12 July 2014

PETUA DAN TIPS SEMBUH DEMAM DENGGI

Selama ni asyik dengar pasal orang terkena denggi.. tak sangka pulak diri sendiri pun terkena :(( ..nasib badan..takpe, rezeki nak kena kan..hehe . But seriously, memang takot sangat2. sebab denggi ni boleh bawak maut ...
Ini sekadar additional information untuk korang, untuk yang tak tahu.
Denggi merupakan sejenis penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus Denggi (genus Flavivirus) yang disebarkan oleh nyamuk Aedes betina. Cara penyebarannya ialah melalui gigitan nyamuk aedes orang yang berpenyakit virus denggi kepada orang yang sihat. Vrus Denggi akan berada di dalam badan pesakit selama 3 - 14 hari (average 4 hingga 6 hari) sebelum menunjukkan tanda-tanda. Pesakit mungkin akan mengalami demam mengejut diikuti dengan berbagai-bagai tanda dan gejala tidak khusus. So, simptom-simpton demam denggi bermula dengan demam mengejut, On and Off .tiba2 takda selera makan, muntah2,ciritt-birit, pening-pening,  sakit-sakit sendi , pinggang dan otot dan gatal-gatal. Secara klinikalnya platelet akan turun sehingga hilang demam

Actually menurut doctor yg merawat elya, tiada rawatan khusus untuk pesakit denggi. Pihak hospital hanya menambahkan kandungan air (drip) didalam badan pesakit agar suhu kembali normal. Memang kena minum banyak air je . Alhamdulillah pelbagai rawatan alternatif and tips dari kawan2 dan family . Antaranya ,

1. Minum air mineral suam banyk banyakkkk .Penting sangat minum air nii.Memang elya minum lebih dari 3 liter sehari. memang ulang alik toilet tu 20 min.. haha. kalah orang mengandung kot.hahaha
 


2.  Sup ketam  - Rata-rata ramai yg bg tips ni.. Sup ketam dipercayai dapat menyembuhkan pesakit denggi..Naik muak jugak elya makan sup ketam ni 4 hari berturut2 ...huuuuu 



3. 100plus . memang bagus air ni, but bear in mind kalau terlalu banyak kite consume, takut gastric pulak sebab 100plus mengandungi gas.




4. Salah satu petua yang elya dapat dari Nurse di Ampang puteri, dia recommend elya minum jus kurma ataupn makan kurma banyak2.tak kisah brand apa.




5. Air rebusan Peria Katak. Oh my mum did it . ya ampun ,pahitttt!  well, nak sihat punya pasal,habis juga..haha

6. Of course Air Zam zam, minum banyak2 jugak. Wajib minum air ni..


6. Not to forget , BV Alfalfa Concentrated . salah satu petua untuk menyembuhkan penyakit denggi. Elya minum BV Alfalfa ni 2 sudu satu hari. Kelebihan product ni dapat menambah sel sel darah merah . Kalau sesiapa or kanak-kanak kecil yang tak lalu nak minum air rebusan yang pahit -pahit tu , boleh cuba air ni. tasteless! tiada rasa pn.hehe.macam minum green tea gitu.hehe . 1Sudu BV Alfalfa = 1KG sayur 



Apa petua and tips yang korang dapat. Cubalah ye. Ni sekadar perkongsian dari elya. 

No comments: