21 October 2011

..Semoga beliau tenang disana....

Bile beliau ada, jarang sungguh bersua muka....Bila dah takde, kehilangan beliau sangat2 terasa....:(
AlFatihah.....

Jam menunjukkan pukol 1 tgh hari, aku masih berlengah nak pergi lunch. Takpe la, siapkan keje sikit lagi, baru la gi tapao, bisik hati kecilku.
Tiba2, mama call...
"dik, opah meninggal.."
"ape maa??"
"OPAH MENINGGAL,DIK..."
"siapa bagi tau ni maaaa???"
......................................................
dengan serta merta airmata mengalirrr..
Time tu mmg kelam kabutt, tak tau nak buat. Since ada procedures untuk mintak compensionate leave. Aku minta tolong dengan senior aku cara2 nak apply comp. leave.
Nasib baik dorang prihatin. Aku mmg mcm org hilangg arah. Hanya Tuhan je yg tahu....

Aku berlari secepat yg mungkin, naik monorel and lrt.Sampai je kat LRT Ampang, husband aku ambik, kami terus ke Hospital Ampang.
"cene opah meninggal"?
"jatuh kat rumah.."
tiada siapa dirumah ketika tu..opah terjatuhhh :(

Terus aku ke bilik jenazah, nak jumpe opahhhhhh.......
Opah dah takkkde....ya Allah...tak tahan ketika tu aku.... aku menangis...peluk opah..cium opah.
Ye aku tahu! tak elok nangis di depan org yg dah meninggal. Nak buat macam mana, sedey yg amat..
sangat menyesal..bulan ni tak berkesempatan langsung jumpa beliau.
sekarang beliau telah pergi meninggalkan kita.....

" Siapa nak ikut mandikan jenazah?"
" saya. tapi sy tak berapa pandaii"
"takpe nanti kami bg tahu"

pengalamn pertama memandikan jenazah bersama kakak dan papa.
sebak.
Opah nampak tenang, muka suci bersih.
Suami pesan, bila mandikan jenazah jgn sental kuat2 sangat.

Dari mula mandi sampaikan dikapankan ,aku tgk..aku turut serta blajar sikit2

Aku nak arwah tahu, kami sayang dekat dia.
Walaupun kami tiada disisi beliau ketika beliau jatuh ketika itu.:(

lepas asar, jenazah dikebumikan di tanah perkubukan Taman Kosas, Ampang.
Aku rasa macam mimpi. tiba2 arwah dh takde...
bila duduk sorang2,
aku tiba2 akan menangis sendiri...
taktahu kenapa..
lepas kenduri aku, baru arwah rapat dengan kami semua..
tu yg terasa kehilangan beliau

walaupun kami tidak rapat dari kecik, tapi kehilangan beliau sangat2 memberi impak kepada kamii

dah seminggu arwah meeninggal..
Semoga roh beliau ditempatkan dikalangan org2 yg beriman. Amin..

maafkan kami opah.:(

ingat lagi kata2 arwah kepadaku...

" dik, pakai laa tudungg..lawa adik pakai tudunggg tau..pakai laa."

InsyaAllah satu hari nanti yeh pahhhh :(

15 comments:

Reen Tart Nenas said...

sabar yer elya. reen dah rasa dulu masa arwah tok suddenly meninggal tanpa ada sakit apa2. and i really missed her so much. sedekahkan alfatihah, semoga rohnya dirahmati. kdg2, kehilangan seseorang itu untuk memberi kesedaran kepada kite. semoga kite lebih mengingatiNYA.

cha said...

alfatihah :(

with love:zaren said...

takziah buat kamu sekeluarge..
smoge opah kamu tenang disana,alfatihah~

nurul huda jumri said...

takziah utk elya sekeluarga..
semoga tabah ye..
same2 doakan semoga arwah opah berada di kalangan org yg beriman...amin..

LisaLisut said...

sedihnye i baca.sobs.alfatihah...

Asfiza said...

salam takziah..semoga roh nya ditempatkan bersama orang2 yang beriman...aamiin...

sk said...

elya.. takziah... byk2 bacakan al-fatihah n yassin utk arwah...

yus said...

semoga opah dicucuri rahmat... amin

~ NANA ~ said...

takziah...semoga arwah ditempatkn di kalangan org2 yg beriman

choclairissa @ intan said...

sabar ye elya..kite doakan roh nenek elya ditempatkan di kalangan org beriman..kite paham perasaan awak..awak kira okla sbb boleh lagi mandikan..kite mmg dh xbleh berdiri sbb sedih sgt time tuuu..sabar k..Allah syg arwah opah awakkk

Cik Hazz said...

Teringat arwah wan i. Dah 13 tahun, kekadang rindu tiba2. Al-Fatihah.. Banyak2 bersabar ye Elya. Semoga arwah ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman.

Yanie said...

Alfatihah Elya. Yanie puji Elya sebab nak belajar cara nak mandikan jenazah. Yanie pulak ada macam fobia nak tengok orang meninggal, Yanie takut... Dengan keturunan Yanie sendiri baru Yanie berani.... Tapi yelah, ibu Yanie cakap masa dia baya2 Yanie pun dia takut, sekarang dia dah tak takut dah...

Renee Meow said...

iskkkk sedey nyee.... so sorry 2hear d sad news Elya... my condolences... semoga arwah opah u berada di kalangan org yg beriman, amin...

Zainur said...

Elya, takziah. Semoga arwah ditempatkan di kalangan org2 yg soleh. ameen

Mia-Ina said...

takziah elya..semoga arwah opahmu tenang di sana