://berkatalahdia.blogspot.com/2011/02/contest-mesti-menang.html

ANET said...

yay dah siap! pas siap surat perakuan nikah ni kan, masa akan cepat je berjalan..so, take care tau elya..good luck :)

LisaLisut said...

rasa tension siut tgk part2 dokumen ni.*pulling hair*

Xora said...

haah teringat masa uruskan borang kebenaran nikah.. mmg punya la payah.. tapi kahwin nye pasal, redah aje :P

nisyA said...

bkn mudah nk kawen skg nie hehe

eikieyn said...

ni yang takot nk kawen ni..kang klau nk kawen kene refer kt blog elya dlu la camni. hahaha

~Ayu BnSyg~ said...

Kte post benda yg sama. Yg lain nye, Elya post psl perempuan. Ayu post psl lelaki. Elya kt KL, tunang kt Sel. Ayu Sel, tunang KL. Semua terbalik. Hehehe

luvira said...

hah, ira dah buat lagi...tak de masa tul nak g jawi...isshh, tak lew jadi nih..kene g gak esok lusa...

nizabeba said...

alamak...niza nye borang x setel lg!!
*tetibe cuak!*

Nadya Zahid said...

elya..wah..saya belom anta lagi..harap2 still sempat..coz byk bende nak kene uruskan,since my father kat johor...penat btol!

cc said...

eh office ku!

awak ke gadis yang berlari2 anak di tangga tempoh hari? hehe jusk kidding! ;)