02 November 2015

JUST DO IT ....!

Happy Monday sisters~

Fuhhh lagi 1 bulan +++ je lagi kita akan meinggalkan tahun 2015..Kejap sangat masa berlalu .
Hampir setiap tahun kita listkan pelbagai jenis azam or wish list untuk kita lakukan. Persoalannya bagaimana pencapaian kita terhadap azam tersebut? kebanyakan dari kita hanya hangat-hangat tahi ayam sahaja. Memang untuk lakukan perubahan itu memang sukar sebenarnya. Sometimes kita banyak sangat deal dengan orang-orang negative di sekeliling kita sehingga membantutkan proses kita untuk menuju kearah kejayaan. Diantaranya,tiada masa lah, banyak kerjalah...suami sy ini lah..anak takde org jagalah...etc. And perasan tak, dengan alasan2 yg sis bg ni ,sis  tak ke mana2 pun . Still ditakuk yg lama.  

Those Who Hesistate Will Be Lost
Pernah tak sis dalam situasi macam ni.. mula-mula bila dapat kata-kata motivasi dari orang yang nak membantu kita.. BOLEH BOLEH BOLEH. Kita seakan-akan  berkobar-kobar sangat . Tetapi, beberapa hari lepastu keyakinan kita semakin pudar.. especially bila dah dikeliling dengan environment negative .Kita pun terpengaruh , cuba kaji selidik lagi.Lastly kita teragak-agak. Kenapa minda kita terlalu lemah?

For me JUST DO IT! Masa tengah semangat ialah masa untuk kita dapatkan momentum! Dan dalam pada kita nak berjaya, we need that MOMENTUM. Bila kita teragak-agak, momentum pun tiada. last sekali tidak terkesan pun dengan apa yang kita lakukan. Sebab tu dulu masa peluang business ini datang pada Elya, Elya memang NEKAD. Walaupun tahu ramai yang tak yakin dengan Elya, Elya tetap nak cuba juga.

Elya percaya setiap orang itu boleh BERUBAH jika dia MAHU untuk berubah. Tepuk dada tanya diri kita. sampai bila kita nak jadi dalam keadaan macam ni, still ditakuk lama . Maybe we can deny it, takpelah.. I dah selesa... I syukur dengan apa yang ada sekarang..But in your heart you are know it is NOT TRUE.

Dan untuk lakukan perubahan itu kita perlu ADAPT the CHANGE. sama juga macam orang bujang yg berkahwin. mula-mula tak biasa nak adapt dengan environment orang dah berkahwin . Tapi bila dah selalu adapt dgn situasi , akan jd biasa.  Sama je konsepnya dengan buat Business. mula-mula tak biasa, lama-lama Biasa lah!

So sis,bila dah sampai rasa meluap-luap untuk berubah, JUST DO IT. Kalau kita tunggu lama-lama, nak tunggu bulan jatuh ke riba which is very impossible. If I don't take the first step dulu how am I supposed to know I can be where I am supposed to be today.
Ingat, Syaitan tidak suka orang yang nak menuju kearah positif.. lebih-lebih lagi kaum muslimin. Muhasabah diri kita selalu..

Perubahan mestilah dilakukan secara peringkat by peringkat. Don't expect for overnight success. Belum apa-apa lagi nk income banyak RM30K and kereta besar in less than a month. Sounds tak logic langsung mesti la setimpal dengan usaha dan ilmu kita ada. Ini bukan skim cepat kaya or Money game!We are just a normal human being with a big dream.Buat business mesti nak belajar step by step.

Confident is a MUST to succeed in the business. Have faith in your abilities!There must be a reason why God created you.Without a humble but reasonable confidence your own power you cannot be successful or happy. Ramai orang cakap nak buat Business Premium Beautiful ni mesti nak pandai bercakap, mesti nak ramai kawan , mesti kurus. Tapi time tu elya takde skill apa pun . Yang elya ada cuma Yakin pada diri sendiri Kalau orang lain boleh, kenapa tidak elya?

Turn from NO into YES! Bila kita fikirkan MUDAH, mudah lah jadi. Don't complicated your LIFE. Dulu bila nak start business ni jual Premium Beautiful corset, I don't find hard at all. Dalam  hati terfikir ramai je perempuan nak body cantik ,ramai je perempuan nak berpantang selepas beranak ,selagi ada wanita selagi tu lah Premium Beautiful Corset ni ada permintaan . Lagi satu kita kan buat Online Business mudahhh jeeeeee !! setiap hari kita online kan,. tak susah pun .Mentor and leaders selalu ada bg ilmu.

If you make your life complicated, contoh siapa nak beli barang saya, kalau takde orang beli macam mana? kalau takde business partners macam mana? I tell u 5-10 years down the line you still won't get the answer. Tak akan kemana-mana . Too much analysis can lead to paralysis.

Kalau sis tak pandai takpe. Boleh je belajar and saya boleh ajarkan. Masa Elya mulakan business dulu pun memang tak tahu apa-apa pun . yang Elya nampak business ni boleh beri aku extra income untuk bantu family .Jalan dah ada just follow je Business Mentor elya . Thats it.

Always remember bila  ada kejayaan, mesti ada CABARAN.Challenges only make you wiser, not failure. It means, you need to upgrade and improve certain areas.Never make that mistake again. Gagal sekali bukan gagal selama-lamanya... kan?

Last but not least JUST DO IT! 


Your Business Coach &
Premium Beautiful expert,
Elya 




1 comment:

Aisya Ahamad said...

Do it for extra duit? Hehehe.